11. jul. 2023 - 19:38

Amatør-ornitologer strømmer til Hirtshals: Sjælden fugl er set




Et opslag på en lokale Facebook gruppe i Hirtshals om en fugl, som vedkommende ikke vidste, hvad var for en, må siges at have sat gang i amatør-ornitologer rundt omkring.

Fuglen som blev spottet tirsdag morgen i Hirtshals viste sig nemlig at være en uhyre sjælden gæst, en såkaldt østlig steppetornskade, som på latin kaldes Lanius meridionalis pallidirostris.

Fuglen regnes ikke som en selvstændig art, men som en underart af sydlig stor tornskade (Lanius meridionalis), og det er den, som nu er blevet set i Hirtshals – helt præcis på et stort græsområde på Doggerbanke bag en Aldi.

Det er en lang tur, den har bag sig, for den kommer nemlig fra Spanien.

Da ONPs fotograf var forbi tirsdag aften, var der flere, der var på udkig efter fuglen. Med store linser, kameraer og kikkerter gik de rundt i regn og blæst.

Vores fotograf fik en snak med en spotter, som havde taget turen hele vejen fra Odder.

“Jamen, jeg hørte, at den var blevet set her i Hirtshals så jeg pakkede hurtig bilen og mit udstyr og kørte herop. Jeg har dog ikke selv set den endnu, fordi jeg tror, den gemmer sig i en busk i det her møgvejr. Men det gælder om at være tålmodig,” siger han.

Jeg kan se, du kun har en kikkert med – men ingen kamera?

“Nogle bruger både kikkert og kamera for at tage et billede af det, de nu får spottet, men jeg er nok lidt gammeldags. Flere gør nemlig det, at de krydser af i en fuglebog, hvad de har set. Men jeg og andre bruger så internettet til at dokumentere det, de ser. Det er faktisk en lille form for en skattejagt – en meget stille skattejagt”. Fortæller amatør-ornitologen til onp.dk

Gennem hele dagen har græsplænen i Hirtshals haft besøg fra nær og fjern af gæster, der er kommet for at se den smukke sjældne fugl.

Det har dog ikke lykkedes at få et foto af fuglen, da dem, vi mødte, ikke havde kamera med. Men flere har i løbet af dagen spottet den.