08. feb. 2023 - 12:56

Regeringskilder: Kinesisk ballon over USA havde militært formål




Den kinesiske luftballon, som USA i weekenden skød ned ud for delstaten South Carolina, havde et militært formål. Dets mission blev delvist styret af den kinesiske hær.

Det siger unavngivne amerikanske embedsmænd til avisen Washington Post.

USA har i Washington og Kinas hovedstad, Beijing, holdt møder med 150 diplomater på 40 ambassader. Her har de orienteret om den kinesiske ballon.

Kina hævder, at det var en vejrballon, som var kommet ud af kurs, der i sidste uge krydsede USA. Den kinesiske ledelse reagerer vredt på, at USA omtaler det som en spionballon.

Ifølge de unavngivne amerikanske diplomater har luftballoner i flere år opereret fra Kinas Hainan-provins. Her har de været brugt til at indsamle oplysninger af militær art i lande, der har strategisk betydning for Kina.

Det drejer sig om lande som Japan, Indien, Vietnam, Taiwan og Filippinerne.

Luftballonerne er blevet spottet over fem kontinenter, hedder det.

– Det, som kineserne har gjort, er, at bruge en utrolig gammel teknologi og grundlæggende smelte den sammen med moderne kommunikations- og observationsmuligheder, lyder det fra en af embedsmændene.

I de briefinger, som USA har givet til 40 lande, fremgår det, at en af de kinesiske luftballoner har fløjet rundt om Jorden i 2019. Den fløj blandt andet over de amerikanske områder Hawaii og Florida.

Kilderne siger, at der har været “snesevis” af disse kinesiske missioner siden 2018.

Oplysningerne til landene er blevet givet af viceudenrigsminister Wendy Sherman, skriver BBC.

Et særligt udvalg i Kongressen for efterretninger, der kendes som “Gang of Eight”, vil onsdag blive orienteret om, hvad man har fundet ud af om luftballonen indtil nu.

Præsident Joe Biden lovede i sin tale til nationen natten til onsdag, at han er klar til at gøre front mod Kina, hvis det truer USA.

– Som vi gjorde det klart i sidste uge, at hvis Kina truer vores suverænitet, så vil vi handle for at beskytte vores land.