I disse dage kan et helt særligt vejrfænomen ses i Danmark. Natteskyer lyser op, og de lysende natteskyer kan minde om tynde cirrusskyer, men normalt med en blålig, sølvskinnende eller nogle gange rød-orange farve, oplyser DMI.
Lys og nat er ikke normalt to ting, vi danskere forbinder med hinanden.
Dog foregår i disse dage noget helt særligt vejrmæssigt, som gør, at du kan opleve skyerne lyse op i vilde farver om natten. Ja, natteskyer lyser. Der er nemlig tale om et fænomen kaldet lysende natteskyer eller lysende natskyer.
Natten til søndag kunne skyerne ses lyse op i natten i Københavnsområdet. Men det er langt fra det eneste sted, du kan opleve det specielle syn.
Natteskyer lyser op i en blålig, en sølvskinnende eller nogle gange rød-orange endda, det skriver DMI på sin hjemmeside, at man kan være heldig at opleve, når natteskyer lyser.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Derfor opstår de
‘De består overvejende af frossent vand og befinder sig helt oppe i 70 til 90 kilometers højde på grænsen til rummet. De er dermed de højestliggende skyer i atmosfæren, og et godt stykke fra Troposfæren, som er det nederste lag af atmosfæren, og det lag, hvor skyer og vejr normalt forekommer’
Sådan skriver DMI, på sin hjemmeside, når de uddyber lidt om fænomenet med de lysende natteskyer.
Hvis du ikke lige er bekendt med forskellen Tropos og Atmos, så betyder det, at natteskyer lyser på grund af netop den beskrevne cocktail og sollys, som skaber farverne.
‘Skyerne lyser ikke selv. Det ser sådan ud, fordi de belyses af solen, der ellers set fra jordoverfladen, står under horionten. Skyerne ligger dog så højt, at – hvis man sad på en af dem – så ville solen endnu ikke være forsvundet i horisonten,’ skriver de.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Sådan ser du det
Hvis du har mod på at fange de lysende natskyer, så skal du sådan set bare være på vagt i sommermånederne.
Og så skal du formentlig tidligt op eller sent i sent i seng, da skyerne jo selv sagt er at se om natten.
‘I Danmark ser vi især lysende natskyer i slutningen af juni og starten af juli,’ skriver DMI.
De uddyber også og forklarer, at global opvarmning faktisk er en medvirkende faktor til, at vi kan opleve fænomenet hyppigere i Danmark.
‘Endelig er den globale opvarmning en fordel for dannelsen af de lysende natskyer. Det skyldes at de atmosfære-regioner, der ‘holder’ på jordens varme, ligger lavere end natskyerne og således isolerer natsky-region fra den varme klode. Det er formentlig samme mekanisme (altså høj koncentration af vanddamp i lavere luftlag), der giver særligt gunstige betingelser i sommerperioden’
Så det er bare afsted ud og finde et sted at se på, når natteskyer lyser.