16. dec. 2022 - 13:39

Farvel til Store Bededag: Så meget kan det danske forsvar få ud af det

Store Bededag afskaffesRegeringen lægger op til at afskaffe Store Bededag fra 2024. Og regeringen vil bruge de penge, som staten får ud af den manøvre, på det danske forsvar.

Det vil regeringen, fordi det såkaldte trusselsniveau i Europa har ændret sig – som det for eksempel ses med Ruslands militære aktion i Ukraine.

TV2 skriver på sin hjemmeside, at Danmark helt firkantet set vil kunne købe ni kampfly hvert år for de penge, som det giver statskassen at afskaffe Store Bededag.

LÆS OGSÅ: Nik og Jay-koncert evakueret: Gulvet synker

Der er dog flere usikkerhedsmomenter i beregningen.

For det første er der ikke taget højde for, at kampfly ikke bare er nogen, man har. Det koster også mange penge at drive og vedligeholde dem.

For det andet er der mange ‘kedelige’ ting, som det danske forsvar også har brug for, førend pengene kan bruges ‘rent’ til kampfly – for eksempel udstyr og kaserner, som er dårligt vedligeholdt.

LÆS OGSÅ: Sportslegende og playboy: Sex med over 5000 kvinder og 35 stewardesser

For det tredje kan man diskutere, om det er en god idé kun at bruge penge til kampfly. Det danske forsvar kunne for eksempel også sagtens bruge penge til udstyr, der kan skyde fly og missiler ned.

Og endelig er selve beløbet meget usikkert.

Som udgangspunkt svarer en enkelt tabt fridag til 8.500 fuldtidsstillinger. Men det kommer an på, hvor mange der rent faktisk arbejder den pågældende dag. Nogle mennesker vil sandsynligvis komme over problemet ved at holde en fridag alligevel – i det mindste i de første år.

LÆS OGSÅ: Politiet inden nytårsaften: Dette skal du være opmærksom på

Beløbet fra 8.500 fuldtidsstillinger svarer til omkring fire milliarder kroner.

Store Bededag findes kun i Danmark, Færøerne og Grønland.

Fridagen blev indført i 1686, da flere mindre helligdage blev slået sammen.

LÆS OGSÅ: Disse danskere høster gevinsten: Er du en af de heldige?

Både kirkelige organisationer og fagbevægelsen har protesteret over udsigten til at afskaffe Store Bededag.