Seneste nyheder

7. maj 2025

Drenge i børnehaveklasse var med til at redde kammerats liv

To drenge på seks år var med til at redde deres kammerats liv, da kammeraten faldt livløs om på skolen, mens de tre legede.

De to børnehaveklassedrenge er – sammen med tre voksne – blevet hædret med en dusør for deres hurtige og kompetente hjælp.

Uden den ville den syvårige dreng nok ikke have overlevet.

Det skriver Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse, hvor dusørceremonien beskrives.

Hændelsen fandt sted 21. marts sidste år på Hedensted Skole, hvor den syvårige kammerat pludseligt dejsede om.

Marlie og Adam på dengang seks år lyttede først til kammeratens hjerte, og så hentede de hjælp.

En voksen ved navn Mette konstaterede, at den syvårige hverken havde puls eller åndedræt, så hun begyndte at udføre hjertelungeredning og råbte samtidig om mere hjælp.

Den bøn om hjælp hørte en mand ved navn Peter, der kom løbende og ringede 112.

De to seksårige drenges hjælp til kammeraten var endnu ikke overstået.

Marlie blev hos kammeraten sammen med Mette og Peter, mens Adam løb hen for at hente deres børnehaveklasselærer ved navn Thomas.

Thomas er foruden lærerjobbet hjerteløber.

Han ilede hen til den livløse dreng og hjalp Mette med hjertelungeredningen.

De fik sat en hjertestarter på drengen og afgivet stød for at få gang i hjertet igen. De blev ved med at udføre hjertelungeredning, til ambulance og paramediciner kom frem og tog over.

Den syvårige dreng overlevede. Og det er ifølge politiet formentlig takket være den hurtige og kompetente hjælp fra Malie, Adam, Mette, Peter og Thomas.

Også andre end de fem er blevet hædret ved ceremonien, der fandt sted mandag, for at have gjort en forskel i et skelsættende øjeblik.

I august hjalp seks borgere end mand, der havde stukket sig selv i halsen i shoppingcentret Bytorv Horsens. Uden den havde manden formentlig ikke overlevet.

I november afværgede en 16-årig dreng et muligt selvmordsforsøg, da han under en køretur på sin knallert så en person sidde på rækværket af en togbro.

– Jeg er her for dig, bror, sagde den 16-årige, der havde stoppet knallerten.

Personen på togbroen har siden fortalt, at det var teenagerens hjælp, der gjorde, at han ikke hoppede ud.

Også i november så to personer, der kom kørende i bil, at der var ild i et hus, og de fik reddet en mor og datter, der sov, ud af boligen.

Den sidste, der blev hædret ved mandagens ceremoni, er en mand, der lagde mærke til en bil med knust baglygte og kontaktede politiet, fordi politiet havde oplyst, at en sådan kunne have betydning i en sag om voldtægt af en 16-årig pige i Vejle.

Det er typisk en politiansat, der har været involveret i en hændelse, som indstiller borgere til en dusør for deres ekstraordinære indsats.

Brand efter havneeksplosion i Iran meldes under kontrol

Branden efter en eksplosion i den iranske havn Shahid Rajaee er under kontrol, oplyser iranske myndigheder.

Mindst 70 personer har mistet livet i eksplosionen og den efterfølgende brand.

Iransk stats-tv viser tirsdag direkte billeder fra havnen, hvor man kan se tyk røg, der stiger op fra stablede containere.

Eksplosionen i den kommercielle havn skete lørdag. Siden har brandfolk arbejdet på at få branden under kontrol.

Hossein Zafari, som er talsperson for landets organisation for krisehåndtering, siger til det iranske nyhedsbureau Ilna, at situationen er betydeligt forbedret siden mandag.

Men det vil alligevel potentielt tage omkring 15 til 20 dage, før slukningsarbejdet er helt afsluttet, lyder det.

Ud over de dræbte er over 1000 mennesker ifølge iranske statsmedier blevet kvæstet som følge af eksplosionen og den efterfølgende brand. Der er også sket omfattende skader på havnen, lyder det.

De iranske toldmyndigheder oplyser ifølge det iranske nyhedsbureau Irna, at driften i havnen er tilbage på normalt niveau.

Eksplosionen i havnen var så kraftig, at den ifølge nyhedsbureauet Fars kunne høres og mærkes omkring 50 kilometer væk.

Irans præsident, Masoud Pezeshkian, har kaldt eksplosionen dybt beklagelig og har beordret, at episoden bliver undersøgt.

Lørdag lød det fra Hossein Zafari, talsperson for Irans organisation for krisehåndtering, at det var kemikalier i containere, som var årsag til eksplosionen.

En talsperson for landets regering har imidlertid udtalt, at det endnu ikke er muligt at fastslå den præcise årsag til eksplosionen.

Fra den lokale guvernør, Mohammad Ashouri, lyder det, at der ikke er tale om sabotage.

– De hypoteser og undersøgelser, som er blevet udført undervejs, indikerede, at sabotageteorien mangler grundlag og relevans, sagde han til en statslig tv-station mandag.

Indenrigsminister Eskandar Momeni har sagt til statsligt tv, at eksplosionen blandt andet var forårsaget af “manglende overholdelse af sikkerhedsforanstaltninger og uagtsomhed”.

Et udvalg, som har fået til opgave at undersøge årsagen til eksplosionen, har peget på lignende faktorer som sandsynlige årsager.

AFP

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle svenske minkavlere vil lukke erhvervet før muligt forbud

Sveriges 27 minkavlere har alle ansøgt om at afvikle deres bedrifter.

Det skriver det svenske fagblad ATL.

Dermed vil minkavlerne ikke vente på resultaterne af en undersøgelse om et muligt forbud mod pelsdyravl, som den svenske regering satte i gang i marts.

I praksis handler det om minkavl, som er den eneste pelsproduktion i Sverige.

Men erhvervet venter altså ikke på konklusionen. Det afvikler nu sig selv.

Avlere, der nedlægger deres aktiviteter inden 30. juni i år, kan få kompensation fra staten. Det har de 27 opdrættere nu søgt om, skriver ATL ifølge nyhedsbureauet TT.

De, der bliver godkendt, skal deles om 180 millioner svenske kroner, hvilket svarer til omkring 123 millioner danske kroner.

Det vil udløse cirka 4,5 millioner danske kroner til hver avler i gennemsnit.

Det er dog ikke sikkert, at alle 27 avlere bliver godkendt, ligesom kompensationens størrelse også afhænger af antallet af ynglende hunner hos hver enkelt avler, skriver TT.

Der kan være flere grunde til, at en avler får afvist sin ansøgning om støtte. Det kan blandt andet være, hvis virksomheden er i økonomiske vanskeligheder.

Begrundelsen for støtteordningen er blandt andet, at minkopdræt ifølge den svenske landbrugsstyrelse, Jordbruksverket, er forbundet med “udfordringer”.

De svenske myndigheder peger på for eksempel coronapandemien, der på grund af smitterisiko tvang erhvervet til at tage en række forholdsregler.

Desuden henviser Jordbruksverket til, at flere EU-lande har forbudt minkavl. Ifølge styrelsen er “det ikke helt umuligt, at et sådant forbud kan blive aktuelt i hele EU”.

Pelsdyravl har længe været et omdiskuteret emne i flere lande. Blandt andet fordi det kræver, at rovdyr som mink og ræve spærres inde i bure.

I Danmark blev særligt minkavl diskuteret heftigt under coronapandemien.

Her blev landets cirka 1400 minkfarme med mellem 15 og 17 millioner mink ryddet, af frygt for at mutationer af coronavirus kunne true folkesundheden.

Landmændene, der blev ramt, fik tilsammen cirka 29,2 milliarder i kompensation.

Fra 1. januar 2023 har minkavl været tilladt igen, og det har flere benyttet sig af. I begyndelsen af 2025 var 15 minkbesætninger placeret på seks minkfarme i Vestjylland og Nordjylland med tilsammen 43.000 mink.

Volvo annoncerer stor spareplan: Aktien dykker

Faldende indtjening betyder, at bilproducenten Volvo Cars vil gennemføre en større spareplan.

Planen skal sammenlagt reducere omkostninger for 18 milliarder svenske kroner – svarende til lidt mere end 12 milliarder danske kroner.

Meldingen kommer tirsdag morgen i forbindelse med regnskabet for første kvartal, der viser et driftsoverskud på 1,9 milliarder svenske kroner.

Det er mere end en halvering af det tilsvarende resultat i samme periode sidste år på 4,7 milliarder.

Omsætningen faldt fra 93,9 milliarder svenske kroner til 82,9 milliarder.

Besparelserne kommer blandt andet til at betyde fyringer blandt de mere end 42.000 ansatte, men detaljerne er endnu ikke helt på plads.

Det står dog klart, at selskabet også kommer til at drosle ned for sine investeringer.

Volvo Cars, der for en stor dels vedkommende ejes af kinesiske Geely Holding, har desuden en handlingsplan klar, når det gælder toldkrigen mellem USA og resten af verden.

Bilproducenten vil på sigt producere flere biler i USA i stedet for at eksportere dem til amerikanerne for på den måde så vidt muligt at undgå ekstratold.

– I USA vil Volvo Cars klarlægge produktudbuddet, som er nødvendigt for at skabe salgsvækst og som bedst udnytter produktionskapaciteten ved at producere bilerne der, hvor de sælges, hedder det i regnskabsmeddelelsen.

Den uafklarede situation omkring de amerikanske toldsatser betyder dog, at selskabet har suspenderet sine prognoser for 2025 og 2026, fordi der er for mange usikkerheder.

Investorerne tager ikke specielt godt imod spareplanen og regnskabstallene.

Tirsdag formiddag handles aktien ni procent lavere end ved børslukning mandag.

TT

Statsminister markerer 80-året for befrielsen: Har særlig klang i år

Søndag markeres 80-året for Danmarks befrielse.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og kongeparret samt dronning Margrethe og andre spidser deltager ved et arrangement i Mindelunden i Ryvangen i København.

Det fremgår tirsdag af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

– Fred og frihed har en pris. Demokrati kræver handling. Det er 4. maj et vidnesbyrd på. I 80 år har aftenen været vigtig for os danskere. I år har markeringen en særlig klang, siger statsminister Mette Frederiksen.

Det er uvist, hvad hun henviser til, men det kan være Ruslands aggression og angreb mod Ukraine for tre år siden, hvor russerne gik fuldtonet ind i nabolandet efter at have annekteret Krim-halvøen i 2014.

Danmarks befrielse markeres i Mindelunden, hvor modstandsfolk blev henrettet og begravet under Anden Verdenskrig.

Danmark var besat frem til 1945 – Bornholm dog frem til april 1946 – og 4. maj markeres stadig i Danmark.

For 80 år siden blev de forhadte mørklægningsgardiner flået ned i folks hjem, og siden har mange sat lys i vinduerne som en markering.

– Lad os aldrig glemme de modige mænd og kvinder, der kæmpede for det, de havde kært. Lad os aldrig miste troen på fællesskabets styrke. Og lad os igen i år sætte lys i vinduerne i mindet om, at vi kan overvinde selv de mørkeste tider, siger Mette Frederiksen.

Kardinal dømt for bedrageri vil ikke deltage i konklave

Kardinal Angelo Becciu, som er dømt for underslæb og bedrageri, vil ikke tage del i det konklave, hvor der skal vælges en ny pave.

Det siger Becciu i en udtalelse.

Angelo Becciu er den højest placerede person i den katolske kirke, der er blevet dømt af Vatikanets straffedomstol.

Domstolen idømte ham en fængselsstraf på fem et halvt års fængsel i december 2023 for økonomiske forbrydelser.

Sagen handlede om købet af en luksusejendom i London, som endte med at koste Vatikanet dyrt. Becciu har nægtet sig skyldig, og han er ifølge Reuters løsladt, mens man afventer en ankesag.

Han har tidligere været rådgiver for pave Frans, og Becciu blev selv tidligere anset som en mulig kandidat til posten som pave.

Den nu afdøde pave Frans fyrede Becciu i 2020 og anklagede ham for underslæb. Pave Frans lod ham beholde sin kirkelige titel, men fratog ham “rettigheder forbundet med kardinalskabet”, lød det dengang fra Vatikanet.

Det har skabt tvivl om, hvorvidt Becciu fortsat havde ret til at deltage i konklavet for at stemme på en ny pave.

– Jeg har besluttet at følge, lige som jeg altid har gjort, pave Frans’ vilje og ikke tage del i konklavet, mens jeg fortsat er overbevist om min uskyld, siger Becciu i udtalelsen.

Pave Frans døde 21. april.

Kardinaler fra hele verden skal vælge hans efterfølger i et konklave, som afholdes for lukkede døre. Konklavet begynder 7. maj, og det varer, indtil der er det nødvendige flertal for en ny pave.

En pave skal vælges med et flertal på to tredjedele plus en.

Kun kardinaler under 80 år har stemmeret under konklavet. Der er 252 kardinaler fra hele verden, men kun 136 af dem må stemme.

Under konklavet afgiver kardinalerne deres stemmer på kort.

Hvis der ikke er det nødvendige flertal, bliver valgkortene brændt i en ovn sammen med et kemikalie, der frembringer sort røg.

Når flertallet er i hus, og en ny pave er valgt, bliver valgkortene brændt sammen med et kemikalie, der laver hvid røg.

Røgen sendes op gennem en skorsten i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet.

Reuters

Politi anholder mand for at sprænge håndgranat foran neglesalon

En 31-årig irakisk mand er blevet anholdt og sigtet for at have detoneret en håndgranat foran en neglesalon i Københavns Nordvestkvarter.

Det oplyser Københavns Politi tirsdag på det sociale medie X.

Sprængningen fandt sted i krydset mellem Frederikssundsvej og Tomsgårdsvej natten til 21. april omkring klokken 03.10.

Flere personer befandt sig i nærheden, men ingen kom noget til.

Den anholdte mand bliver tirsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg. Det sker med henblik på varetægtsfængsling.

– Den 31-årige er sigtet for besiddelse af eksplosivstoffer, for at have bragt håndgranaten til sprængning samt for at have forvoldt fare for andre personers liv eller førlighed, skriver politiet.

Anklageren vil begære dørene lukket.

I så fald vil det ikke være muligt at høre mandens eventuelle forklaring.

Politiet er ikke kommet med oplysninger om et muligt motiv.

Efter eksplosionen ringede flere vidner til politiet. En person blev set løbe fra stedet.

Politiet spærrede efterfølgende af ved neglesalonen. Både politiets kriminalteknikere, ansatte fra Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste (EOD) og folk fra Beredskabsstyrelsens kemiske beredskab foretog undersøgelser.

De skulle klarlægge, hvad der forårsagede eksplosionen, og det har ifølge sigtelsen vist sig at være en håndgranat.

Kong Frederiks besøg på militær station i Grønland aflyses

Kong Frederiks program under besøget i Grønland må endnu en gang ændres.

Onsdag skulle kongen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) have besøgt Station Nord i Grønland, hvor Sirius-patruljen holder til.

Men det må nu aflyses på grund af vejret.

Det oplyser Forsvarsministeriet til Ritzau, og det bekræftes af kongehusets kalender.

Her fremgår det også, at kongens program i Grønland torsdag og fredag er aflyst, hvor han skulle have været afsted med Sirius-patruljen.

Station Nord er den nordligst bemandede flyveplads i Grønland.

Besøget på Station Nord skulle markere, at det er 75 år siden, at Sirius-patruljen blev etableret. Kong Frederik var i 2000 med på en ekspedition med Sirius-patruljen i fire måneder som kronprins.

Grønlands minister for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, samt nordiske ministerkolleger skulle også have været en del af onsdagens besøg på Station Nord.

Aflysningen af Station Nord-besøget onsdag betyder, at hele Troels Lund Poulsens tur til Grønland aflyses. Det skriver Forsvarsministeriet på den sociale platform X.

Troels Lund Poulsen skulle tirsdag være rejst til Grønland og have holdt møde med Vivian Motzfeldt. Turen vil nu blive gennemført på et senere tidspunkt, oplyser ministeriet.

Kong Frederik skulle oprindelig været landet i Grønlands hovedstad, Nuuk, mandag aften for at indlede sit flere dage lange besøg.

Men dårligt vejr i Nuuk udskød afrejsen, så han efter planen først ankommer klokken 13.30 dansk tid tirsdag, hvilket er 10.30 lokal tid.

Kongen rejser sammen med Grønlands regeringschef, Jens-Frederik Nielsen, der har været på besøg i København.

Klokken 11.30 lokal tid deltager kong Frederik i en fjordtur, inden han om eftermiddagen skal til kaffemik og på vandretur. Tirsdagens program slutter med en middag i Hans Egedes Hus.

Onsdag skal kongen fortsat besøge Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik, men resten af programmet for besøget i Grønland er nu uvist.

Kong Frederik var sidst i Grønland i slutningen af juni 2024. Dengang var dronning Mary også med.

Den nye tur kommer efter flere måneders uro omkring Grønland og den amerikanske præsident, Donald Trumps, interesse for at få kontrol med Grønland.

Områder i Grønland mistede forbindelse efter nedbrud i Spanien

Flere afsidesliggende områder i Grønland mistede mandag adgang til vigtige satellittjenester herunder nogle, der leverer internet- og telefonforbindelse.

Det skriver det grønlandske teleselskab Tusass på sin hjemmeside.

– I øjeblikket kan vi se, at kunder i byer og bosteder, som er forsynet med satellit, har mistet forbindelsen. Det betyder, at de lige nu ikke har adgang til almindelige tjenester som telefoni, internet, tv, radio, sms, skriver selskabet mandag aften.

Tusass skriver, at det har mistet forbindelsen til sit udstyr i Maspalomas i Spanien. Selskabet undersøger, om det hænger sammen med strømnedbruddet i Spanien.

Tirsdag formiddag skriver Tusass i en opdatering på Facebook, at forbindelsen er blevet genoprettet i de ramte områder. Det skete tirsdag kort efter midnat.

Flere afsidesliggende områder i Grønland er alene forsynet med satellitforbindelse.

Tusass oplistede mandag aften en række lokationer på sin hjemmeside, som havde mistet adgang til satellitter.

Det gjaldt blandt andet Qaanaaq i det nordvestlige Grønland og Ittoqqortoormiit i det østlige Grønland.

Mandag blev hele Den Iberiske Halvø, hvor Spanien og Portugal ligger, ramt af et strømnedbrud. Også områder i Frankrig var uden strøm i en kortere periode.

Tirsdag morgen er strømforsyningen i næsten hele Spanien og Portugal tilbage, lyder det fra elnetoperatører i de lande.

Årsagen til nedbruddet er fortsat uvist.

Portugals premierminister, Luis Montenegro, mener, at årsagen skal findes i Spanien. Det sagde han mandag aften ifølge AFP.

– Det omfattende strømsvigt blev forårsaget uden for landet – sandsynligvis i Spanien, sagde han.

Ifølge den spanske elnetoperatør Red Electrica skyldes nedbruddet et pludseligt og markant fald i strømtilførslen, som afbrød sammenkoblingen af elnettet i Spanien og Frankrig.

Det afkoblede elnettet i de to lande, hvilket i sidste ende fik det spanske elnet til at kollapse. Det har direktøren for Red Electrica sagt ifølge Reuters.

Den bagvedliggende årsag til det pludselige fald i strømtilførslen er endnu ikke kendt.

Carlsberg fastholder sine 2025-mål trods modgang i første kvartal

Forbrugerne holder igen i mange dele af verden. Det mærker man hos Carlsberg, som tirsdag morgen har offentliggjort en handelsopdatering for første kvartal i år.

Her faldt omsætningen med 1,5 procent, når man ser bort fra indtægterne fra engelske Britvic, som bryggerikoncernen overtog i midten af januar.

Tilbagegangen kan tilskrives tabet af licensen til at brygge og fremstille den filippinske San Miguel-øl på licens.

Fraregner man indtægterne fra San Miguel-aftalen i tallene for første kvartal sidste år, er der tale om en flad udvikling.

Ikke desto mindre fastholder Carlsberg sine forventninger til 2025, som lyder på en organisk vækst i driftsresultatet på mellem én og fem procent.

– Det var en blød start på året, som blev påvirket af tabet af San Miguel-brandet og fortsat afdæmpet forbrug i et miljø med øget makroøkonomisk volatilitet, siger Jacop Aarup-Andersen, der er administrerende direktør for Carlsberg.

Organisk vækst er vækst i den eksisterende forretning og omfatter dermed ikke opkøb som Britvic.

Regner man Britvic med, voksede Carlsbergs omsætning til 20,1 milliard kroner, hvilket er en forbedring på tre milliarder kroner sammenlignet med første kvartal sidste år.

– Vi er opmuntret af præstationen i første kvartal i Storbritannien og Irland og styrken i vores forretning.

– Vi er fortsat overbeviste om den langsigtede værdiskabelse fra dette opkøb, siger Jacop Aarup Andersen.

Britvic producerer udelukkende læskedrikke og juice og er dermed en vigtig brik i Carlsberg strategi om at øge fokus på andre varekategorier end øl.

Opkøbet, der er det største i Carlsberg-regi siden Scottish & Newcastle i 2008, kostede den danske bryggerigigant 3,3 milliarder pund, svarende til omkring 30 milliarder kroner.

Carlsberg offentliggør kun regnskaber hvert halve år.

Efter første og tredje kvartal udsender selskabet kun handelsopdateringer, der viser de solgte mængder og den opnåede omsætning.

Efter 12 år stopper konservativ som Sorø-borgmester ved næste valg

Efter 12 år skal Sorø Kommune have en ny borgmester.

Den konservative Gert Jørgensen genopstiller ikke som borgmesterkandidat ved kommunalvalget i november.

Det oplyser han i en pressemeddelelse ifølge TV2 Øst.

Han stiller dog fortsat op ved kommunalvalget, da han ønsker at fortsætte som medlem af kommunalbestyrelsen i den midtsjællandske kommune.

– Det er en beslutning, jeg har truffet i ro og med forståelse fra partiet. Jeg ser frem til at fortsætte som kandidat og bidrage med mine mange erfaringer i den kommende valgperiode, hvor Sorø Kommune bliver vært for Danmarks største region – Region Øst (Region Østdanmark, red.), siger Gert Jørgensen.

De Konservative stiller i stedet med nuværende kommunalbestyrelsesmedlem Lars Schmidt som borgmesterkandidat.

Gert Jørgensen har siddet i kommunalbestyrelsen i 20 år og som borgmester de seneste 12 år.

Ved det seneste kommunalvalg i 2021 fik han 1893 personlige stemmer, hvilket var flest af alle i kommunen.

De Konservative blev dog lige akkurat slået af Socialdemokratiet som kommunens største parti.

Siden da har Gert Jørgensen været ramt af flere dårlige sager.

B.T. kunne i maj 2023 beskrive, at Gert Jørgensen havde brugt kommunens penge på koncertbilletter og middage for over 30.000 kroner.

Mediet havde fået aktindsigt i en borgmesterkonto, som borgmesteren havde adgang til. Heri fremgik det, at borgmesteren havde brugt 33.198 kroner på fem lokale koncerter og dertilhørende middag i perioden fra 2014 til 2018.

To professorer vurderede, at der var tale om private udgifter, som skatteyderne havde betalt for.

Kommunen afviste dog kritikken og anså koncertbilletterne for at være et personalegode for en afgrænset medarbejdergruppe.

Blot en måned efter skrev Sorø Kommune i en pressemeddelelse, at Gert Jørgensen var inhabil, da han i 2019 bevilgede et tilskud på 5000 kroner til foreningen Jul i Sorø anno 1953, hvor han selv var frivillig kasserer.

Det kom frem i forbindelse med en redegørelse, som kommunen havde lavet til Ankestyrelsen.

Socialminister bliver folketingskandidat i København

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) har fundet sin kreds til næste folketingsvalg.

Hun blev mandag aften valgt som ny folketingskandidat for Socialdemokratiets kredsforening for Brønshøj-Vanløse og stiller dermed op i Københavns Storkreds.

Det oplyser kredsen i en pressemeddelelse.

Sophie Hæstorp Andersen blev uventet udnævnt til minister i august 2024, hvor hun erstattede Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Inden da var Hæstorp Andersen overborgmester i Københavns Kommune. Det forsøger Rosenkrantz-Theil nu at blive ved kommunalvalget i november.

Det er dog ikke første gang, at Hæstorp Andersen stiller op til Folketinget.

Hun var også folketingsmedlem fra 2001 til 2013. Dengang i henholdsvis Socialdemokratiets kredsforeninger i Vesterbro og Brøndby.

Nu stiller hun altså op i Brønshøj-Vanløse.

– Der er et ambitiøst og aktivt demokrati i Brønshøj-Vanløse, både i partiet og i lokaludvalgene, og jeg tror fuldt og helt på, at vi sammen kan gøre noget godt lokalt og for hele København, siger Sophie Hæstorp Andersen i pressemeddelelsen.

– Og det er som bekendt sådan, at når det går godt i København, så går det også godt i resten af landet. Der er ingen modsætninger mellem København og resten af landet.

Ved seneste folketingsvalg i 2022 fik Socialdemokratiet fire mandater i Københavns Storkreds.

Pladserne i Folketinget gik til Ida Auken, Peter Hummelgaard, Pernille Rosenkrantz-Theil og Mette Reissmann.

Sophie Hæstorp Andersen har ikke kun erfaring fra lands- og kommunalpolitik. Hun er også tidligere regionsrådsformand i Region Hovedstaden fra 2014 til 2021.

90 procent af Spaniens elforsyning er tilbage

Størstedelen af strømmen er vendt tilbage til Spanien i løbet af natten efter et omfattende strømsvigt, der mørklagde store dele af landet mandag.

Således er knap 90 procent af elforsyningen genetableret i fastlandet klokken 04 tidligt tirsdag morgen, oplyser landets elnetoperatør REE.

Spanien, Portugal og dele af Frankrig blev ramt af strømnedbruddet, som man endnu ikke har fastslået årsagen til.

Sent mandag aften oplyste Portugals elnetoperatør Ren ifølge Reuters, at 85 af landets 89 transformerstationer var tilbage i drift.

Nedbruddet menes at have påvirket hele Den Iberiske Halvø, hvor næsten 60 millioner mennesker bor.

Som følge af nedbruddet erklærede Spanien national undtagelsestilstand.

Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, sagde mandag aften, at omkring 15 gigawatt elektricitet – halvdelen af landets forbrug af strøm på det tidspunkt – “pludselig forsvandt” i løbet af blot fem sekunder mandag.

Nedbruddet skete omkring klokken 12.30.

Folk var “målløse”, siger Carlos Candori, der er en 19-årig bygningsarbejder, til AFP.

Han måtte forlade det lammede metrosystem i Spaniens hovedstad, Madrid, da nedbruddet skete mandag.

– Der er ingen telefondækning. Jeg kan hverken ringe til min familie, mine forældre eller nogen som helst. Jeg kan ikke engang gå på arbejde.

– Sådan noget her er aldrig sket i Spanien, siger han.

I Madrid og i byer på tværs af Spanien og Portugal sværmede panikslagne kunder til bankerne for at hæve kontanter. Gader fyldtes af folkemængder, som løb rundt for at få signal på telefonen.

Foran taxaer og busser dannede der sig lange køer.

Eftersom trafiklysene også var ramt, kæmpede politiet for at holde den belastede trafikale situation under kontrol og i gang. Myndigheder opfordrede bilister til at blive hjemme.

I Madrid alene blev der udført 286 redningsaktioner for at befri personer, der var fanget i elevatorer, oplyser regionale myndigheder.

Jernbanestationer i Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia, Sevilla og fire andre større byer blev holdt åbne hele natten, så strandede passagerer kunne sove der.

EU-Kommissionen har udtalt, at den er i kontakt med Spanien og Portugal om krisen. EU’s præsident, Antonio Costa, skriver på X, at “der er ingen tegn på et cyberangreb”.

AFP

Premierminister Mark Carney erklærer valgsejr i Canada

Canadas premierminister, Mark Carney fra Det Liberale Parti, erklærer sejr ved det canadiske parlamentsvalg.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

– Jeg har et spørgsmål. Hvem er klar til at kæmpe for Canada sammen med mig?, siger Carney i en tale ved partiets hovedkvarter i Ottawa ifølge BBC.

Den canadiske premierminister siger desuden, at han ser frem til et konstruktivt samarbejde med alle partier i det canadiske parlament.

Optællingen er tirsdag morgen dansk tid fortsat i fuld gang i det nordamerikanske land, der spreder sig over seks forskellige tidszoner.

Tirsdag morgen klokken 07.45 står Det Liberale Parti ifølge det foreløbige resultat til 43,1 procent af stemmerne.

Samtidig står De Konservative til at høste 41,7 procent af stemmerne.

60 procent af stemmerne er optalt.

Umiddelbart efter valgstederne lukkede tidligt tirsdag morgen dansk tid, viste de første prognoser fra tv-stationerne CBC og CTV News, at Det Liberale Parti kan danne regering.

Det endnu uvist, om Carneys parti får stemmer nok til at danne en flertalsregering.

En halv time før Carney gik på scenen for at tale til sine tilhængere, erkendte De Konservatives parleder, Pierre Poilievre, valgnederlaget og lykønskede Carney med sejren.

– Vi må tage ved lære af den lektie, som vi har fået i aften, så vi kan opnå et bedre valgresultat næste gang, canadierne skal afgøre landets fremtid, lød det fra partiets leder, Pierre Poilievre, i en tale.

Han sagde desuden, at partiet vil samarbejde med premierministeren og de øvrige partier om at forsvare Canadas interesser.

Mark Carney har siddet på premierministerposten siden 9. marts, hvor han afløste Justin Trudeau.

Det skete efter et formandsvalg i Det Liberale Parti.

Efter at Trudeau havde trukket sig, indledte USA’s på det tidspunkt nytiltrådte præsident, Donald Trump, en handelskrig mod Canada. Trump ønskede blandt andet at indlemme Canada i USA.

Med Trump ved magten kom den canadiske valgkamp ifølge CBC mest til at handle om, hvilken af de to politiske ledere, der kunne styre Canada gennem en urolig tid præget af usikkerhed.

Selv om Mark Carney og Det Liberale Parti i flere meningsmålinger halede ind på Pierre Poilievre og De Konservative, tydede det ifølge CBC frem til valgdagen fortsat på en konservativ valgsejr.

Carney har ikke en fortid i politik, men var indtil for få år siden centralbankchef for Bank of England og guvernør i Bank of Canada.

USA vil lempe told på udenlandske bildele i amerikanske biler

USA’s præsident Donald Trumps administration vil tirsdag lempe nogle af de afgifter, der er pålagt udenlandske bildele i biler, som produceres i USA.

Det siger handelsminister Howard Lutnick i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

– Denne aftale er en stor sejr for præsidentens handelspolitik, da den belønner virksomheder, der producerer indenlands, samtidig med at den giver spillerum til producenter, der har udtrykt deres forpligtelse til at investere i USA og udvide deres produktion her i landet, lyder det.

Siden Donald Trump i januar blev indsat til sin anden periode som USA’s præsident, har told været en central del af hans handelspolitik.

Han har indført told på en lang række udenlandske varer.

Det er både gået ud over Canada, Mexico, Kina og EU, og USA har desuden indført told på stål og aluminium.

3. april trådte en amerikansk told på 25 procent på udenlandske biler i kraft. Trump har desuden varslet, at toldsatserne vil omfatte bildele, men de vil træde i kraft senere – senest 3. maj, har han sagt.

I sidste uge opfordrede en koalition af amerikanske bilproducenter Trump til ikke at indføre tolden på importerede bildele. Det vil reducere bilsalget og hæve priserne, hævder de.

– Told på bildele vil forstyrre den globale forsyningskæde i bilindustrien og udløse en dominoeffekt, som vil føre til højere bilpriser for forbrugerne, lavere salg hos forhandlere og gøre det dyrere og mere uforudsigeligt at servicere og reparere køretøjer, lød det i et brev fra virksomhederne.

Blandt afsenderne var Toyota Motor, Volkswagen, Hyundai og General Motors. Brevet blev sendt til USA’s handelsrepræsentant, Jamieson Greer, finansminister Scott Bessent og handelsminister Howard Lutnick.

– De fleste bildeleleverandører er ikke finansielt rustet til en pludselig forstyrrelse forårsaget af told. Mange er allerede under pres og vil stå over for produktionsstop, fyringer og konkurser, skrev de i brevet.

Trump efter uro i Pentagon: Hegseth kommer til at få styr på det

USA’s præsident, Donald Trump, mener, at landets forsvarsminister, Pete Hegseth, kommer til at “få styr på det” (get it together, red.), efter flere sikkerhedsbrister på den krypterede beskedtjeneste Signal.

Det siger Trump i et interview med mediet The Atlantic.

– Jeg tror, at han kommer til at få styr på det. Jeg har haft en snak med ham – en positiv snak – men jeg har haft en snak med ham, siger præsidenten.

Trump har bakket op om Hegseth, siden det kom frem, at der er blevet delt oplysninger om en amerikansk mission i Yemen i flere chats på Signal.

Netop The Atlantic skrev i slutningen af marts, at en journalist blev tilføjet til en chat på beskedtjenesten. Journalisten hedder Jeffrey Goldberg og er chefredaktør på The Atlantic.

Han var tilsyneladende blevet tilføjet ved en fejl og kunne efterfølgende fortælle offentligt om sikkerhedsbristen.

USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Mike Waltz, har taget ansvaret for uforvarende at have tilføjet Goldberg til chatten.

Også Waltz har Trump bakket op om. I interviewet med The Atlantic siger Trump, at Waltz “har det fint”, selv om han er “voldsomt ked af” episoden.

Senest har anonyme kilder sagt til The New York Times, at blandt andre Hegseths hustru, bror og private advokat har været medlemmer af en chat, hvor de fortrolige oplysninger blev delt.

Siden har der floreret rygter om, at Trump-administrationen leder efter en erstatning for Hegseth – rygter, som Det Hvide Hus har afvist.

Tidligere medarbejdere og embedsmænd i forsvarsministeriet, Pentagon, har sagt, at der den seneste måned har været “totalt kaos” i ministeriet.

Årsagen er ikke kun sikkerhedsbristet, men også massefyringer, har blandt andre tidligere talsperson for Pentagon John Ullyot skrevet i en klumme i Politico.

Han har blandt andet sagt, at Hegseth har efterladt “et ledelsesmæssigt vakuum”.

Hegseth blev med nød og næppe godkendt som forsvarsminister af det amerikanske senat, der skal godkende udpegelsen af ministre.

Kritikere har fremhævet, at Hegseth, der er tidligere tv-vært på Fox News, har begrænset ledelseserfaring. Ifølge Reuters plejer posten at gå til kandidater med stor erfaring i at lede store organisationer.

Portugals elnet er næsten tilbage i fuld drift

Strømmen er tilbage i store dele af Portugal efter mandagens store nedbrud på Den Iberiske Halvø.

Ren, der er elnetoperatør i landet, oplyser sent mandag aften, at 85 af landets 89 transformatorstationer er tilbage i drift, skriver Reuters.

Det er fortsat uvist, hvad der har forårsaget nedbruddet, der mandagen igennem har skabt store udfordringer i både Portugal, Spanien og dele af Frankrig.

Portugisisk politi oplyste tidligere mandag, at nedbruddet har påvirket trafiklys i hele landet. Derudover var metrosystemet lukket i storbyerne Lissabon og Porto, mens tog holdt stille.

Tidligere mandag aften sagde Portugals premierminister, Luis Montenegro, at det formentlig er et strømsvigt i Spanien, der har påvirket Portugal.

– Det omfattende strømsvigt blev forårsaget uden for landet – sandsynligvis i Spanien, sagde Montenegro ifølge AFP.

Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, oplyser, at alle potentielle årsager bliver analyseret, skriver AFP. Han advarer samtidig befolkningen i at “spekulere” og bidrage til misinformation.

Sanchez fortæller ifølge AFP, at 15 gigawatt “pludselig forsvandt” på elnettet. Det var omkring halvdelen af forbruget på det tidspunkt. Nedbruddet skete omkring klokken 12.30.

Direktøren for den spanske elnetoperatør Red Electrica, Eduardo Prieto, sagde omkring klokken 21.00 til den spanske avis La Vanguardia, at årsagen til strømafbrydelsen skal findes i nabolandet Frankrig.

Det forårsagede en ubalance, som førte til et sammenbrud i elforsyningen, lød det fra Prieto.

Direktøren for den spanske elnetoperatør ønskede på det tidspunkt ikke at give et bud på, hvornår hele elforsyningen kan være genoprettet, men sagde, at det ville tage nogle timer.

Portugal: Årsag til strømsvigt skal sandsynligvis findes i Spanien

Årsagen til en strømafbrydelse, der ramte store dele af Portugal og Spanien mandag, kan “sandsynligvis findes i Spanien”.

Det siger Portugals premierminister, Luis Montenegro, mandag aften, efter at lys igen er begyndt at tænde i landets hovedstad, Lissabon, ifølge nyhedsbureauet AFP.

– Det omfattende strømsvigt blev forårsaget uden for landet – sandsynligvis i Spanien, lyder det fra Montenegro, der fortæller, at strømmen vil være genoprettet i hele landet “inden for de næste par timer”.

Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, siger ifølge Reuters, at årsagen til strømafbrydelsen ikke er fastlagt endnu, og at “vi udelukker ingen hypoteser”.

Han siger kort efter klokken 23 videre, at Spaniens elnetoperatør har genoprettet elforsyningen til omkring halvdelen af landet, og at resten skal være genoprettet tirsdag.

Direktøren af den spanske elnetoperatør Red Electrica, Eduardo Prieto, har derimod ifølge den spanske avis La Vanguardia sagt, at årsagen til strømafbrydelsen skal findes i nabolandet Frankrig.

Han siger kort efter klokken 21.00, at forbindelsen til det europæiske elnet blev afbrudt via Frankrig.

Det forårsagede en ubalance, som førte til et sammenbrud i elforsyningen, lyder det fra Prieto. Direktøren ønsker ikke at give et bud på, hvornår hele elforsyningen kan være genoprettet, men siger, at det kan tage nogle timer.

Spanien har erklæret national undtagelsestilstand som følge af strømnedbruddet, der ramte store dele af Den Iberiske Halvø mandag klokken 12.30.

Togene holdt stille, trafiklys var ude af drift, og hospitaler var uden strøm. Folk var fanget i toge, metroen og i elevatorer og måtte evakueres.

Mandag aften bruger folk lommelygter for at navigere rundt i byen i Spaniens hovedstad, Madrid.

Det er omkring 23.45 fortsat uklart, hvad nedbruddet skyldes.

Billie Eilish blæser anmelderne bagover i Royal Arena

Den amerikanske verdensstjerne Billie Eilish får store roser med på vejen, efter at hun mandag aften gav den første af to udsolgte koncerter i Royal Arena i København.

Jyllands-Postens anmelder kalder sangeren “uovervindelig”, mens man hos B.T. blev “blæst godt og gammeldags bagover”.

– Der var mandag aften dømt total gudedyrkelse i Royal Arena, og den 23-årige verdensstjerne leverede på alle parametre. Vanvittig oplevelse, vanvittig fedt!, lyder det hos B.T.

Koncerterne er en del af hendes verdensturné “Hit Me Hard and Soft”, som også er navnet på Eilish’ seneste og tredje album.

De kommende dage og uger lægger hun også vejen forbi en lang række andre europæiske lande som Tyskland, Holland, Italien og Frankrig.

Samtlige af de kommende koncerter er meldt udsolgt.

Billie Eilish roses mandag for ikke at have gået i en fælde, som mange andre musikere havner i.

– På intet tidspunkt faldt hun for fristelsen til at sovse sine sange ind i unødige, musikalske og visuelle effekter. Alt det, der var, gav mening, skriver Jyllands-Postens anmelder.

– Hun havde mod til at lade sangene stå stort set alene – især de inderlige, nærmest afpillede sange fra det seneste album, sidste års fremragende ”Hit Me Hard And Soft” – blev leveret uden lir.

Både B.T. og Jyllands-Posten har kvitteret med seks ud af seks stjerne for koncerten.

Helt så gavmild er Ekstra Bladets Thomas Treo ikke, omend Billie Eilish imponerede ham.

– Billie Eilish blev overdøvet af delirisk fanskare, men popidolet imponerede, når man kunne høre hende, skriver han i sin anmeldelse, hvor sangeren får fire ud af seks stjerner.

Billie Eilish gav senest koncerter i Danmark i 2019, hvor hun både var forbi Vega og festivalen Tinderbox.

Hun udgav sin første single, “Don’t Smile at Me” i 2017, da hun var 15 år.

Kilder melder om gennembrud i forhandlinger om våbenhvile i Gaza

Det er sket et “betydeligt gennembrud” i forhandlingerne om våbenhvile i Gaza i Egyptens hovedstad, Kairo.

Det siger to egyptiske sikkerhedskilder til Reuters mandag aften.

Kilderne siger, at der er enighed om en langsigtet våbenhvile i Gaza, men at der stadig er nogle uafklarede punkter, herunder om den militante bevægelse Hamas’ våben.

Det egyptiske statsmedie Al Qahera News TV har tidligere rapporteret, at der skulle finde et møde sted i Kairo mandag.

Mødet skulle angiveligt være mellem den egyptiske efterretningschef, general Hassan Mahmoud Rashad, og en israelsk delegation under ledelse af ministeren for strategiske anliggender, Ronal Dermer.

Det er ifølge AFP ikke umiddelbart blevet bekræftet fra israelsk side, at der skulle finde et møde sted. Ifølge nyhedsbureauet kommenterer israelske embedsmænd sjældent forhandlinger, før de har fundet sted.

Mødet finder sted, få dage efter at en delegation fra Hamas har besøgt Kairo, rapporterer Al Qahera News ifølge AFP.

Det lød tidligere på ugen fra den palæstinensiske milits, at dens delegation havde forladt Kairo sent lørdag.

En af Hamas’ embedsmænd, som udtalte sig til AFP på betingelse af at være anonym, sagde efterfølgende, at gruppen er klar til en “engangs-fangeudveksling og en femårig våbenhvile”.

Egypten har sammen med Qatar og USA ledt bestræbelserne på at afslutte Gaza-krigen, som er gået ind i sin 18. måned.

Tidligere på måneden fremlagde Israel et forslag til en våbenhvile. Det blev afvist af Hamas, fordi gruppen kræver, at enhver aftale fører til, at Israel trækker sig fuldstændig fra Gaza. Dette har Israel hidtil afvist.

Israel insisterer på, at alle gidsler skal løslades, og at Hamas skal afvæbnes.

I januar i år nåede man til enighed om en første fase af en våbenhvile.

Israel har angrebet Gaza fra luften, siden våbenhvilen brød sammen i marts.

Der formodes at være 59 israelske gidsler tilbage i Gaza. De skal være blevet taget, da Hamas angreb Israel 7. oktober 2023.

[ajax_load_more loading_style="infinite skype" &posts_per_page="10" offset="20" repeater="template_2" post_type="seneste-nyheder" button_label="Se flere"]