Folketingets Granskningsudvalg vil på et møde onsdag drøfte et forslag om at iværksætte en undersøgelse af statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i straffesagerne mod tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V) og den hjemsendte FE-chef Lars Findsen.
Det oplyser udvalgets formand, Ole Birk Olesen (LA), der har taget initiativ til forslaget, efter at otte partier i en samlet pressemeddelelse har ønsket det.
Også den tidligere socialdemokratiske regerings rolle vil indgå i drøftelserne, lyder det.
– Det er op til Folketinget at vurdere, om den daværende regering har handlet sagligt eller usagligt i sine forfølgelser af Claus Hjort og Lars Findsen, siger Ole Birk Olesen.
Otte af Folketingets oppositionspartier er gået sammen i en appel til regeringen om, at hele FE-sagen og alle parter skal undersøges, efter at anklagemyndigheden onsdag droppede begge straffesager.
Hvis ikke regeringen selv udvider undersøgelsen til “utvetydigt” at dække hele forløbet og alle parter samt overlader undersøgelsen til Folketinget, vil oppositionspartierne selv fremsætte beslutningsforslag herom, lød det i pressemeddelelsen.
– Jeg lægger ikke op til, at der skal foretages en forundersøgelse først, siger Ole Birk Olesen.
– En forundersøgelse er blot en koordineret anvendelse af en række samråd, som Folketinget i forvejen kan lave. Det er ikke det, vi tror, vi kan få noget ud af.
I stedet skal en egentlig undersøgelse strikkes sammen på en sådan måde, at nogle “dygtige mennesker” foretager gennemlæsning af alle relevante dokumentar i sagen og afhører relevante personer, herunder ministre og embedsmænd, så der kan laves en redegørelse.
– Når redegørelsen så foreligger, så vil Folketinget kunne tage stilling til, om Folketinget synes, at det er foregået på en dygtig og saglig måde, siger formanden for Granskningsudvalget.
På onsdagens møde vil der ifølge Ole Birk Olesen formentlig blive udpeget nogle medlemmer af udvalget, som skal arbejde videre med, hvad en eventuel fremtidig granskningskommissions opgaver skal være.
– Vi vil nok ikke fastsætte, hvad der skulle stå i kommissoriet. Der vil nok blive udpeget et underudvalg, som vil sætte sig ned og arbejde med det, siger han.
– Men det forudsætter selvfølgelig, at der er et flertal for det i udvalget.
Ole Birk Olesen håber desuden, at regeringspartierne vil gå med til, at sagen skal undersøges af Folketinget.