Dansk Fjernvarme er stærkt utilfreds med det nye prisloft, Folketinget mandag har vedtaget.
Det vil bremse udrulningen af grøn varme, forudser brancheforeningen.
Klimaminister Lars Aagaard (M) giver dog ikke meget for kritikken.
– Jeg tænker: Tør øjnene og gå på sommerferie med hovedet oprejst. Hvis man laver nye fjernvarmeprojekter, der har en højere pris end en varmepumpe som det typiske alternativ, skal varmekunderne vide det, siger han.
Prisloftet indføres for at sikre, at forbrugere ikke bindes til for høje varmepriser. Prisen for fjernvarme kan nemlig variere med mange tusinde kroner.
Det skal nu gøres mere tydeligt for forbrugerne med en liste.
Fremadrettet vil Forsyningstilsynet årligt offentliggøre en liste over de selskaber, der ligger over loftet, så forbrugeren får mulighed for at lave et pristjek på deres varmepris.
Lykkes det ikke at nedbringe prisen, så den gennemsnitligt i tre år er under prisloftet, vil eventuelle forbrugerbindinger ikke længere være gældende. Dermed kan forbrugeren vælge en anden varmeløsning.
Det vil de facto skabe så stor usikkerhed for fjernvarmeselskaber, at prisloftet vil bremse udrulning af fjernvarme, advarer Dansk Fjernvarme.
– Det kommer det til, for det skaber en kæmpe økonomisk usikkerhed, siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.
Fjernvarme erstatter ofte gasfyr i boliger, og Kim Mortensen frygter derfor, at det vil skabe en grøn stopklods.
– Hvis et projekt får priser, der er i nærheden af prisloftet, så vil anbefalingen være, at man ikke fortsætter udrulningen af fjernvarme, der hvor man kan komme i karambolage med prisloftet.
Klimaminister Lars Aagaard fremhæver, at målet med omstillingen handler om at få grøn fjernvarme – men ikke dyr fjernvarme, når der er alternativer som en varmepumpe.
– Det er en misforståelse at sige, at det skal være fjernvarme for enhver pris.