14. sep. 2023 - 16:42

Transpersoner skal have plads i elitefodbolden i Danmark 

Foto: presse-fotos.dk 


Elitefodbold er som udgangspunkt ekskluderende, når de bedste spillere skal udvælges, men transpersoner skal have større mulighed for at deltage, end de har i dag.

Det mener Natasha Al-Hariri, forperson for en arbejdsgruppe, som Dansk Boldspil-Union (DBU) har nedsat for at gøre fodbold i Danmark mere inkluderende angående kønsidentitet.

– Det overordnede mål er, at flere føler sig inkluderet i dansk fodbold. Det står på et ønske om at skabe mere transparens omkring, hvordan alle køn har adgang til dansk fodbold, siger hun.

Arbejdsgruppen er nået frem til en række anbefalinger, som blev præsenteret for DBU’s bestyrelse i sidste uge. De skal nu i høring, før bestyrelsen skal tage beslutning om vedtagelse i november.

Det anbefales blandt andet, at en transmand (person der er født som kvinde, men som identificerer sig som mand, red.) kan deltage i herreelitefodbold.

HUSKER DU: DANMARK TRODSER FIFA OG SPILLER MED PROTEST-ANFØRERBIND

Men det er en anden sag for transkvinder.

Her skal der tages en individuel vurdering, og endnu en arbejdsgruppe nedsat af DBU’s Fodboldmedicinske Udvalg skal fastsætte grænseværdier for biologiske data for transkvinder og nonbinæres eventuelle deltagelse.

– Elitefodbold er som udgangspunkt ekskluderende, når de bedste vælges frem for de næstbedste. Det er ligesom præmissen.

– Men når fair konkurrence skal være det bærende princip, er det både i forhold til sikkerhed, og at nogen kan have fysiske fordele, hvis de for eksempel har transitioneret efter puberteten, siger Natasha Al-Hariri.

“Transitionere” kommer af det engelske udtryk “to transition”, som betyder at befinde sig i processen med at ændre den ydre kønspræsentation til at stemme overens med den indre følelse af kønsidentitet. Det kan for eksempel gøres gennem hormoner.

Tiden vil vise, hvor realistisk det er, at en transkvinde kan deltage på lige vilkår med biologiske kvinder i elitefodbold, siger Natasha Al-Hariri.

– Vi forholder os til, hvad der er rimeligt. Det er at skabe adgang for alle kønsidentiteter, og hvor klar Fodbolddanmark er til det, må vi lade komme an på en prøve, siger hun.

Adgang for alle er også en af anbefalingerne til breddefodbolden. Og alle lokalunioner bør tilknytte en tillidsperson med stor viden om LGBT+-forhold, lyder det fra arbejdsgruppen.

– Det, er vi ret overbeviste om, kommer til at batte ret meget. Det er jo dér, hvor mange tusinde fodboldtrænere møder flere og flere børn og unge, som identificerer sig som enten nonbinære eller et andet køn, end de er.

– I de situationer ved fodboldklubberne ofte ikke, hvad de skal stille op, for fodboldlovene giver ikke rigtig adgang, særligt hvis de skal ud at spille kampe, siger Natasha Al-Hariri.

Det anbefales også, at medlemmer selv får lov til at vælge, hvilket køn de vil repræsentere.

– Allerede når de skal melde sig ind, skal de sætte kryds ved, hvilket køn de tilhører. Lige nu er der to muligheder: “pige” eller “dreng”, siger Natasha Al-Hariri.

Mulighederne skal udvides med to muligheder mere: “anden kønsidentitet” og “nonbinær”.

Der bør også søges pragmatiske løsninger på omklædningssituationen, hvor det kan være ubehageligt for transpersoner at klæde om foran andre, lyder det i anbefalingerne.

Et eksempel kan være at hænge et forhæng op i omklædningsrummet.

– Så vi mener, at den her model vil åbne øjnene for alle dem, som identificerer sig på andre måder end den brede norm. At de får en oplevelse af, at der faktisk også er et Fodbolddanmark for dem, siger hun.

Arbejdsgruppen anbefaler DBU at kæmpe for at skabe ændringer på området internationalt.