Seneste nyheder

20. april 2025

Medier: Samtale mellem Rusland og USA varede over fire timer

Der er ikke offentliggjort mange oplysninger om et møde mellem USA’s diplomatiske udsending Steve Witkoff og Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Mødet fandt sted fredag i Sankt Petersborg.

På statsligt russisk tv sås Putin byde Witkoff velkommen i Sankt Petersborgs præsidentbibliotek. Statslige nyhedsbureauer skrev senere, at mødet varede over fire timer.

Efter at mødet var afsluttet, lød det fra fra Kreml, at mødets tema var “aspekter af en ukrainsk aftale”.

Witkoff er egentlig USA’s særlige udsending til Mellemøsten, men er blevet en nøglefigur mellem USA og Rusland, der langsomt nærmer sig hinanden angående spørgsmålet om krigen i Ukraine.

Blandt andet taler man fra russisk side om fælles investeringer i Arktis og udvinding af sjældne mineraler i Rusland.

Det russiske medie Izvestia offentliggjorde fredag en video af Witkoff, der forlader et hotel i Sankt Petersborg sammen med Putins økonomiske forhandler Kirill Dmitrijev.

Ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass kaldte Dmitrijev samtalerne fredag for produktive.

Det er tredje gang i år, at Witkoff og Putin mødes.

Den amerikansk-russiske dialog om en våbenhvile forud for en mulig fredsaftale, der skal afslutte krigen i Ukraine, ser ud til at være gået i stå på grund af uenighed om betingelser for en fuldbyrdet pause i krigen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har vist tegn på at miste tålmodigheden. Han har talt om at indføre sekundære sanktioner mod lande, der køber russisk olie, hvis han føler, at Rusland trækker tiden.

Ifølge to anonyme kilder har ukrainske embedsmænd de seneste dage sendt USA en liste over mål, som de mener, at Rusland har ramt – og som bryder den våbenhvile for energiinfrastruktur, som de to lande blev enige om i marts.

Fredag lød det fra Trump på hans eget sociale medie, Truth Social:

– Rusland er nødt til at komme i gang. Alt for mange mennesker død – tusinder per uger – i en forfærdelig og meningsløs krig, som aldrig skulle have fundet sted, og som ikke ville være startet, hvis jeg var præsident dengang!

Rusland gik ind i Ukraine i 2022. Dengang var demokraten Joe Biden præsident i USA.

Reuters

Dommer: Drabsdømte Menendez-brødre kan få en ny dom

En dommer i Los Angeles har besluttet, at en ny domsafsigelse for brødrene Lyle og Erik Menendez, der er idømt livstid for mordene på deres forældre, kan finde sted.

Det er dommeren Michael Jesic, der har afsagt kendelsen. Retsmødet og en ny domsafsigelse vil finde sted 17. og 18. april.

Domsafsigelsen kan muligvis give brødrene ret til prøveløsladelse og kan derfor resultere i, at de løslades efter 35 år bag tremmer.

Statsadvokaten i Los Angeles Nathan Hochman havde ellers modsat sig en ny dom. Men det har Michael Jesic tilsidesat.

Brødrene, der i dag er 57 og 54 år gamle, fulgte med via et videolink fra fængslet. De sad ved siden af hinanden iklædt blå fængselsuniformer.

Brødrenes advokat, Mark Geragos, sagde efter høringen til de fremmødte journalister:

– I dag er en god dag. Retfærdighed vandt over politik.

Hochmans forgænger som statsadvokat, George Hascon, var fortaler for at løslade brødrene, efter at de sidste år anmodede om, at sagen blev taget op igen.

Her kom der nye beviser frem i sagen. Disse beviser tydede på, at brødrene var blevet misbrugt af deres forældre.

Hascon blev imidlertid besejret af Hochman ved valget i november.

Hocman lagde en hårdere linje over for brødrene og krævede, at de indrømmede at have fortalt “løgne” om mordene på forældrene, før han ville støtte en eventuel løsladelse.

Det nye bevismateriale tæller blandt andet et brev skrevet af Erik Menendez, hvor han ifølge sine advokater fortæller om, at han blev seksuelt misbrugt af sin far gennem sin barndom.

Menendez-brødrene blev i 1996 dømt for overlagt at have skudt og dræbt deres forældre, José og Kitty Menendez, i deres hjem i Beverly Hills den 20. august 1989. Straffen lød livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse.

Sagen optog USA i 90’ene, fordi brødrene var sønner af José Menendez, som ejede et pladeselskab og var direktør i underholdningsindustrien.

Lyle var 21 år, og Erik var 18 år, da mordene skete.

En ny Netflix-dokumentarserie fremviste de nye beviser og støttede brødrenes påstande om, at de blev seksuelt misbrugt af deres far, hvilket fik Gascon til at støtte, at de skulle dømmes mildere og løslades.

I første omgang nægtede brødrene at have noget med mordene at gøre og forsøgte at få skyderiet til at ligne et drab begået af en bande.

Senere indrømmede de at have dræbt forældrene og hævdede, at de gjorde det i selvforsvar.

Flere medlemmer af Menendez-familien støtter brødrenes løsladelse. Det gælder blandt andre Jose og Kitty Menendez’ søstre.

Men Kitty Menendez’ bror, Milton Anderson, der for nylig gik bort, har modsat sig løsladelsen og afviser, at brødrene blev misbrugt.

Reuters

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afghanere i USA står til at miste beskyttelse mod deportation

Tusindvis af personer fra Afghanistan og Cameroun står til at miste en midlertidig beskyttelse mod at blive deporteret.

USA’s regering har ophævet beskyttelsen – også kaldt TPS – for omkring 14.600 afghanere og cirka 7900 camerounianere.

Det oplyser en talsperson fra USA’s ministerium for indenlandsk sikkerhed.

TPS står for Temporary Protected Status og kan tildeles personer, hvis hjemland oplever en naturkatastrofe, væbnet konflikt eller andre usædvanlige hændelser.

Statussen varer 6 til 18 måneder og kan fornyes af USA’s minister for indenlandsk sikkerhed. Ud over beskyttelse mod at blive deporteret giver den en arbejdstilladelse.

Som følge af ophævelsen står de omfattede afghanere til at miste deres TPS i maj, mens de omfattede personer fra det afrikanske land vil miste den i juni.

USA’s minister for indenlandsk sikkerhed, Kristi Noem, er nået frem til, at forholdene i de to lande ikke længere berettiger den beskyttede status. Det siger talsperson Tricia McLaughlin i en erklæring.

USA evakuerede mere end 82.000 afghanere fra Afghanistan, efter at Taliban tog magten i 2021. Det skete, da de USA-ledede styrker trak sig ud af landet efter 20 års tilstedeværelse. Den militante bevægelse styrede også Afghanistan fra 1996 til 2001.

Over 70.000 af disse fik lov til at rejse ind i USA – en tilladelse, der gjaldt i to år.

I 2023 lød det fra ministeriet, at TPS var berettiget – blandt andet grundet væbnet konflikt Afghanistan.

Det fremgår ikke af Reuters’ artikel, hvorfor de cirka 7900 camerounianere oprindeligt fik tildelt statussen.

En konflikt brød ud i det overvejende fransktalende land i slutningen af 2016, efter at præsident Paul Biya, der har siddet på posten siden 1982, med vold nedlagde fredelige protester i landets to engelsksprogede regioner.

AFP har tidligere skrevet, at separatister gentagne gange har dræbt eller kidnappet tjenestemænd, herunder lærere eller folkevalgte personer, som de beskylder for at “samarbejde” med centralregeringen i Cameroun.

Mindst 6000 civile er ifølge Human Rights Watch blevet dræbt af regeringsstyrker og separatistkrigere siden begyndelsen af konflikten, har AFP skrevet.

Reuters

Trump føler sig i god form efter årligt lægebesøg

Den amerikanske præsident, Donald Trump, føler sig “i rigtig god form” efter et årligt lægebesøg, der er hans første, efter at han blev indsat som præsident i januar.

Det siger han til journalister om bord på Air Force One, skriver nyhedsbureauet AFP.

– Jeg følte, at jeg var i rigtig god form. Godt hjerte, siger Trump.

– Jeg tog en kognitiv test. Jeg ved ikke, hvad jeg skal fortælle jer, andet end at jeg svarede rigtigt på alle spørgsmålene, siger han.

Han siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han tror, at resultaterne fra undersøgelsen vil blive udgivet søndag.

Den 78-årige præsident spiller ofte golf, og han hverken drikker alkohol eller ryger, skriver nyhedsbureauet AFP.

Han nyder ifølge AFP dog at indtage forskellige typer fastfood og gennemstegte bøffer. Han er heller ikke kendt for at være glad for motion.

Ved Trumps første lægeundersøgelse som præsident i 2018 – under hans første embedsperiode – lød det, at præsidenten burde tabe sig omkring 4,5 til 6,8 kilo, men at hans helbred overordnet set var “fremragende”.

Et år senere viste en lægeundersøgelse ifølge AFP, at Trump med en højde på omkring 190 centimeter og en vægt på 110 kilo havde taget 3,2 kilo på, siden han tiltrådte som præsident i sin første periode.

Trump blev ved sin indsættelse i januar den ældste præsident til at overtage embedet i USA. Han slog rekorden fra forgængeren Joe Biden. Han var ligeledes 78 – men et par måneder yngre – da han blev præsident i 2021.

Joe Bidens fremskredne alder var et af de vigtigste punkter i Trumps valgkamp.

Gang på gang fremstillede han sig selv som et energisk alternativ til den til tider ustabile Biden. Biden er i dag 82 år og er dermed tre et halvt år ældre end Trump.

Under den amerikanske valgkamp i 2015 offentliggjorde Trumps læge Harold Bornstein et brev, hvori der stod, at Trumps blodtryk var “forbløffende fremragende”.

Hvis Trump blev valgt som præsident, kunne Borstein “utvetydigt sige”, at Trump ville være “den sundeste person, der nogensinde er blevet valgt til præsidentposten”, stod der også.

Ifølge AFP sagde Bornstein dog efterfølgende selv til mediet CNN, at Trump selv havde “dikteret hele brevet. Jeg skrev ikke det brev”.

Trump udskifter portræt af Obama med maleri af sig selv

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har erstattet et portræt i Det Hvide Hus af den tidligere præsident Barack Obama med et maleri af Trump selv.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den 78-årige republikaner har flyttet billedet af Obama over på den modsatte side af Det Hvide Hus’ indgangsparti.

Maleriet viser Trump, efter at han blev udsat for et formodet attentatforsøg i Pennsylvania i juli sidste år. Trump blev strejfet af skud på øret, og han hævede sin næve i vejret, mens han råbte “kæmp”. Hændelsen skete under et vælgermøde i den daværende præsidentvalgkamp.

På billedet er Trump omringet af sikkerhedsvagter, og det amerikanske flag blafrer i baggrunden.

Det Hvide Hus har lagt en video af portrættet ud på X.

– Nogle nye kunstværker i Det Hvide Hus, lyder det.

Billedet hænger på væggen ved Det Hvide Hus’ hovedtrappe, hvor Obamas portræt tidligere hang.

Det er usædvanligt, at portrættet er blevet skiftet ud, skriver AFP.

Normalt venter siddende præsidenter med at få hængt billeder af sig selv op, til de har forladt embedet.

En embedsmand fra Det Hvide Hus oplyser, at man ikke umiddelbart har oplysninger om kunstneren bag maleriet.

Maleriet ligner ifølge AFP et fotografi, som nyhedsbureauet Associated Press (AP) tog af præsidenten under det formodede attentatforsøg.

Da en bruger kritiserer flytningen af Obamas portræt på X, svarer kommunikationsdirektør i Det Hvide Hus Steven Cheung “pipe down, moron”, hvilket kan oversættes til “stik piben ind, fjols”.

– Obama-portrættet er bare blevet flyttet et par meter væk, skriver Steven Cheung.

Obamas portræt blev præsenteret i 2022 af den daværende præsident Joe Biden og viser Obama i sort jakkesæt og gråt slips mod en hvid baggrund.

Det Hvide Hus’ udskiftning af portrættet afspejler ifølge AFP Trumps lange og bitre rivalisering med Obama, som var præsident fra 2009 til 2017.

Mand kørte ind i træ med 100 kilometer i timen og er uskadt

En 20-årig mandlig bilist er umiddelbart uskadt efter fredag aften at have kollideret med et vejtræ med en hastighed på omkring 100 kilometer i timen.

Det oplyser vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Rasmus Poulsen.

– Det lyder jo voldsomt, og det, der er mest fantastisk, er, at han selv kunne gå ud af bilen og gå derfra. Det er et mirakel. Ikke desto mindre er det sket således, siger han.

Solouheldet fandt sted på Nedre Hestlundvej i Bording i Midtjylland, oplyser vagtchefen.

Politiet fik anmeldelsen klokken 23.42.

Ingen andre var involveret i uheldet, lyder det.

– Der er ikke sket nogen personskade. Han går rundt og snakker med patruljen derude nu. Det er vildt nok.

– Vi starter selvfølgelig en efterforskning, der skal afdække, hvordan det kunne ske, siger Rasmus Poulsen.

Selv om manden ikke umiddelbart er kommet til skade, skal han stadig tilses af sundhedspersonale.

– Eftersom det er sket med så høj hastighed, vil vi selvfølgelig sørge for, at sundhedsvæsenet kommer ind over, siger vagtchefen.

Dommer i USA: Anholdt studerende fra protester kan udvises

En dommer i USA har fredag afgjort, at Mahmoud Khalil, der er studerende, og som blev anholdt i marts, kan blive udvist.

Det oplyser Khalils advokat i en udtalelse, skriver AFP.

Mahmoud Khalil studerer ved universitetet Columbia og var sidste forår en fremtrædende skikkelse under propalæstinensiske demonstrationer på universitetet.

Fredag har immigrationsdommer Jamee Comans sagt, at den amerikanske regering har dokumenteret, at den har grundlag for at udvise Khalil.

Dommeren har givet hans advokater frem til 23. april til at søge om dispensation.

Amerikanske aktier lukker med pil opad

Efter en hektisk uge på Wall Street-børsen i New York tog den gode stemning over i de sidste timer inden fredagens lukning og sendte de amerikanske aktier op med et par procent.

Det brede amerikanske aktieindeks S&P 500 lukkede fredag med et plus på 1,8 procent efter ellers at være begyndt handelsdagen i minus.

Også Dow Jones Industrial- og Nasdaq Composite-indeksene lukker i nogenlunde tilsvarende plusser med en fremgang på henholdsvis 1,6 og 2,1 procent.

Stigningerne skete, på trods af at dagen startede trægt med små kursfald over hele linjen.

Det skete, efter at Kina svarede igen på de forhøjede amerikanske toldsatser på kinesiske varer.

Kineserne forhøjer den tilsvarende sats for amerikanske varer, der indføres i Kina, fra 84 til 125 procent og skærper dermed handelskrigen.

Et interview med Susan Collins fra den amerikanske centralbank Feds afdeling i Boston i Financial Times kan ifølge MarketWire dog have styrket investorernes optimisme.

Collins siger i interviewet, at centralbanken er klar til at gribe ind, hvis de finansielle markeder er på vej i en forkert retning.

Hun forventer også, at inflationen vil stige som følge af de forhøjede toldsatser, som præsident Trump vil indføre på varer, der importeres fra udlandet.

Men Fed har værktøjerne klar til at forhindre, at stigende priser vælter den amerikanske økonomi, siger hun.

Fredagen markerede også starten på regnskabssæsonen for første kvartal.

Banker som JP Morgan, Morgan Stanley og Wells Fargo præsterede bedre end forventet, men melder alle om risiko for en afdæmpning i den amerikanske økonomi som følge af toldkrigen.

Aalborg står for presset og forlænger semifinaleserien

Aalborg Pirates havde fredag aften ryggen mod muren, da Herning Blue Fox foran 3-1 i semifinaleserien med en sejr på hjemmebane kunne spille sig i finalen og sende nordjyderne ud af slutspillet i Metal Ligaen.

Nordjyderne stod dog for presset på isen i Herning og forlængede semifinaleserien med minimum en kamp mere, da Aalborg i overtiden trak det længste strå og vandt 4-3.

Sebastian Ehlers blev den nordjyske helt, da han i overtiden dukkede fri op i Hernings zone og sendte pucken i kassen.

Julian Jakobsen stod for assisten, og centeren, der fyldte 38 år fredag, var Aalborgs helt store profil fredag aften.

Foruden assisten til sejrsscoringen havde Jakobsen to gange tidligere i opgøret fundet vej til netmaskerne.

Det var ellers Herning, der fik en stærk start på kampen. Store Mathias Bau Hansen sendte efter otte minutter en puck ind foran kassen. Pucken tog en Aalborg-spiller, inden den strøg i det nordjyske net.

Det var åbningen på en intens periode i opgøret, der bød på fem scoringer på otte minutter.

Minuttet efter strøg Herning-kaptajn Morten Poulsen igennem og sendte pucken ind i toppen af målet.

Aalborg svarede dog hurtigt igen, og det var endda i undertal. Tobias Ladehoff udnyttede en stor fejl i Hernings opspil og bragte nordjyderne på tavlen.

I selvsamme undertal gik det dog kort efter galt i den anden ende, da Morten Poulsen satte sidste stav på et velspillet Herning-angreb i powerplay.

Få minutter før pausen var det Aalborgs tur til at udnytte et powerplay, da Julian Jakobsen opsnappede en puck tæt under mål og reducerede til 2-3.

Selvsamme Julian Jakobsen sørgede i starten af anden periode for jævnbyrdighed på måltavlen, da han brød frit igennem i en omstilling og sendte pucken op i nettaget.

Derfra faldt underholdningen en smule i opgøret, der var jævnbyrdigt.

Begge hold havde flere optræk til scoringer, men skarpheden var ikke den samme som tidligere i opgøret, og derfor skulle der overtid til før Aalborg forlængede semifinaleserien.

Søndag spilles seriens sjette kamp i Aalborg.

Hvor Herning ikke udnyttede muligheden for på egen is at spille sig i Metal Ligaens finale, gjorde Odense Bulldogs det derimod.

Fynboerne vandt med 4-1 sikkert over Rungsted Seier Capital og er dermed klar til finalen.

Det var en effektiv tredje periode, der bød på tre fynske scoringer, som sikrede Odense finalepladsen.

Rasmus Højgaard præsterer flot anden runde i Masters

Den danske golfspiller Rasmus Højgaard leverede stærkt spil, da han fredag gik anden runde i majorturneringen US Masters.

Danskeren gik de 18 huller på Augusta-banen i Georgia i 67 slag, hvilket var fem under banens par.

Det var samtidig seks slag bedre end Rasmus Højgaards første runde torsdag.

Undervejs blev det fredag til otte birdies for danskeren, der havde kurs mod en forrygende runde, men til sidst gik en smule ned.

Særligt putningen var Rasmus Højgaard skarp i, og fem af danskerens birdies kom på banens ti første huller.

På de sidste seks huller var han dog for svingende og leverede tre bogeys og tre birdies.

Det rækker til en niendeplads samlet for Rasmus Højgaard, der har fire slag op til engelske Justin Rose på førstepladsen.

Det er samtidig et godt stykke over tvillingebroren, Nicolai Højgaard, der havde en svær fredag. Han gik anden runde i 74 slag, hvilket var to slag over banens par.

Undervejs blev det fredag til fem bogeys og tre birdies.

Runden var dog en smule bedre end Nicolai Højgaards utroligt svingende første runde, som han torsdag havde gået i 76 slag.

Nicolai Højgaard er i alt seks slag over par, og det betyder, at han ikke klarer cuttet til weekendens to sidste runder.

Han blev sidste år nummer 16 i US Masters, efter at han en overgang på tredje runde var i spidsen for turneringen. Rasmus Højgaard deltager for første gang.

US Masters, der slutter på søndag, har en præmiesum på 20 millioner dollar. Det svarer til 135 millioner kroner.

AaB og Lyngby deler i medrivende affære

Det endte med fire scoringer, men chancerne var til flere, da AaB og Lyngby Boldklub fredag aften delte med 2-2 i en medrivende og underholdende affære i Superligaens nedrykningsspil.

De nordjyske værter bragte sig undervejs to gange foran, men begge gange lykkedes det Lyngby at komme tilbage.

Den afgørende udligning sørgede Jonathan Amon for med ti minutter tilbage af opgøret.

Pointdelingen betyder, at det fortsat er tæt i bunden, hvor begge mandskaber er en del af den nervepirrende nedrykningskamp.

Lyngby befinder sig lige under stregen med 19 point, mens AaB har fire point mere. Mellem de to hold ligger Sønderjyske på tiendepladsen med 20 point. Vejle har på sidstepladsen 17 point og møder søndag netop sønderjyderne.

Gæsternes keeper, Jannich Storch, sørgede for at åbne fredagsunderholdningen, da han efter lidt mere end ti minutter nedlagde værternes Kelvin John i eget felt.

Kasper Jørgensen eksekverede efterfølgende forsøget fra pletten og gav AaB en perfekt start på kampen.

Lyngby var dog godt med i opgøret, og halvvejs i første halvleg kom gæsterne på tavlen.

Venstre back Leon Klassen sendte et indlæg i panden på Saevar Magnusson, der flot headede bolden i kassen.

Knap havde Lyngby-jublen lagt sig, før Mads Bomholt opsnappede en løs bold i Lyngby-feltet og igen bragte AaB i front.

Ingen af de to holds defensiver var tilsyneladende mødt op i Aalborg, hvor den ene store chance afløste den anden i begge ender af banen.

Først brændte Magnusson stort for Lyngby, og få sekunder efter var det Mathias Jørgensens tur i den anden ende, da han på en friløber sendte bolden på opstanderen.

Spillede bølgede frem og tilbage, og kort inden pausen var gæsterne centimeter fra en udligning, men Kasper Jørgensen reddede nordjyderne med en elegant clearing på målstregen.

Jævnbyrdigheden fortsatte i anden halvleg, og det samme gjorde underholdningen, hvor begge hold fortsat tilspillede sig store chancer.

Magnusson var tæt på sit andet hovedstødsmål i opgøret, men Vincent Müller mellem AaB-stængerne afværgede med en flot redning.

Efterfølgende så det ud til, at AaB’s Andres Jasson skulle lukke opgøret, men Lucas Lissens blokerede den kæmpe hovedstødschance, og det skulle vise sig at blive dyrt.

Mindre end et minut efter den store afbrænder dukkede Jonathan Amon op i AaB-feltet og prikkede bolden mellem benene på en fremadstormende Müller.

Underholdningen fortsatte helt til sidste fløjt. Særligt Lyngby havde i de sidste minutter flere gode muligheder for alle tre point, men det endte i en deler.

Den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland forlænges igen

Regeringen har endnu en gang besluttet at forlænge kontrollen ved den dansk-tyske grænse.

Justitsministeriet skriver fredag aften på sin hjemmeside, at kontrollen fortsættes de næste seks måneder på samme måde som hidtil.

Det vil sige, at man risikerer at blive stoppet i forbindelse med indrejse til Danmark for at blive tjekket for, om man har ret til at krydse grænsen.

Årsagen til forlængelsen er den samme, som da man indførte den nye og nuværende grænseindsats i april 2023.

– Terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Det vidner for mig om, at vi fortsat er nødt til at tænke på, hvem vi åbner vores lands grænser for.

– Derfor har regeringen besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland for at sikre, at politiet fortsat har dette værktøj i kampen mod terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Reglerne for Schengen-samarbejdet siger ellers, at der som udgangspunkt skal være åbne grænser mellem EU-lande.

Men sidste år trådte en ny forordning i kraft, som giver medlemslandene mulighed for at forlænge en allerede indført grænsekontrol, hvis det vurderes, at den trussel, der udløste kontrollen i første omgang, fortsat er til stede.

I modsætning til tidligere bruger man i den nuværende indsats flere politikræfter i grænsebaglandet og på at opdage og efterforske grænseoverskridende kriminalitet end på den fysiske kontrol ved overgangene.

FN-chef varsler massefyringer efter USA’s stop for ulandsbistand

Mangel på penge tvinger FN’s kontor for koordinering af humanitære indsatser (OCHA) til at fyre hver femte medarbejder.

FN-organet mangler helt præcist 58 millioner dollar (383 millioner kroner) for at kunne fortsætte sit arbejde med den nuværende stab.

Det oplyser nødhjælpschef hos FN Tom Fletcher ifølge Reuters.

500 ud af OCHA’s 2600 ansatte skal afskediges.

Meldingen kommer, efter at USA og præsident Donald Trump har gjort et markant indhug i landets bidrag til nødhjælpsarbejde i udlandet.

Kort efter sin indsættelse i januar underskrev Trump et præsidentielt dekret om at sætte økonomiske bidrag fra USA’s agentur for udviklingsbistand (USAID) til udlandet på pause i 90 dage.

Efter at betalingerne blev sat i bero, blev alle programmer i USAID gennemgået af USA’s regering. Efter gennemgangen har regeringen besluttet at stoppe 83 procent af USAID’s udviklingsprogrammer.

USA var inden Trumps indsættelse OCHA’s største donor. Amerikanerne sendte årligt 63 millioner dollar (416 millioner kroner) til FN-organet.

– OCHA vil nedskalere sin tilstedeværelse og operationer i Cameroun, Colombia, Eritrea, Irak, Libyen, Nigeria, Pakistan, Gaziantep (i Tyrkiet) og Zimbabwe, skriver Tom Fletcher i en intern meddelelse til de ansatte i OCHA.

Han understreger, at nedskæringerne skyldes manglende bevillinger og ikke at der et mindre behov for hjælp end tidligere.

– De humanitære behov øges og har måske aldrig været større på grund af konflikter, klimakrisen, sygdom og mangel på respekt for international humanitær lov, skriver Tom Fletcher.

OCHA rapporterer fra områder ramt af krig og katastrofer og hjælper nødhjælpsorganisationer med at nå ud til dem, der har brug for hjælp.

FN-organet er blandt andet til stede i de krigsramte områder i Ukraine, Gaza og Sudan.

Politiet advarer mod falske piller i Esbjerg

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om, at der er farlige piller i omløb i Esbjerg.

Det drejer sig om det fentanyllignende stof Etonitzaen, der er indeholdt i falske piller, som er pakket og mærket som Oxycontin.

– Hvis man har købt denne medicin eller præparater på det sorte eller illegale marked, så kan det være forbundet med livsfare at indtage disse, lyder advarslen.

Det er i forbindelse med en omfattende sag om handel med opioider, at politiet er stødt på de falske piller.

De er grønne og er præget med bogstaverne OC og tallet 80 på siderne. Men selv om de altså ligner Oxycontin, så er de det ikke.

Etonitazen er ifølge politiet langt mere potent end fentanyl og er derfor også meget farligere at indtage.

De falske piller er ifølge pakningen produceret af medicinalvirksomheden Mundipharma, men det passer altså heller ikke.

Fly styrter ned på trafikeret vej i Florida: Tre meldes dræbt

Et mindre fly med tre personer om bord er fredag styrtet ned i Boca Raton i den amerikanske delstat Florida.

Alle tre ombordværende er omkommet i ulykken.

Det oplyser de lokale myndigheder og de føderale luftfartsmyndigheder (FAA) ifølge ABC News.

– Flyet havde tilsyneladende mekaniske problemer og styrtede ned her på Military Trail, siger Michael LaSalle, der er assisterende chef for brandvæsnet i Boca Raton, på et pressemøde ifølge ABC News.

Military Trail er navnet på en 75 kilometer lang sekssporet vej i det østlige Florida.

En mand i en bil på vejen kom til skade, da flyet ramte jorden.

– Han ramte et træ på grund af alle vragdelene og ilden, siger Michael LaSalle.

Flyet – et Cessna 3103R – var ifølge data fra Flightradar24 i luften i knap 20 minutter, inden det forulykkede.

Det var på vej fra Boca Raton, der ligger på Floridas østkyst nord for storbyen Miami, til Tallahassee, der også ligger i Florida.

Ulykken sker, dagen efter at en helikopter forulykkede i New York, og to passagerfly stødte sammen på landingsbanen i Ronald Reagan-lufthavnen uden for Washington D.C.

Seks personer mistede livet ved helikopterulykken, mens ingen kom til skade ved sammenstødet mellem de to fly.

Grønlænder er ny arktisk ambassadør for Danmark

Grønlandske Kenneth Høegh er udnævnt til ny arktisk ambassadør for Danmark.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er den grønlandske regering, Naalakkersuisut, der har udpeget Kenneth Høegh som arktisk ambassadør.

Han er efterfølgende blevet godkendt af både Danmark og Færøerne.

I december sidste år blev det besluttet, at Grønlands regering fik ansvaret for at udpege en kandidat som arktisk ambassadør.

Det havde været et stort ønske fra grønlandsk side, at man fik indflydelse på udpegningen.

Grønlands minister for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt er stolt over, at Grønland indtager en central rolle i formandskabet for Arktisk Råd.

– Grønland er det arktiske land i kongeriget, og jeg er glad for, at dette afspejles i udnævnelsen af den nye arktiske ambassadør, siger hun i meddelelsen fra Udenrigsministeriet.

Kenneth Høegh er i øjeblikket Grønlands repræsentationschef i Washington D.C. i USA. Tidligere har han blandt andet været departementschef i det grønlandske udenrigsdepartement.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er “meget tilfreds” med udnævnelsen.

– Han vil være kongerigets ansigt udadtil i det daglige arbejde, når vi om lidt overtager formandskabet for Arktisk Råd.

– Med sin baggrund fra Grønland og mange års internationale erfaring kommer han til at styrke kongerigets arktiske profil, siger ministeren i meddelelsen.

Irske Healy tager sejr i Baskerlandet efter langt soloridt

EF’s Ben Healy fuldendte et flot soloridt og vandt fredagens kuperede 5. etape af Baskerlandet Rundt.

Ireren var en del af udbruddet, og mere end 50 kilometer fra mål sagde han farvel til sine konkurrenter, der aldrig så ham igen.

Løbets førende rytter, João Almeida (UAE Emirates), fastholdt førertrøjen og kom i mål med de øvrige favoritter små to minutter efter Healy.

Axel Laurence (Ineos) sneg sig på de sidste kilometer væk fra favoritgruppen og snuppede andenpladsen på etapen – et minut og 47 sekunder efter den irske vinder.

Danske Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) kom i mål med favoritgruppen og ligger fortsat nummer fem i den samlede stilling – 50 sekunder efter Almeida.

De to tyskere Maximilian Schachmann (Quick-Step) og Florian Lipowitz (Red Bull-Bora) er nærmeste konkurrenter til portugisiske Almeida i den samlede stilling.

Schachmann er 30 sekunder efter, mens Lipowitz har 38 sekunder op til førstepladsen.

Flere af favoritterne forsøgte sig med små stik på den sidste store stigning, som havde top lidt over ti kilometer fra målstregen.

Ingen havde dog benene til at sætte de øvrige konkurrenter, og samtidig var hullet op til Healy stort nok til, at hans sejr aldrig kom i fare.

Mathias Skjelmose blev sidste år samlet treer i løbet, og året før blev Jonas Vingegaard den foreløbig eneste danske triumfator i etapeløbet.

Dette års udgave fortsætter indtil lørdag, hvor det går op og ned hele dagen.

Danske aktier slutter vild uge med lille plus

En ganske usædvanligt og omskiftelig uge er slut for det danske C25-aktieindeks, der fredag løftede sig med 0,8 procent i forhold til torsdagens lukkekurs.

Den lille stigning skete, på trods af at Kina tidligt på dagen meldte ud, at man øger tolden på amerikanske importvarer.

Og selv om det fik de danske aktier til kortvarigt at vende kursen nedad, sluttede dagen altså i plus.

Ser man på hele den forgange uge, har C25-indekset dog tabt 6,5 procent.

– Det er to historiske og surrealistiske perioder, vi har været igennem på aktiemarkederne. Corona-krisen er nok det, vi kommer tættest på, men der havde vi ikke de voldsomme udsving op og ned, som vi har set på det seneste.

– Derfor skal vi nok helt tilbage til finanskrisen for at have oplevet noget lignende. Og så er det jo ikke kun aktier, men også renter og valutakurser, der rykker på sig, siger Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg hos PFA Pension.

Fredag var det Mærsk-aktierne og Novo Nordisk, der klarede sig bedst blandt de største danske aktier med stigninger på henholdsvis 3,2 og 2,6 procent.

I den anden ende af spektret finder man DSV og Pandora, hvis aktier tabte henholdsvis 2,0 og 1,8 procent af deres værdi.

Det er usikkerheden om den bebudede amerikanske told på importvarer, som Donald Trump annoncerede i sidste uge, der er årsag til de store kursudsving de seneste dage.

Skiftende meldinger fra Trump har fået aktiekurserne ikke bare i Danmark, men i hele verden til at hoppe og danse op og ned.

Onsdag betød en optrapning af toldkrigen mellem USA og Kina, at C25-indekset oplevede sit tredjestørste fald nogensinde.

Samme aften annoncerede Trump imidlertid, at han ville sætte toldforhøjelserne på pause i 90 dage, og så oplevede C25-indekset omvendt sin største stigning nogensinde, da aktierne steg med 4,6 procent torsdag.

Og Tine Choi Danielsen tror ikke nødvendigvis, at vi har set de sidste store udsving på markederne.

– Usikkerheden er stadig til stede, men den er koncentreret omkring krisen mellem USA og Kina. Uanset, hvad der sker i de sammenhæng, vil det få konsekvenser for resten af verden, fordi det er verdens to største økonomier.

– Og så har vi en uforudsigelig præsident i Det Hvide Hus, som kan hive både sorte og hvide kaniner op af hatten, siger chefstrategen.

C25-indekset sluttede fredag i kurs 1515. Ser man bort fra bevægelserne i indeværende uge, skal vi tilbage til udgangen af september 2022 for at finde et lignende niveau.

De danske eliteaktier har desuden tabt knap 15 procent af deres værdi siden nytår.

Dansk Erhverv: Republikanere tror på toldløsning med EU

Ikke alle republikanske kongresmedlemmer støtter op om USA’s præsident Donald Trumps toldsatser mod EU.

Det siger direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen efter at have talt med flere medlemmer af Kongressen i USA.

– De (republikanerne, red.) støtter ham på alle andre områder, men i forhold til handelspolitikken og toldsatserne er de helt uenige, siger han.

Siden onsdag har Brian Mikkelsen været i Washington D.C. for at danne sig et overblik over, hvordan situationen med Trumps toldsatser ser ud.

Under besøget har han talt med adskillige republikanske kongresmedlemmer og flere republikanske tænketanke.

– Langt størstedelen tror på, at der vil komme en løsning med Europa, og det har gjort mig mere rolig og fortrøstningsfuld, siger han.

Samtidig siger flere republikanere ifølge Brian Mikkelsen, at det er en prioritet for USA at bevare relationen til EU.

I sidste uge meddelte Trump, at USA ville indføre en gengældelsestold på 20 procent på varer fra EU.

Toldafgiften er efterfølgende blevet sat på pause i 90 dage.

Flere republikanske stemmer har ifølge amerikanske medier, heriblandt ABC News, udtalt sig kritisk om Trumps toldsatser.

En af dem er den fremtrædende republikanske senator Ted Cruz, der også er en af Trumps støtter.

– Told er en skat på forbrugere, og jeg er ikke fan af at hæve skat på amerikanske forbrugere. Mit håb er, at disse toldsatser er kortvarige og kan føre til lavere told verden over.

– Hvis vi om 30 dage fra nu, 60 dage fra nu, 90 dage fra nu står med høj amerikansk told og høj told på amerikanske varer i hvert land på kloden, så vil det være et forfærdeligt resultat, har Cruz tidligere sagt ifølge ABC News.

Senator Rand Paul er også republikaner og tilhænger af Trump. Men han er ikke tilhænger af told.

– Told er skat, og amerikanere betaler prisen, har han tidligere skrevet på det sociale medie X.

Selv om gengældelsestolden på 20 procent er sat på pause, så gælder en basistold på 10 procent fortsat.

Og den er kommet for at blive, siger Brian Mikkelsen.

– Verden har forandret sig for altid, for der kommer en eller anden form for told.

– Det er den helt forkerte vej at gå, og det kommer til at gøre os allesammen fattigere, men det er ikke ensbetydende med, at der vil komme en decideret handelskrig, siger han.

Lyntog med hundredvis af passagerer holdt stille i tre timer

Omkring 250 togpassagerer måtte fredag eftermiddag væbne sig med en god portion tålmodighed.

En nedrevet køreledning fik lyntoget, der havde kurs mod København, til at holde stille mellem Randers og Hobro.

I første omgang lød meldingen, at passagererne skulle hentes ud af toget og videre i busser. Og på grund af køreledningen var det ikke sikkert at evakuere passagererne med det samme. Køreledningen skulle jordes først.

Passagererne slap dog for en egentlig evakuering, da toget til sidst fik lov til at køre videre med passagererne. Da var der gået omkring tre timer.

Det oplyser DSB til Ritzau.

Undervejs i ventetiden fik togpassagererne tilbudt vand. De kan også gøres brug af DSB’s rejsetidsgaranti, der kompenserer for den lange rejsetid.

Grundet den nedrevne køreledning kører der ingen tog på strækningen fredag eftermiddag. DSB har indsat togbusser. De første togbusser var fremme cirka klokken 14.45.

Togtrafikken på strækningen ventes ifølge Banedanmark at køre igen klokken 19.

[ajax_load_more loading_style="infinite skype" &posts_per_page="10" offset="20" repeater="template_2" post_type="seneste-nyheder" button_label="Se flere"]