Andelen af beskæftigede, der arbejder regelmæssigt i weekenden, falder fortsat.
I 2023 var det 15 procent af de beskæftigede mellem 15 og 64 år, der regelmæssigt havde weekendarbejde. Det er tre procentpoint lavere end året før, og otte procentpoint lavere end i 2013.
Det viser Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse, som er blevet offentliggjort torsdag morgen.
Det var både andelen af lønmodtagere og selvstændige, der regelmæssigt havde weekendarbejde, som faldt i 2023.
Mens andelen af lønmodtagere, der arbejder i weekenden, var på 14 procent i 2023, gjaldt det 27 procent af de selvstændige.
For begge grupper er der tale om et fald siden 2013. Niveauet er på det laveste siden statistikken begyndte i 2008.
Faldet i det regelmæssige weekendarbejde er et tegn på, at de beskæftigede ikke længere skal arbejde så mange timer for at følge med efterspørgslen. Det påpeger Tore Stramer, som er cheføkonom i Dansk Erhverv.
Det kan samtidig være et forvarsel om, at beskæftigelsen snart vil begynde at falde. Man ser nemlig ifølge Tore Stramer normalt, at timeantallet falder før en egentlig nedgang i beskæftigelsen.
– Faldet i de beskæftigedes weekendarbejde kan derfor også være et håndgribeligt tegn på, at travlheden simpelthen er blevet reduceret, og at flere virksomheder vil begynde at reducere antallet af medarbejdere i den kommende tid, skriver han i en kommentar til tallene.
Der er stor forskel på hyppigheden af arbejde i weekender inden for forskellige brancher.
Mens 67 procent af de beskæftigede inden for landbrug, skov og fiskeri havde weekendarbejde i 2023, gjaldt det blot 23 procent af de beskæftigede inden for finansiering og forsikring.
Samlet set arbejder 39 procent af lønmodtagerne og 64 procent af de selvstændige enten regelmæssigt eller af og til i weekenderne.
Også mængden af aftenarbejde varierer på tværs af brancher.
Den største andel findes inden for kultur, fritid og anden service, hvor 51 procent har arbejde om aftenen. Inden for bygge og anlæg gælder det blot 25 procent.