14. dec. 2022 - 20:40

Politiet inden nytårsaften: Dette skal du være opmærksom på




Nytårsaften er for mange årets fest, men desværre går det ofte galt. Alkohol og fyrværkeri er nemlig ikke den bedste nytårs-cocktail – specielt når det kommer til ulovligt fyrværkeri.

”Ulovligt fyrværkeri er meget farligt, og vi har tidligere set en del grimme eksempler på dette. Fra torsdag er det lovligt at købe fyrværkeri fra godkendte salgssteder i Danmark, og mit råd er helt klart, at man holder sig til udelukkende at købe fyrværkeri fra disse steder. Køb aldrig fyrværkeri i udlandet, og køb aldrig fyrværkeri fra ikke godkendte salgssteder – det er ulovligt, siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Fra den 15. december er det tilladt at købe lovligt fyrværkeri, og det må affyres fra den 27. december til og med den 1. januar.

Leg ikke krig med dit fyrværkeri – det er streng ulovligt

Du kan ende i fængsel, hvis du affyrer fyrværkeri mod andre. Straffen er endda blevet skærpet i 2020. 

”Det er fuldstændig uacceptabelt og ulovligt at affyre eller bruge fyrværkeri mod andre – ikke mindst mod beredskabspersonale og politi, som vi tidligere har oplevet. Straffen for at skyde og kaste fyrværkeri mod politi, brandvæsen, ambulancer eller andre i offentlig tjeneste blev for et par år siden skærpet med en tredjedel,” siger politiassistent, Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation

Strafskærpelsen på en tredjedel ligger sig oven i nedenstående strafniveau:

• Straffen for at angribe personer i offentlig tjeneste er typisk i niveauet fra fængsel i 4 måneder til fængsel i 9 måneder.
• Straffen for forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv. er typisk i niveauet10-60 dage.

Brug fyrværkeri med omtanke


Fra den 27. december til og med 1. januar er det tilladt at fyre lovligt fyrværkeri af, men husk at gøre det med omtanke. Tag hensyn til mennesker og dyr og hold dig til Sikkerhedsstyrelsens fem gode råd:

1. Brug altid beskyttelsesbriller
2. Brug kun lovligt, godkendt fyrværkeri og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstand og læn dig aldring ind over tændt fyrværkeri
5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Følg dine daglige nyheder på ONP’s Facebook her