Irans åndelige og magtfulde leder, ayatollah Ali Khamenei, har angiveligt benådet “titusindvis” af fanger – herunder mange fængslede demonstranter.
Det skriver iranske statsmedier søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ayatollahens benådninger kommer i forbindelse med årsdagen for den iranske revolution, der blev gennemført i februar 1979.
Ifølge statsmedier inkluderer benådningerne fanger, “der ikke er anklaget for spionage for udenlandske tjenester, har direkte kontakt med udenlandske agenter, begår drab og vold, ødelæggelse og brandstiftelse”.
Iranske aktivister affejer benådningen som “hyklerisk”.
– Dette forandrer ingenting. Alle demonstranter må løslades uden forbehold. Desuden må de, som har givet ordre til den voldelige undertrykkelse, og de som har gennemført, drages til ansvar, siger Mahmood Amiry-Moghaddam i den Oslo-baserede menneskerettighedsgruppe Iran Human Rights.
Myndighederne har ikke navngivet dem, som skal løslades eller som får nedsatte straffe.
Over 500 mennesker er ifølge aktivistnetværket HRANA dræbt af iranske sikkerhedsstyrker under en protestbølge i Iran.
Ifølge det aktivistiske nyhedsbureau Hrana er omkring 20.000 personer blevet anholdt i forbindelse med de seneste måneders protester i Iran.
Demonstrationerne i Iran opstod i kølvandet på en 22-årig kvindes død.
Kvinden, Mahsa Amini, mistede bevidstheden i moralpolitiets varetægt og lå i koma i tre dage, inden hun døde fredag 16. september sidste år.
Hun blev anholdt, fordi hendes hijab ifølge myndighederne ikke dækkede håret godt nok. Moralpolitiet har af mange fået skylden for hendes død.
Moralpolitiet har siden midten af 00’erne sørget for, at Irans borgere overholder islamisk lov – og ofte tyet til vold, hvis det ikke var tilfældet.
Moralpolitiets rolle har varieret i løbet af de seneste godt 15 år, og det samme har dets påklædning og synlighed i gadebilledet.
De seneste demonstrationer i Iran er nogle af de største mod landets præstestyre, siden det indtog magten efter revolutionen i 1979.
Iran er med 86 millioner indbyggere et af verdens 20 mest folkerige lande.