Østre Landsret stopper fredag en retssag om indirekte eksport af våbendele til Israel.
I en dom har retten afvist søgsmålet fra fire ngo’er mod Udenrigsministeriet og Rigspolitiet.
Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark, Amnesty Internationals danske afdeling samt den palæstinensiske organisation Al-Haq har anlagt retssagen, men de har ikke såkaldt retlig interesse, konkluderer landsretten.
De fire humanitære organisationer hævder, at myndighedernes tilladelser til eksport af militærteknologi og udstyr til F-35-programmet er ugyldige.
Eksporten strider imod Danmarks internationale forpligtelser, fordi dele af komponenterne bruges af Israel i forbindelse med bombardementerne i Gaza, lyder det.
Og da der en klar risiko for, at våbendelene bruges som led i krigsforbrydelser, er de danske myndigheder forpligtet til at sige stop.
Det skyldes blandt andet FN’s traktat om våbenhandel, har de fire ngo’er argumenteret.
Men retssystemet kommer altså ikke til at tage stilling til påstandene, lyder facit i afgørelsen, som er mere end 70 sider lang.
Tre af organisationerne arbejder i Gaza.
De er “utvivlsomt i meget væsentligt omfang” berørt af situationen i Gaza. Men deres forhold adskiller sig ikke fra andre borgere, foreninger, organisationer og virksomheder i området, skriver dommerne.
Dermed kan ngo’erne ikke komme igennem det juridiske nåleøje, altså vurderingen af, om de har retlig interesse.
Myndighedernes tilladelser er givet til virksomhederne Terma A/S, Terma Aerostructures A/S, Multicut A/S og FJ Industries A/S.
Der er tale om en kæde. Tilladelserne gælder eksport i forbindelse med F-35-programmet med USA, og USA tillader eksport af visse F-35-fly til Israel, og Israel bruger generelt flyene til angreb i Gaza.
Landsretten noterer, at tilladelserne er baseret på “samlede risikoafvejninger, herunder af andre staters evne og vilje til at overholde folkeretten og af vigtigheden af Danmarks samarbejde med disse stater.”
Selv om der er en sammenhæng mellem tilladelserne og forholdene for organisationerne i Gaza, er de ikke påvirket på “en sådan direkte, individuel og konkret måde”, at de opfylder kravet til at kunne anlægge sagen.
I Holland har retssystemet derimod sagt “ja” til en lignende sag. Sidste år fastslog en domstol, at landet skulle stoppe med at eksportere reservedele til F-35-fly til Israel.