Det illegale marked for stoffer er yderst opfindsomt og agerer hurtigere, end Sundhedsstyrelsen kan følge med.
Derfor vil styrelsen forbyde en gruppe kommende semisyntetiske cannabinoider, som endnu ikke er opfundet, og som man formoder rammer det danske marked.
Det siger sektionsleder i styrelsen Maja Jørgensen onsdag i forbindelse med styrelsens udgivelse af den femte delrapport om stofmarkedet i Danmark.
– Bare for et par år siden, så vi ikke særligt mange af de her semisyntetiske cannabinoider. Dem får vi rigtig mange indberetninger på nu, siger hun og påpeger, at styrelsen først så de første i 2022.
Derfor vil styrelsen lave en gruppevis indstilling af de stoffer, styrelsen kender, og stoffer, som den har en formodning om vil dukke op på det danske marked.
– Dermed vil vi være på forkant fremadrettet, siger hun.
– Vi praktiserer et forsigtighedsprincip i Danmark, fordi man ikke vil have nogle stoffer på markedet, der har en negativ effekt og har anden funktion end et rusmiddel.
Flere medier har den seneste tid kunnet berette om cannabisprodukter, der er markedsført som røgelsespinde, duft og potpourri blandt andet.
Det aktive stof THC er blevet trukket ud af produkterne, som heller ikke markedsføres til indtag, hvorfor salget er inden for lovens grænser.
Sundhedsstyrelsen har observeret, at semisyntetiske cannabinoider, der kan findes i produkterne, er blevet mere udbredte.
De enkelte semisyntetiske cannabinoider er forbudt i Danmark, så snart de er risikovurderet på internationalt niveau eller i Danmark. Men styrelsen kan ikke følge med i udviklingen på markedet, hvor der hele tiden kommer nye variationer.
Først skal styrelsen lave en risikovurderingen af stoffet, hvorefter den laver en indstilling af stoffet til bekendtgørelsen over ulovlige stoffer. Derfra skal det i partshøring, før det kan blive sendt til sundhedsministeren til endelig beslutning.
Det er det styrelsen prøver at imødekomme med at lave forbud mod kommende syntetiske cannabinoider.
Stofferne kan også bruges i medicinske sammenhænge, hvorfor styrelsen også samarbejder med Lægemiddelstyrelsen i processen for at sikre, at forbuddet ikke rammer skævt.
– Men vi skriver også i indstillingen, at hvis det på et senere tidspunkt viser sig, at de stoffer, vi har indstillet, ikke har den skadelige virkning, så er det muligt at fjerne stoffet fra bekendtgørelsen om euforiserende stoffer, siger sektionslederen.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) afventer styrelsens indstilling, lyder det fra hende i et skriftligt svar.
– Så snart jeg modtager Sundhedsstyrelsens indstillinger, udsteder jeg de nødvendige bekendtgørelser, der gør stofferne ulovlige, siger hun.