09. maj. 2025 - 7:06

Nyt dansk forskningscenter skal rådgive om kunstig intelligens




Et nyt forskningscenter for kunstig intelligens (AI) skal kortlægge, hvordan Danmark bedst håndterer og udvikler kunstig intelligens.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Forskningscenteret slår dørene op fredag og går under navnet Det Nationale Center for AI i Samfundet (Caisa).

Her skal man forske og rådgive om, hvordan Danmark bedst kan navigere i området for AI, siger professor ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nissen, der skal lede centeret.

– Det kræver alle hjerner på dæk, og derfor sætter vi gang i en række aktiviteter, hvor vi sammen kan lære af erfaringer og bygge videre på den seneste forskning og igangværende initiativer, siger hun i meddelelsen.

Centeret vil samarbejde med virksomheder, myndigheder, organisationer samt danske og internationale forskere.

Caisa kan blive “AI’s svar på Statens Serum Institut”, lyder det i meddelelsen.

Når det kommer til kunstig intelligens, skal der bygges bro mellem forskning og praktisk anvendelse, lyder det fra digitaliseringsminister Caroline Stage (M). Her spiller det nye forskningscenter en væsentlig rolle.

– Med Caisa får vi et vigtigt samlingspunkt, hvor forskning møder virkelighed, og hvor vi sammen kan bringe AI i spil dér, hvor det skaber reel værdi: i virksomheder, i den offentlige sektorer og i danskernes hverdag, siger ministeren i meddelelsen.

Både Caroline Stage og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) deltager i åbningen af forskningscenteret, der markeres fredag eftermiddag ved et arrangement på Københavns Universitet.

Ifølge Christina Egelund er kunstig intelligens helt essentiel for Europa konkurrenceevne.

– Det er afgørende, at vi kommer med helt i front og ikke lader Kina og USA løbe med alle de gode idéer, siger hun i meddelelsen.

Bag Caisa står Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU og ITU.

De næste tre år vil forskningscenteret finansieres med samlet 50 millioner kroner fra forskningsreserven og digitaliseringsmidler.