16. aug. 2023 - 17:46

Grisenyre har fungeret i menneskekrop i over en måned




En genmodificeret grisenyre har i over en måned fungeret uden komplikationer i en hjernedød patient i USA.

Det oplyser kirurgen Robert Montgomery, direktør hos NYU Langone Transplant Institute, der står bag forsøget.

– Vores arbejde viser, at en grisenyre – med blot en enkelt genmodificering og uden eksperimentel medicinering eller anordninger – kan erstatte en menneskenyre i mindst 32 dage uden at blive afvist, siger han

Det er en 57-årig mandlig patient, der har fået indopereret grisenyren.

NYU Langone Transplant Institute ligger i den amerikanske storby New York og specialiserer sig i organtransplantationer.

Robert Montgomery foretog i september 2021 den første transplantation af en grisenyre til et menneske. Han gentog bedriften i november 2021 og har siden gjort det yderligere en håndfuld gange.

Mens tidligere forsøg har involveret op til ti genmodificeringer, har det seneste kun involveret en enkelt.

Modificeringen går i dette tilfælde ud på at forhindre den afvisning, der normalt ville ske, når et dyreorgan bliver transplanteret fra et dyr til et menneske.

Det forklarer Robert Montgomery:

– Vi har nu samlet flere beviser for, at vi – i hvert fald med nyrer – alene ved at eliminere genet, der udløser denne afvisning, sammen med godkendte immunsupprimerende midler kan lykkes med at udføre en transplantation til et menneske med optimal effekt – potentielt også langvarende.

I det aktuelle forsøg blev begge patientens nyrer fjernet, og én grisenyre blev transplanteret. Den begyndte straks at producere urin som ønsket.

Målinger viser også, at niveauet af kreatinin – et affaldsprodukt – er optimalt, og der er ingen tegn på, at kroppen afviser grisenyren.

AFP