Seneste nyheder

20. april 2025

Irske Healy tager sejr i Baskerlandet efter langt soloridt

EF’s Ben Healy fuldendte et flot soloridt og vandt fredagens kuperede 5. etape af Baskerlandet Rundt.

Ireren var en del af udbruddet, og mere end 50 kilometer fra mål sagde han farvel til sine konkurrenter, der aldrig så ham igen.

Løbets førende rytter, João Almeida (UAE Emirates), fastholdt førertrøjen og kom i mål med de øvrige favoritter små to minutter efter Healy.

Axel Laurence (Ineos) sneg sig på de sidste kilometer væk fra favoritgruppen og snuppede andenpladsen på etapen – et minut og 47 sekunder efter den irske vinder.

Danske Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) kom i mål med favoritgruppen og ligger fortsat nummer fem i den samlede stilling – 50 sekunder efter Almeida.

De to tyskere Maximilian Schachmann (Quick-Step) og Florian Lipowitz (Red Bull-Bora) er nærmeste konkurrenter til portugisiske Almeida i den samlede stilling.

Schachmann er 30 sekunder efter, mens Lipowitz har 38 sekunder op til førstepladsen.

Flere af favoritterne forsøgte sig med små stik på den sidste store stigning, som havde top lidt over ti kilometer fra målstregen.

Ingen havde dog benene til at sætte de øvrige konkurrenter, og samtidig var hullet op til Healy stort nok til, at hans sejr aldrig kom i fare.

Mathias Skjelmose blev sidste år samlet treer i løbet, og året før blev Jonas Vingegaard den foreløbig eneste danske triumfator i etapeløbet.

Dette års udgave fortsætter indtil lørdag, hvor det går op og ned hele dagen.

Danske aktier slutter vild uge med lille plus

En ganske usædvanligt og omskiftelig uge er slut for det danske C25-aktieindeks, der fredag løftede sig med 0,8 procent i forhold til torsdagens lukkekurs.

Den lille stigning skete, på trods af at Kina tidligt på dagen meldte ud, at man øger tolden på amerikanske importvarer.

Og selv om det fik de danske aktier til kortvarigt at vende kursen nedad, sluttede dagen altså i plus.

Ser man på hele den forgange uge, har C25-indekset dog tabt 6,5 procent.

– Det er to historiske og surrealistiske perioder, vi har været igennem på aktiemarkederne. Corona-krisen er nok det, vi kommer tættest på, men der havde vi ikke de voldsomme udsving op og ned, som vi har set på det seneste.

– Derfor skal vi nok helt tilbage til finanskrisen for at have oplevet noget lignende. Og så er det jo ikke kun aktier, men også renter og valutakurser, der rykker på sig, siger Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg hos PFA Pension.

Fredag var det Mærsk-aktierne og Novo Nordisk, der klarede sig bedst blandt de største danske aktier med stigninger på henholdsvis 3,2 og 2,6 procent.

I den anden ende af spektret finder man DSV og Pandora, hvis aktier tabte henholdsvis 2,0 og 1,8 procent af deres værdi.

Det er usikkerheden om den bebudede amerikanske told på importvarer, som Donald Trump annoncerede i sidste uge, der er årsag til de store kursudsving de seneste dage.

Skiftende meldinger fra Trump har fået aktiekurserne ikke bare i Danmark, men i hele verden til at hoppe og danse op og ned.

Onsdag betød en optrapning af toldkrigen mellem USA og Kina, at C25-indekset oplevede sit tredjestørste fald nogensinde.

Samme aften annoncerede Trump imidlertid, at han ville sætte toldforhøjelserne på pause i 90 dage, og så oplevede C25-indekset omvendt sin største stigning nogensinde, da aktierne steg med 4,6 procent torsdag.

Og Tine Choi Danielsen tror ikke nødvendigvis, at vi har set de sidste store udsving på markederne.

– Usikkerheden er stadig til stede, men den er koncentreret omkring krisen mellem USA og Kina. Uanset, hvad der sker i de sammenhæng, vil det få konsekvenser for resten af verden, fordi det er verdens to største økonomier.

– Og så har vi en uforudsigelig præsident i Det Hvide Hus, som kan hive både sorte og hvide kaniner op af hatten, siger chefstrategen.

C25-indekset sluttede fredag i kurs 1515. Ser man bort fra bevægelserne i indeværende uge, skal vi tilbage til udgangen af september 2022 for at finde et lignende niveau.

De danske eliteaktier har desuden tabt knap 15 procent af deres værdi siden nytår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Erhverv: Republikanere tror på toldløsning med EU

Ikke alle republikanske kongresmedlemmer støtter op om USA’s præsident Donald Trumps toldsatser mod EU.

Det siger direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen efter at have talt med flere medlemmer af Kongressen i USA.

– De (republikanerne, red.) støtter ham på alle andre områder, men i forhold til handelspolitikken og toldsatserne er de helt uenige, siger han.

Siden onsdag har Brian Mikkelsen været i Washington D.C. for at danne sig et overblik over, hvordan situationen med Trumps toldsatser ser ud.

Under besøget har han talt med adskillige republikanske kongresmedlemmer og flere republikanske tænketanke.

– Langt størstedelen tror på, at der vil komme en løsning med Europa, og det har gjort mig mere rolig og fortrøstningsfuld, siger han.

Samtidig siger flere republikanere ifølge Brian Mikkelsen, at det er en prioritet for USA at bevare relationen til EU.

I sidste uge meddelte Trump, at USA ville indføre en gengældelsestold på 20 procent på varer fra EU.

Toldafgiften er efterfølgende blevet sat på pause i 90 dage.

Flere republikanske stemmer har ifølge amerikanske medier, heriblandt ABC News, udtalt sig kritisk om Trumps toldsatser.

En af dem er den fremtrædende republikanske senator Ted Cruz, der også er en af Trumps støtter.

– Told er en skat på forbrugere, og jeg er ikke fan af at hæve skat på amerikanske forbrugere. Mit håb er, at disse toldsatser er kortvarige og kan føre til lavere told verden over.

– Hvis vi om 30 dage fra nu, 60 dage fra nu, 90 dage fra nu står med høj amerikansk told og høj told på amerikanske varer i hvert land på kloden, så vil det være et forfærdeligt resultat, har Cruz tidligere sagt ifølge ABC News.

Senator Rand Paul er også republikaner og tilhænger af Trump. Men han er ikke tilhænger af told.

– Told er skat, og amerikanere betaler prisen, har han tidligere skrevet på det sociale medie X.

Selv om gengældelsestolden på 20 procent er sat på pause, så gælder en basistold på 10 procent fortsat.

Og den er kommet for at blive, siger Brian Mikkelsen.

– Verden har forandret sig for altid, for der kommer en eller anden form for told.

– Det er den helt forkerte vej at gå, og det kommer til at gøre os allesammen fattigere, men det er ikke ensbetydende med, at der vil komme en decideret handelskrig, siger han.

Lyntog med hundredvis af passagerer holdt stille i tre timer

Omkring 250 togpassagerer måtte fredag eftermiddag væbne sig med en god portion tålmodighed.

En nedrevet køreledning fik lyntoget, der havde kurs mod København, til at holde stille mellem Randers og Hobro.

I første omgang lød meldingen, at passagererne skulle hentes ud af toget og videre i busser. Og på grund af køreledningen var det ikke sikkert at evakuere passagererne med det samme. Køreledningen skulle jordes først.

Passagererne slap dog for en egentlig evakuering, da toget til sidst fik lov til at køre videre med passagererne. Da var der gået omkring tre timer.

Det oplyser DSB til Ritzau.

Undervejs i ventetiden fik togpassagererne tilbudt vand. De kan også gøres brug af DSB’s rejsetidsgaranti, der kompenserer for den lange rejsetid.

Grundet den nedrevne køreledning kører der ingen tog på strækningen fredag eftermiddag. DSB har indsat togbusser. De første togbusser var fremme cirka klokken 14.45.

Togtrafikken på strækningen ventes ifølge Banedanmark at køre igen klokken 19.

Sanjay Shah vil have to offentlige forsvarere i landsretten

Det er nok med en enkelt offentlig forsvarer til den bedrageritiltalte Sanjay Shah, når Østre Landsret skal behandle sagen.

Det har landsretten slået fast i en kendelse, men Sanjay Shah er ikke tilfreds. Han har fået tilladelse til at gå videre til Højesteret med sit ønske om to offentlige forsvarere.

Det oplyser Procesbevillingsnævnet på sin hjemmeside fredag.

Shah blev i december sidste år af Retten i Glostrup fundet skyldig i at have bedraget statskassen for ni milliarder kroner. Han ankede straks dommen på fængsel i 12 år.

Tiltalen mod den britiske finansmand drejer sig om, at han skal have begået grov og systematisk svindel, da han søgte om og fik udbetalt refusion for udbytteskat.

Da sagen blev behandlet af byretten i Glostrup, fik han hjælp af to offentligt beskikkede forsvarere, nemlig Kåre Pihlmann og Mikael Skjødt.

Men landsretten mener altså, at én kan gøre det under ankesagen.

Selv om sagen ifølge landsretten er “overordentlig omfangsrig”, og selv om den drejer sig om “et betydeligt beløb”, kan en enkelt offentligt beskikket forsvarer varetage opgaven på betryggende vis.

Nu skal Højesteret altså vurdere, om den afgørelse er skæv eller ej.

Der er udsigt til, at landsretten behandler sagen over 24 retsmøder fra begyndelsen af 2027.

I øvrigt har Shah i marts fået afslag på et ønske om et alternativt opholdssted.

Landsretten så ingen grund til, at den 54-årige brite kunne bytte sin celle i Vestre Fængsel ud med en hotellejlighed i Stay, blot 400 meter fra landsrettens domicil i Nordhavn i København.

Hans tilstedeværelse kunne sikres med fodlænke, deponering af pas og meldepligt, foreslog advokat Kåre Pihlmann.

Dommerne har dog ikke været med på idéen. Der er risiko for, at Shah vil flygte, mener de.

63 lande er enige om ny global klimaaftale for skibsfarten

Et flertal af medlemmerne af IMO, der er FN’s søfartsorganisation, har fredag eftermiddag vedtaget en aftale, der har som mål at gøre den internationale skibsfart CO2-neutral i 2050.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Forhandlingerne om aftalen har været vanskelige, og flere lande er ikke med i den – herunder Rusland, Saudi-Arabien og USA.

Ifølge nyhedsbureauet AFP indebærer aftalen, at alle skibe fra 2028 skal bruge brændstof med et lavere indhold af kulstof end i dag.

Hvis skibe overskrider de aftalte niveauer, vil det udløse bøder.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) kalder aftalen “historisk”.

– Selv om vi havde håbet på et endnu mere ambitiøst resultat, er der tale om en historisk aftale, som er et første skridt mod klimaneutral skibsfart i 2050, siger han i pressemeddelelsen.

Aftalen skal endeligt vedtages ved en afstemning i oktober.

– Vi skal have den her aftale i sikker havn til oktober. Derfor fortsætter vi arbejdet, og vi insisterer på at tage ansvar og fortsætte dialogen.

– I dag er vi kommet et stort og vigtigt skridt tættere på klimaneutral skibsfart i 2050, siger Morten Bødskov.

63 lande bakker op om aftalen – herunder EU-landene, Brasilien, Indien, Japan og Kina.

16 lande står uden for aftalen. Det er blandt andre Saudi-Arabien, Rusland og USA.

Borgmester forærede guldarmbånd til prinsesse under fejring i Aarhus

Prinsesse Isabella fik fredag en tidlig fødselsdagsgave under fejringen på rådhuset i Aarhus.

Hun modtog et guldarmbånd fra byens borgmester, Anders Winnerskjold (S), der overrakte gaven på vegne af byen.

Hun fik også en stående invitation til at lære byen nærmere at kende og måske endda studere i byen, som både hendes far – kong Frederik – og farmor – dronning Margrethe – har gjort.

– Vi håber, at mange flere besøg vil følge, og at den begejstrede modtagelse uden for rådhuset giver Dem lyst til at opleve mere, lød det fra Anders Winnerskjold.

Kort forinden var prinsessen, der først har fødselsdag 21. april, blevet fejret uden for rådhuset med fødselsdagssang og dannebrogsflag.

Iført et lyseblåt jakkesæt ankom hun til fods med sin mor og far, kong Frederik og dronning Mary, samt prinsesse Josephine og prins Vincent.

Prinsessen tog sig tid til at hilse på og tale med nogle af de flere hundrede fremmødte.

På et tidspunkt klatrede fire unge mænd fra Aarhus Parkour op på taget af rådhuset og foldede et stort banner ud med teksten: “Aarhus ønsker tillykke”.

Fejringen fortsatte med et to timer langt program på rådhuset, hvor unge fra byens uddannelsesinstitutioner med borgmesterens ord viste “et udsnit af alt den talent og kreativitet, som Aarhus og vores dygtige unge kan udføre”.

Programmet bød blandt andet på modeshow, dans og kagebord.

Cirka 300 mennesker deltager i festlighederne, heraf 80 unge fra foreninger og uddannelsesinstitutioner.

Dertil kommer 90 unge i alderen 17 til 19 år, der har vundet en lodtrækning blandt knap 4000 unge og er blev inviteret til at overvære festlighederne sammen med hver især en ledsager.

Det var en rørt prinsesse, der efter det to timer lange arrangement holdt en kort takketale foran de mange tilhørere:

– Jeg har mange gode minder fra Aarhus. I dag får jeg ét til.

– Det gør mig rørt og glad, at I har valgt at fejre mig, og at så mange er mødt op. I skal vide, at det betyder rigtig meget for mig, lød det fra prinsessen.

Aarhus Kommune spenderer cirka 290.000 kroner på arrangementet, har borgmesteren tidligere oplyst.

– Når man holder 18 års fødselsdag for en prinsesse, skal det være godt og ordentligt, men det skal også være uden guld, røgelse og myrraskær. Og det bliver det heller ikke, sagde Anders Winnerskjold forud for arrangementet til Ritzau.

Tirsdag 15. april rykker fejringen til København, hvor den kongelige familie vil være til stede ved en fødselsdagsforestilling på Det Kongelige Teater.

Prinsessens fødselsdag 21. april er fra i år blevet en officiel flagdag, har justitsminister Peter Hummelgaard (S) meddelt.

Afsat sydkoreansk præsident får kram af støtter på vej ud

Den afsatte sydkoreanske præsident, Yoon Suk-yeol, har fredag forladt sin officielle residens.

På vej ud gav han hånd og uddelte kram til støtter, der kunne se den tidligere stats- og regeringsleder forlade residensen i en politieskorte.

– Yoon Again, stod der blandt andet på en plakat.

De mange støtter var mødt op, på trods af at Yoon sidste uge fik frataget sin magt som følge af den undtagelsestilstand, han erklærede 3. december sidste år.

Erklæringen efterlod landet i chok, men varede blot timer.

Yoon indførte ifølge eget udsagn undtagelsestilstanden, fordi pro-nordkoreanske kræfter modarbejdede hans og Sydkoreas interesser.

I løbet af flere dramatiske timer var der skabt alvorlig tvivl om det sydkoreanske demokrati.

Tv-billeder viste ansatte i det sydkoreanske parlament, der med skumslukkere forsøgte at presse soldater tilbage.

Senere stemte parlamentet for, at Yoon skulle stilles for en rigsret, og sidste uge fandt forfatningsdomstolen, at Yoon svigtede sin pligt som præsident ved at foretage handlinger, som lå ud over de beføjelser, han havde.

Fredag takkede Yoon de støtter, der var mødt op. Han sagde, at de har været med til at “forsvare frihed og suverænitet” ved at demonstrere selv i kolde sydkoreanske vintertemperaturer de seneste måneder.

– Selv i den bitre kulde har jeres varme og dedikation bragt trøst, og jeg vil bære det minde dybt i mit hjerte, siger Yoon i en pressemeddelelse.

– Nu vender jeg tilbage til at være en almindelig borger i Republikken Korea, og jeg vil nu søge en vej til at tjene mit land og vores folk.

De sydkoreanske vælgere skal til præsidentvalg 3. juni, efter at Yoon blev afsat.

Favoritten til præsidentposten, Lee Jae-myung, tabte snævert til Yoon Suk-yeol, da der blev afholdt præsidentvalg i 2022. Lee er fra Det Demokratiske Parti.

Yoon står fortsat over for en straffesag på baggrund af anklager om oprør på grund af undtagelsestilstanden.

Prinsesse Isabellas fødselsdag bliver ny flagdag

Danmark får en ny flagdag i anledning af prinsesse Isabellas fødselsdag 21. april.

Det meddeler justitsminister Peter Hummelgaard (S) ifølge TV 2.

I år bliver prinsesse Isabella 18 år.

Ifølge Justitsministeriets opgørelse er Danmark med den nye tilføjelse oppe på 21 officielle flagdage.

På officielle flagdage har statslige myndigheder pligt til at flage med splitflag fra deres bygninger.

På grønlandske flagdage skal der flages med det grønlandske flag, Erfalasorput, og på færøske flagdage med det færøske flag, Merkið.

Også både kong Frederiks og dronning Marys fødselsdage er officielle flagdage. Det samme er kronprins Christians, prins Joachims og dronning Margrethes.

Fredag eftermiddag bliver prinsesse Isabellas 18-års fødselsdag fejret i Aarhus.

Klokken 14 bliver kongefamilien modtaget foran rådhuset, hvor borgmester Anders Winnerskjold (S) og de forsamlede vil synge en fødselsdagssang.

Omkring 300 personer er inviteret til at overvære fejringen på rådhuset, heraf omkring 80 unge fra foreninger og uddannelsesinstitutioner.

Dertil kommer 70 unge i alderen 17 til 19 år, som har deltaget i en lodtrækning om at overvære festlighederne sammen med en ledsager hver.

Tirsdag 15. april rykker fejringen af prinsesse Isabella til København, hvor den kongelige familie vil være til stede ved en fødselsdagsforestilling på Det Kongelige Teater.

Her har unge fra Danmark, Grønland og Færøerne mulighed for at deltage via en lodtrækning.

Da kronprins Christian i 2023 fyldte 18, blev unge fra hele rigsfællesskabet ligeledes inviteret til at deltage i et gallataffel på Christiansborg Slot.

Opposition vil lade ministre rejse med kongen under mistillidsafstemning

Da kong Frederiks udlandsbesøg falder sammen med en mistillidsafstemning i Folketinget, er oppositionen klar på at lave en aftale, så besøget i Japan kan afvikles.

Det meddeler gruppeformand Peter Skaarup (DD) på vegne af oppositionen, som ønsker at vælte klimaminister Lars Aagaard (M), selv om der er et spinkelt flertal bag ham.

– Det er rimeligt, når regeringen skal på uopsættelige opgaver i udlandet med kongehuset, så skal der tages hensyn. Men vi mener, at sagen er alvorlig, og derfor skal der stemmes i Salen, siger Peter Skaarup.

Lars Aagaard blev tirsdag reddet af et politisk flertal, selv om et mindretal vil have ham fjernet og har indkaldt til en mistillidsafstemning. Han har undskyldt for at have forholdt oplysninger om forsinkelse af elnettet for Folketinget.

Fredag kom det frem, at en kommende afstemning om klimaministerens politiske fremtid kolliderer med en række udlandsrejser, hvilket bliver en udfordring, da der skal stemmes i Folketingssalen.

Der er brug for alle folketingsmedlemmer, for afstemningen ser ud til at blive tæt, da der lige nu er et spinkelt flertal for, at han kan forsætte på posten.

Regeringen har mistet sit indenrigspolitiske flertal, men tre nordatlantiske mandater støtter regeringen i sagen.

Oppositionen vil ophæve en aftale om clearing. Det er aftaler, som går ud på, at et antal folketingsmedlemmer kan få fri fra afstemningen, uden at det går ud over resultatet. Dermed kan de pågældende varetage andre opgaver.

Det vil blive aktuelt, når kong Frederik skal på tiltrædelsesbesøg i Japan fra 23. til 25. april, hvor han har tre ministre med. I samme tidsrum skal en forespørgselsdebat om Lars Aagaard, og en afstemning finde sted over to dage.

Med kongen rejser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og fødevareminister Jacob Jensen (V). Det bekræfter Udenrigsministeriet over for DR og TV 2.

Det vil i givet fald betyde, at de ikke kan deltage i afstemningen, og da den ventes at blive tæt, er der brug for alle stemmer.

Folketingets udvalg for Færøerne skal efter planen besøge Færøerne fra 22. til 26. april. Her deltager fire folketingspolitikere fra regeringspartierne.

Med på turen er løsgængeren Jon Stephensen, og de to færøske folketingsmedlemmer, Anna Falkenberg fra Sambandspartiet og Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin, som støtter regeringen.

Medlemmerne på turen til Færøerne vil dog ikke blive clearet og skal i Folketingssalen for at stemme.

– Vi kan ikke vige fra, at Folketingssalen er der, hvor der skal holdes en vigtig afstemning, og derfor må alt andet lægges til side. Undtagen lige et besøg med kongehuset i udlandet, som er vigtigt for Danmarks omdømme, siger Peter Skaarup.

Tidligere soldat idømmes fem år for voldtægter

I det store hele har Retten i Nykøbing Falster fredag fundet en 27-årig tidligere soldat skyldig i en sag om voldtægter og grooming af en række mindreårige piger.

Dommen lyder på fem års fængsel.

Blandt andet blev han fundet skyldig i at have skubbet en 13-årig pige ind i en bil, der tilhørte Forsvaret, og voldtaget pigen på en nærliggende parkeringsplads.

I månederne op til overgrebet havde manden skrevet med pigen på Snapchat.

Han er derfor også dømt for grooming, som handler om, at en voksen udnytter sin alder og erfaring til at opbygge et tillidsforhold til en mindreårig med det formål senere at udsætte personen for et seksuelt overgreb.

Den 13-årige pige er dog langt fra det eneste offer i sagen.

Anklageskriftet tæller 32 ofre. Han blev frifundet, hvad angår to af ofrene. Størstedelen er mindreårige piger, som ifølge tiltalen er blevet udsat for grooming eller blufærdighedskrænkelse eller forsøg på det via Snapchat.

Desuden er mandens mindreårige stedsøster, hans ekskæreste og et barn i en ungdomsklub, hvor manden tidligere har arbejdet, blandt ofrene i sagen.

Foruden fængsel får han et forbud mod at kontakte mindreårige børn på nettet. Han skal også betale erstatning til 16 ofre i sagen.

Estland tilbageholder olietanker med kurs mod Rusland

Den estiske flåde er gået om bord på en olietanker i Østersøen, oplyser landets premierminister, Kristen Michal, på X fredag.

Flåden vil se nærmere på fartøjets juridiske status og sikkerhed, lyder det.

– Estland tager mistænkelige aktiviteter i Østersøen meget alvorligt, skriver Michal på X.

Fartøjet, som hedder “Kiwala”, var på vej til Rusland, viser data fra MarineTraffic ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Estiske myndigheder siger ifølge mediet ERR, at skibet tilhører den russiske skyggeflåde.

Tilbageholdelsen har ikke noget med at gøre med skader på kritisk infrastruktur, oplyser den estiske flåde på et pressemøde ifølge mediet.

Ifølge myndigheder mangler fartøjet en flagstat, hvilket betyder, at det ikke må sejle på åbent hav.

Skyggeflåden beskrives af FN’s søfartsorganisation, IMO, som skibe med utilstrækkelige forsikringsaftaler, der omgår sanktioner og undgår kontroller.

“Kiwala” er ifølge ERR underlagt EU-sanktioner.

FN-organ: Toldkrig kan blive katastrofal for udviklingslande

Konsekvenserne af den eskalerende handelskrig mellem Kina og USA kan blive katastrofale for verdens udviklingslande.

Det siger direktøren for Det Internationale Handelscenter til nyhedsbureauet Reuters. Det Internationale Handelscenter er et fælles agentur under FN og Verdenshandelsorganisationen (WTO).

En toldkrig kan være endnu mere ødelæggende for udviklingslandene end at skære i udviklingsbistanden, mener direktøren Pamela Coke-Hamilton:

– Hvis denne eskalering mellem Kina og USA fortsætter, vil handlen mellem disse to lande blive reduceret med 80 procent, og effekten af dette vil over hele linjen være katastrofal, siger hun.

Kina vil lørdag hæve tolden på amerikanske varer til 125 procent, efter at USA har indført told på 145 procent på import af varer fra Kina.

Det Internationale Handelscenter siger, at den globale handel kan skrumpe med 3 til 7 procent og det globale bruttonationalprodukt med 0,7 procent. Det vil ramme udviklingslandene hårdest, mener Det Internationale Handelscenter:

– Det er enormt, siger Pamela Coke-Hamilton.

Aktiemarkederne verden over har den seneste uge oplevet voldsomme udsving – blandt andet som konsekvens af toldkrigen mellem Kina og USA.

Donald Trump havde i første omgang indført omfattende told på adskillige lande verden over – herunder EU-landene. Men onsdag i denne uge ændrede han kurs og annoncerede en toldpause på 90 dage.

Kina er dog ikke omfattet af toldpausen, og derfor buldrer handelskrigen mellem verdens to største økonomier videre.

Donald Trump vil med højere told tvinge udenlandske virksomheder til at producere deres varer i USA og på den måde skabe amerikanske arbejdspladser og sætte gang i den amerikanske økonomi.

Den amerikanske præsident anerkender vanskelighederne ved sin toldpolitik. Men han fastholder samtidig, at det er den rette kurs for USA.

Obduktion skal kaste lys over underernæret pukkelhvals død

Den 8,5 meter lange pukkelhval, der i sidste uge strandede ved Følle Strand på Djursland, har været underernæret.

Det viser de første undersøgelser af hvalen, der fredag obduceres og opskæres ved Kaløvig Bådelaug – også på Djursland.

– Allerede nu kan vi sige, at hvalen er for tynd i forhold til, hvad man ville forvente på denne tid af året.

– Den vejer kun 4,3 ton, hvor den skulle veje seks til syv ton. Den har ikke fået nok mad, den sidste tid den har levet, siger biolog og direktør Heiko Buch-Illung fra akvariet og formidlingscenteret Fjord & Bælt.

Der er også fundet parasitter i hvalens tarme.

– Det er ikke unormalt, men mængden af parasitter er ret stor. Det kan have været en medvirkende faktor til, at hvalen har været svækket, siger Heiko Buch-Illung.

Han håber, at obduktionen kan give vished om, hvorfor hvalen – en ung han på halvandet år – omkom.

– Det kan være, at vi finder en infektion eller sygdom, der kunne være dødsårsagen, siger Heiko Buch-Illung.

Pukkelhvaler er store bardehvaler, der en sjælden gang imellem lægger vejen forbi danske farvande.

Det formodes, at den strandede hval var på vej mod nordlige farvande.

Hvalen antages at være omkommet på dybere vand og herefter strandet nær Følle Strand.

Ved fredagens obduktion er kødet blev fjernet fra knoglerne og organerne taget ud. Det gælder blandt andet det 29 kilo tunge hjerte.

Der tages også en række vævsprøver, og resultaterne herfra ventes først klar på et senere tidspunkt.

Det er dyrlæger fra Københavns Universitet, der står for obduktion og indsamling af veterinære prøver fra hvalen.

Hvalkadaveret blev torsdag bugseret fra Følle Strand til Kaløvig Bådelaug. Det blev trukket af kystredningsfartøjet “Nordfalcken”.

Flere hundrede mennesker har ifølge Heiko Buch-Illung fredag fulgt arbejdet med at skære hvalkadaveret op ved bådelauget.

De fagfolk, der skærer dyret op, er iført masker og beskyttelsesdragter.

– Vi ved jo ikke, om det er en infektion, hvalen er død af, og derfor skal vi beskytte os i forhold til en mulig infektion, siger Heiko Buch-Illung.

Hvalskelettet forventes at være klar til udstilling i 2026, hvor det vil få plads i en kommende 800 kvadratmeter stor tilbygning hos Fjord & Bælt i Kerteminde.

Mærsk om den globale uro: Det er uden fortilfælde

De nuværende omstændigheder er uden fortilfælde.

Det siger Karsten Kildahl, kommerciel direktør i den danske rederigigant Mærsk, om den globale uro med skiftende toldmeldinger fra USA’s præsident, Donald Trump.

– Men vi har mange gange tidligere stået i udfordrende situationer, hvor virksomhedernes forsyningskæder blev sat på prøve, siger han i en skriftlig kommentar.

– Og vi er godt rustet til at levere løsninger, der imødekommer behov, virksomhederne står over for.

Donald Trump meddelte onsdag i sidste uge, at en lang række lande ville blive pålagt langt højere told.

Told er en importafgift, som lægges på varer, der produceres i udlandet.

Trumps argument for højere toldsatser er, at der ifølge ham er et handelsunderskud med eksempelvis EU. Det skal der rettes op på, mener han.

Intentionen er, at amerikanerne i stedet vil købe hjemlige produkter og på den måde styrke landets egen økonomi.

Der er i mellemtiden sket det, at Trump har sat sine toldplaner delvist i bero for langt de fleste lande.

Det gælder dog ikke for Kina, der så sent som fredag er kommet med endnu et modsvar på de højere amerikanske toldsatser.

Status er nu, at Kina har hævet tolden på amerikanske varer til 125 procent, mens tolden den anden vej lyder på 145 procent.

Mærsk-direktøren kommer ikke direkte ind på de afledte effekter af den eskalerende toldkrig, som kan ramme det danske rederi.

Flere økonomer har dog påpeget, at selskabet er i skudlinjen, hvis en handelskrig ender ud i en situation, hvor den globale økonomi går tilbage.

I sådan et tilfælde vil der sandsynligvis være færre varer at fragte, og det går ud over transportbranchen.

Ifølge Karsten Kildahl har Mærsk løbende investeret “betydeligt” i selskabets globale netværk af lagre, distributionscentre, havneterminaler, skibe og fragtfly.

– Derfor kan vi i dag tilbyde den ekstra fleksibilitet, som mange efterspørger netop nu.

Afstemning om mistillid falder sammen med royalt besøg og færøsk rejse

En kommende afstemning om klimaminister Lars Aagaards (M) politiske fremtid kolliderer med en række udlandsrejser, hvilket bliver en udfordring, da der skal stemmes i Folketingssalen.

Dermed er der brug for alle folketingsmedlemmer, for afstemningen ser ud til at blive tæt, da der lige nu er et spinkelt flertal for, at han kan forsætte på posten.

DR og TV 2 skriver, at afstemningen sker samme dag som et royalt besøg i Japan, hvor tre ministre skal deltage.

Desuden skal en række folketingsmedlemmer på en tur til Færøerne, hvilket yderligere besværliggør afstemningen.

Lars Aagaard blev tirsdag reddet af et politisk flertal, selv om et mindretal vil have ham fjernet og har indkaldt til en mistillidsafstemning. Han har undskyldt for at have forholdt oplysninger om forsinkelse af elnettet for Folketinget.

Ifølge Folketingets regler skal en hasteforespørgsel afvikles den førstkommende onsdag klokken 13.

Da Folketinget er lukket i næste uge på grund af påsken, er førstkommende onsdag 23. april. Dagen efter skal mistillidsafstemningen finde sted, da debatten kan blive lang.

Oppositionens ordførere, der har indkaldt til afstemningen, har ikke forberedt sig på det her scenarie.

Det fortæller Konservatives klimaordfører, Dina Raabjerg, da hun af Ritzau bliver spurgt, om man vil lade ministrene blive clearet.

– Det har vi ikke drøftet endnu, så det kan jeg ikke give en indikation på, siger hun.

Ritzau har forsøgt en række andre ordførere fra oppositionen, som ikke ønsker at udtale sig.

Kong Frederik skal på tiltrædelsesbesøg i Japan fra 23. til 25. april, hvor han har tre ministre med.

Det er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og fødevareminister Jacob Jensen (V), bekræfter Udenrigsministeriet over for DR og TV 2.

Det vil i givet fald betyde, at de ikke kan deltage i afstemningen, og da den ventes at blive tæt, er der brug for alle stemmer.

– Det er planen, at udenrigsministeren, erhvervsministeren og ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri skal ledsage H.M. Kongen under tiltrædelsesbesøget til Japan den 23.-25. april, skriver udenrigsministeriet i en mail til TV 2.

Folketingets udvalg for Færøerne skal efter planen besøge Færøerne fra 22. til 26. april. Her deltager fire folketingspolitikere fra regeringspartierne.

Med på turen er løsgængeren Jon Stephensen, og de to færøske folketingsmedlemmer Anna Falkenberg fra Sambandspartiet og Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin, som støtter regeringen.

Tusindvis af børn udsat for voldtægt og seksuel vold i DR Congo

Tusindvis af børn er blevet udsat for voldtægt og seksuel vold i DR Congo i løbet af de første to måneder af 2025.

Det siger en talsperson for FN’s børneorganisation, Unicef, ifølge nyhedsbureauet AFP.

– Omfanget af seksuel vold mod børn har aldrig været højere, siger talspersonen James Elder.

– De foreløbige oplysninger viser, at børn udgør mellem 35 og 45 procent af de knap 10.000 tilfælde af voldtægt og seksuel vold, der blev anmeldt, bare i januar og februar i år, tilføjer han.

James Elder fortæller videre, at under den mest intense fase af konflikten i det østlige DR Congo i år “blev et barn voldtaget hver halve time”, skriver AFP.

FN’s børneorganisation mener, at seksuel vold bliver brugt som et krigsvåben. Børn helt ned til under tre år er blevet udsat for seksuel vold, oplyser Unicef-talspersonen.

Den Rwanda-støttede oprørsgruppe M23 indledte i januar en lynoffensiv og har taget kontrollen over store dele af det østlige DR Congo og indtaget flere større byer.

Hundredtusindvis af mennesker er blevet drevet på flugt på grund af konflikten, oplyser FN.

Det er en årtier lang konflikt, som danner bagtæppe for de nuværende kampe i særligt det østlige DR Congo, hvor situationen er eskaleret markant siden starten af 2025.

M23 har dræbt mere end 7000 mennesker i år, hævder DR Congo. Tallene er ikke verificeret.

Rwanda forsyner M23 med militær assistance ifølge FN-rapporter. Omkring 4000 soldater fra Rwanda befinder sig i det østlige DR Congo, hvor de ifølge FN støtter oprørsgruppen.

Det østlige DR Congo er rigt på guld og andre værdifulde mineraler, hvilket er årsagen til Rwandas interesse i området.

I marts valgte Tyskland at stoppe fremtidig udviklingsbistand til Rwanda på grund af landets involvering i konflikten. Rwanda nægter, at landet støtter M23.

Tidligere i april var der meldinger om, at repræsentanter fra DR Congo og oprørsgruppen M23 mødtes i Qatar i et forsøg for at finde en fredsløsning.

Kommende Arla-partner har fortsat fabrikker i Rusland

Det tyske andelsmejeri DMK Group, som Arla har planer om at fusionere med, har fortsat forretning i Rusland.

Det skriver det svenske medie EFN, lige som også AgriWatch har beskrevet det.

EFN henviser til en liste, som det amerikanske universitet Yale løbende opdaterer. Her fremgår det, at DMK Group har suspenderet alle nye investeringer i Rusland, men fortsætter salg og drift af de nuværende fabrikker.

Arla indstillede selv sin forretning i Rusland i april 2022, kort efter Ruslands invasion af Ukraine.

EFN henviser desuden til det tyske medie RND, som tilbage i marts 2022 skrev, at DMK Group driver to ostefabrikker i Voronezj-regionen i Rusland.

RND skrev dengang, at fabrikkerne udelukkende producerede til det russiske marked, og at mælken kommer fra russisk landbrug.

Dengang lød det fra DMK’s kommunikationschef, Oliver Bartelt, at produktionen bidrager til at forsyne den russiske civilbefolkning med basale fødevarer.

Derfor var det DMK’s vurdering, at det ikke ville gavne nogen, men derimod skade mange, hvis produktionen blev standset.

Arla ønsker over for EFN ikke at svare på spørgsmål om DMK’s drift.

– Arla kan ikke udtale sig på vegne af DMK, så på nuværende tidspunkt henviser vi alle konkrete spørgsmål om deres drift direkte til dem, skriver Arla i en mail til EFN.

DMK Group henviser over for EFN til, at fusionen mellem de to selskaber endnu ikke er gennemført. Hvis fusionen bliver gennemført, skal den nye bestyrelse tage stilling til driften i Rusland, lyder det.

Ritzau har været i kontakt med Arla, der ikke ønsker at svare på, om det danske andelsmejeri kan se sig selv i et fusioneret selskab med aktiv drift i Rusland.

Arla henviser til det svar, der er givet til EFN.

I forbindelse med at Arla valgte at indstille sin forretning i Rusland i marts 2022, sagde topchef Peder Tuborgh, at Arla ikke ønskede at have noget med Rusland at gøre, efter det der skete i Ukraine.

– Vi har afskrevet alt i Rusland. Det var især varelagre. Mine reflekser var helt tydelige fra starten. Vi ville ikke have noget med Rusland at gøre. Vi skulle ud. Og vi er ude nu, helt ude, sagde topchefen til Børsen i maj 2022.

I 2014 indførte Putin et forbud mod import af en række fødevarer fra lande, der havde indført sanktioner mod Rusland, herunder Danmark. Det betød allerede dengang, at Arlas salg i Rusland gik markant tilbage.

SAS-topchef om fremtiden: Logisk med færre i ejerkredsen

Luftfartsselskabet SAS har i dag en ejerkreds bestående af Air France-KLM, den danske stat, kapitalfonden Castlelake og investeringsselskabet Lind Invest.

I fremtiden vil det dog være logisk for selskabet at søge mod en halvering af parterne. Det siger selskabets topchef, Anko van der Werff, til Finans.

– Jeg skal være meget forsigtig her, fordi det ikke er op til mig at bestemme: Det er op til de nuværende ejere, ikke op til ledelsen, som skal drive SAS.

– Men en logisk og rationel vej vil være, at Air France-KLM får en kontrollerende aktiepost i SAS, siger han og tilføjer, at den danske stat som fortsat medejer vil give mening.

Anko van der Werff forklarer, at han ser en mindre ejerkreds som en del af en større konsolidering af luftfartsbranchen i Europa.

De fire parter overtog ejerskabet af SAS i sommeren 2024, da SAS officielt trådte ud af en proces om konkursbeskyttelse.

Som en del af processen var SAS blevet afnoteret fra børsen tidligere samme måned.

De nye ejere har samlet investeret 1,2 milliarder dollar i SAS, hvilket svarer til godt 8 milliarder kroner.

Kapitalindsprøjtningen faldt på et tørt sted, for på det tidspunkt havde SAS længe kæmpet for overlevelse.

Det gældsplagede selskab søgte om konkursbeskyttelse i USA i midten af 2022 og tog da hul på den såkaldte chapter 11-proces.

To år senere kunne det så byde de nyere ejere velkommen, og med dem fulgte også en ny bestyrelse.

De sorte skyer er ikke helt forsvundet, siger hollandske Anko van der Werff til Berlingske. Faktisk er de blevet lidt flere med de skiftende toldmeldinger fra amerikansk side.

– Det er åbenlyst ikke godt, og usikkerheden i erhvervslivet er naturligvis stor i øjeblikket, siger han til avisen.

Han understreger dog samtidig, at SAS løbende holder godt øje med, hvad der sker på den anden side af Atlanten, og at passagererne endnu ikke er begyndt at aflyse deres rejser i et omfang, som selskabet “for alvor kan aflæse i tallene”.

Sag om eksport af våben til Israel afvises af landsretten

Østre Landsret stopper fredag en retssag om indirekte eksport af våbendele til Israel.

I en dom har retten afvist søgsmålet fra fire ngo’er mod Udenrigsministeriet og Rigspolitiet.

Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark, Amnesty Internationals danske afdeling samt den palæstinensiske organisation Al-Haq har anlagt retssagen, men de har ikke såkaldt retlig interesse, konkluderer landsretten.

De fire humanitære organisationer hævder, at myndighedernes tilladelser til eksport af militærteknologi og udstyr til F-35-programmet er ugyldige.

Eksporten strider imod Danmarks internationale forpligtelser, fordi dele af komponenterne bruges af Israel i forbindelse med bombardementerne i Gaza, lyder det.

Og da der en klar risiko for, at våbendelene bruges som led i krigsforbrydelser, er de danske myndigheder forpligtet til at sige stop.

Det skyldes blandt andet FN’s traktat om våbenhandel, har de fire ngo’er argumenteret.

Men retssystemet kommer altså ikke til at tage stilling til påstandene, lyder facit i afgørelsen, som er mere end 70 sider lang.

Tre af organisationerne arbejder i Gaza.

De er “utvivlsomt i meget væsentligt omfang” berørt af situationen i Gaza. Men deres forhold adskiller sig ikke fra andre borgere, foreninger, organisationer og virksomheder i området, skriver dommerne.

Dermed kan ngo’erne ikke komme igennem det juridiske nåleøje, altså vurderingen af, om de har retlig interesse.

Myndighedernes tilladelser er givet til virksomhederne Terma A/S, Terma Aerostructures A/S, Multicut A/S og FJ Industries A/S.

Der er tale om en kæde. Tilladelserne gælder eksport i forbindelse med F-35-programmet med USA, og USA tillader eksport af visse F-35-fly til Israel, og Israel bruger generelt flyene til angreb i Gaza.

Landsretten noterer, at tilladelserne er baseret på “samlede risikoafvejninger, herunder af andre staters evne og vilje til at overholde folkeretten og af vigtigheden af Danmarks samarbejde med disse stater.”

Selv om der er en sammenhæng mellem tilladelserne og forholdene for organisationerne i Gaza, er de ikke påvirket på “en sådan direkte, individuel og konkret måde”, at de opfylder kravet til at kunne anlægge sagen.

I Holland har retssystemet derimod sagt “ja” til en lignende sag. Sidste år fastslog en domstol, at landet skulle stoppe med at eksportere reservedele til F-35-fly til Israel.

[ajax_load_more loading_style="infinite skype" &posts_per_page="10" offset="20" repeater="template_2" post_type="seneste-nyheder" button_label="Se flere"]