Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er ikke klar over, om der “potentielt er et meget stort økonomisk problem” i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Det sagde han tirsdag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.
Her blev han spurgt ind til Ekstra Bladets historie om, at spiontjenesten skal spare over 100 millioner kroner ud af en årlig bevilling på 1,4 milliarder kroner.
– Jeg ved ikke, om det er 100 millioner kroner. Det er lige præcis det, jeg har bedt om at få et bedre overblik over, sagde Troels Lund Poulsen.
Derfor kan han heller ikke svare på, om staten vil hjælpe efterretningstjenesten økonomisk.
– Jeg kan ikke sige det. Jeg kan kun sige, at der er brug for, at der kommer sikkerhed om, at Forsvarets Efterretningstjeneste har styr på økonomien. Det må man forvente af en offentlig myndighed.
Og det kan slås fast, at FE ikke har styr på økonomien i tilfredsstillende grad.
For tirsdag blev Forsvarsudvalget orienteret af Troels Lund Poulsen om, at efterretningstjenesten er blevet sat under “skærpet tilsyn” på lønområdet.
Det er sket på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen, hvor der er “konstateret en række uhensigtsmæssige forhold”.
Det fremgår ikke af orienteringen, hvad FE konkret kritiseres for. Men det handler om tjenestens løn- og ansættelsesadministration.
Troels Lund Poulsen tager “kritikken meget alvorligt”.
– Da efterretningsområdet ikke kan underlægges den samme åbenhed som øvrige myndigheder, påhviler der FE et særligt ansvar for selv at sikre god forvaltning, skrev han tirsdag i orienteringen til Forsvarsudvalget.
I en skriftlig kommentar fredag til Ritzau lød det fra FE, at tjenesten de senere år har været i en periode med “kraftig vækst i bevillingerne og dermed også i antallet af medarbejdere”.
Men for at holde sig inden for den økonomiske ramme sker der “løbende effektiviseringer og prioriteringer”.
– Selv om FE således har lige så mange penge til rådighed som sidste år, medfører de mange aktiviteter behov for en meget stram økonomistyring.
– I den forbindelse prioriterer vi naturligvis de operative opgaver og hensyn højest, herunder vores samarbejde med partnertjenester, skrev FE til Ritzau.