25. aug. 2023 - 9:29

Folkekirkens trivsel skal under lup i stor undersøgelse




Folkekirken har i flere omgange været i søgelyset efter beretninger om et arbejdsmiljø med mobning, chikane og dårlig ledelse.

En ny omfattende undersøgelse skal komme til bunds i arbejdsmiljøet i den danske folkekirke.

Det skriver Kirkeministeriet i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen omfatter omkring 15.000 ansatte i folkekirken og finder sted i efteråret. Resultaterne forventes at blive offentliggjort i starten af 2024.

– Der har været stor diskussion om folkekirkens arbejdsmiljø, og der har været nogle foruroligende historier ude. For mig er det vigtigt, at vi får et klart billede af, hvad udfordringerne er og omfanget, siger kirkeminister Louise Schack Elholm (V) til Ritzau.

Hun påpeger, at hun har et åbent sind og ser frem til, at undersøgelsen bidrager med et vidensgrundlag, der giver den rigtige faglige ballast til at finde løsninger.

– Det er vigtigt for mig, at når man sætter så stor en undersøgelse i gang, at man afventer, hvad undersøgelsen kommer med af resultater, før man lægger sig fast på løsningsmodeller, siger hun.

Sidste sommer foretog DR en stor undersøgelse af arbejdsmiljøet i folkekirken. Hver tredje i kirkeansatte svarede, at de var blevet nedgjort på arbejdet inden for de seneste fem år.

Dengang lød det fra Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig ledelse på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, at han aldrig er stødt på en kultur, hvor der fandt mobning sted på den måde som i folkekirken.

Det psykiske arbejdsmiljø kaldte han “meget skidt. Det er sygt eller råddent, om man vil”.

I undersøgelsen fra Kirkeministeriet er der nedsat en styregrupper med bred repræsentation af folkekirkens parter.

Medlemmerne tæller repræsentanter fra Landsforeningen af Menighedsråd, biskopper, provster, præster og kirke funktionærer.

Louise Schack Elholm trak sammen med De Konservative den tidligere kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd efter DR’s afdækning af arbejdsmiljøet.

I den forbindelse gjorde Ane Halsboe-Jørgensen det klart, at problemet skulle løses gennem dialog og ikke ved at ændre på selve strukturen af folkekirken.

Louise Schack Elholm, der nu er kirkeminister, understreger i forbindelse med igangsættelsen af den nye undersøgelse, at det er vigtigt, tingene ikke foregår hen over hovedet på folkekirken.

– Det er vigtigt, at vi sikrer, det stadigvæk er en folkekirke og respekterer den brede forankring, den har, siger hun.