Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender over for Jyllands-Posten, at hun er “et navn på den europæiske rygtebørs”.
Men hun slår endnu en gang fast, at hun ikke er “kandidat” til en toppost i EU.
– Jeg kan ikke få det stoppet, men det kan jeg om en måneds tid, når kabalen er lagt, og jeg stadig er statsminister, siger Mette Frederiksen i et stort EU-interview med Jyllands-Posten.
Både sidste sommer og denne sommer bliver den danske statsminister flittigt nævnt i internationale medier som blandt favoritterne til et topjob i Bruxelles.
Hvor det sidste år var jobbet som Nato-generalsekretær, hun ifølge en række medier var i spil til, er det denne sommer særligt posten som formand for Det Europæiske Råd, der nævnes.
Jyllands-Posten spørger Mette Frederiksen, om hun mener, at man har mest magt som dansk statsminister eller formand for rådet.
Her lyder det, at man som statsminister kan “få stor indflydelse i både EU og Nato”.
Og at hun mener, at hun “spiller en ret stor rolle” på grund af blandt andet Danmarks position i forhold til Ukraine og på den grønne omstilling.
Når topposter i EU denne sommer bliver ledige, skyldes det europaparlamentsvalget, der i Danmark afholdes søndag.
Efter hvert valg skal der lægges en kabale, der blandt andet indebærer at vælge en formand for EU-Kommissionen, en formand for Det Europæiske Råd og EU’s udenrigschef blandt medlemslandene.
Det ventes, at tyske Ursula von der Leyen kommer til at fortsætte som kommissionsformand.
I dag er belgiske Charles Michel formand – også benævnt som præsident – for Det Europæiske Råd.
Det er de 27 stats- og regeringsledere, der vælger den nye EU-præsident, som er den person, der formelt leder EU-topmøderne. Derfor er det normalt et krav, at man selv er en del af kredsen.