11. feb. 2023 - 11:56

WHO’s krisechef: Verden havde glemt Syrien før skælv




Verden havde glemt millioner af syrere, som har lidt i årevis uden at få hjælp.

Nu har endnu en katastrofe skabt opmærksomhed omkring dem, og hjælpeindsatsen står nu over for særlige udfordringer, siger Mike Ryan, krisechef i Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

– Folk var på forhånd meget udsatte i Syrien. Millioner af mennesker levede før skælvet i en dyb krise, som var glemt af det internationale samfund. Nu har skælvet bragt opmærksomheden på en glemt krise tilbage, siger Ryan.

Han henviser til, at der er særlig stor mangel på forsyninger i de berørte områder, fordi der i forvejen var mangel på nødhjælp.

– Der er desperat brug for hurtig hjælp. Syrien står nu over for en ny katastrofe, efter at der i årevis ikke er blevet leveret tilstrækkeligt med medicinsk nødhjælp til området, siger Ryan og tilføjer:

– Vi må erkende, at denne katastrofe er så stor, at den overgår alles kapacitet. Hvis de ikke har udstyr, så kan de ikke udføre redningsarbejdet. Det er som at sige til en brandmand, at han skal skynde sig at slukke en brand uden en brandslange.

Den første internationale hjælp nåede frem til oprørskontrollerede områder af Syrien over tre dage efter skælvet. Da var håbet om at finde overlevende i ruinerne allerede stærkt svækket.

Torsdag bad FN’s generalsekretær, António Guterres, FN’s Sikkerhedsråd om at give tilladelse til, at flere grænseovergange mellem Tyrkiet og Syrien bliver genåbnet.

Den syriske hjælpeorganisation De Hvide Hjelme, som opererer i Syriens oprørskontrollerede områder, beskylder FN for at have begået en forbrydelse mod den syriske befolkning i nordvest, fordi der ikke kom hjælp i de første dage efter skælvet.

– FN må undskylde til den syriske befolkning, siger gruppens leder, Raed Saleh, til AFP.

Lukningerne af alle grænseovergange mellem Syrien og Tyrkiet – på nær en enkelt – skyldes blandt andet spændinger mellem USA og Rusland.

Rusland vil have kontrol med nødhjælpen, mens USA og vestlige lande vil levere hjælp direkte til blandt andet kurdiskkontrollerede områder.

Dødstallet efter det voldsomme jordskælv, der natten til mandag ramte Tyrkiet og Syrien, passerede lørdag passeret 24.000. Cirka 3500 af dem er omkommet i Syrien.

Eksperter siger, at dødstallene kommer til at fortsætte med at stige.