Den danske regering er åben over for EU-finansierede hegn på de ydre grænser i lyset af de høje tal for migration. Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i forbindelse med et ministermøde i Bruxelles mandag.
– Vi har ingen kvababbelser over en stærkere beskyttelse af EU’s ydre grænser. For det er en del af løsningen, at der er kontrol på de ydre grænser, siger Lars Løkke Rasmussen.
Østrig har konkret foreslået, at der bliver brugt to milliarder euro svarende til omkring 15 milliarder kroner på at forbedre hegnet på grænsen mellem Bulgarien og Tyrkiet.
Forslaget kommer, efter at Østrig sidste år registrerede mere end 100.000 migranter. Det tal er uholdbart, har Østrigs kansler, Karl Nehammer, tidligere fastslået.
Også Grækenland, der beskytter en del af EU’s ydre grænser og oplever et stigende antal migranter, ønsker, at EU-Kommissionen finder pungen frem. Den græske minister Miltiadis Varvitsiotis, siger mandag om det østrigske ønske:
– Lad os være ærlige og åbne: Hegn virker. Og der bør ikke fordømmes af EU-Kommissionen. De bør finansieres. For de forhindrer folk i illegalt at krydse de europæiske grænser. Og de gør det sværere for de smugler-netværk, som tjener penge på de stakkels mennesker.
Lars Løkke Rasmussen understreger dog, at grænsehegn alene ikke vil løse udfordringen med stigende migration. Derfor ønsker regeringen også et stærkere samarbejde med de lande, hvor asylansøgere og migranter rejser ud fra.
– Der er ikke ét instrument, som kan stå alene tilbage. Man kan ikke bygge et hegn, der er højt nok til, at folk ikke kravler over det, hvis der virkeligt er pres, siger Lars Løkke Rasmussen.
Den tiltagende diskussion om hegn og beskyttelse af EU’s ydre grænser er også på dagsordenen, når stats- og regeringslederne for de 27 EU-lande torsdag mødes i Bruxelles.
Det ekstraordinære topmøde kommer, efter en markant stigning i tilstrømningen til Europa. Ifølge tal fra EU’s grænse- og kystvagt, Frontex, blev der sidste år opdaget omkring 330.000 “irregulære grænsekrydsninger”.
Det er ifølge Frontex en stigning på 64 procent i forhold til 2021.
Ud over de “irregulære” grænsekrydsninger, er antallet af asylansøgninger også steget betragteligt. Til næste én million. Sidste år søgte i alt 924.000 personer asyl i EU. Særligt i Tyskland, Frankrig, Spanien og Østrig.
Året før, i 2021, var antallet af asylansøgere i EU 535.000.
– Jeg er glad for, at migration er kommet tilbage på dagsordenen. For vi har set en stigning i tallene. Det har ikke ramt Danmark endnu, men der er lande i Europa, hvor man nu har lige så mange asylansøgere, som man havde, da der gik hul på Europa tilbage i 2015 og 2016, siger Lars Løkke Rasmussen.