02. jul. 2025 - 7:07

Dalai Lama: Embedet vil fortsætte efter min død




Tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, siger, at Dalai Lama-embedet vil fortsætte efter hans død.

Det sker i en video, skriver nyhedsbureauet AFP.

– Jeg bekræfter, at institutionen Dalai Lama vil fortsætte, lyder det.

Tilhængere har i flere år ventet på meldinger vedrørende en mulig efterfølger, skriver Reuters.

Det har været forventningen, at en sådan melding ville komme onsdag.

Dalai Lama fylder 90 år den 6. juli. Han blev født ind i en bondefamilie i den tibetanske landsby Taksar i juli 1935.

Som blot toårig blev han identificeret som inkarnationen af den tibetanske buddhismes spirituelle leder. Det skete, efter at han havde udpeget et objekt, som tilhørte hans forgænger.

To år efter ankom han til Tibets hovedstad, Lhasa, hvor han officielt blev indsat som den 14. Dalai Lama.

Den spirituelle leder har flere gange understreget, at institutionens overlevelse ville afhænge af dens popularitet blandt folket.

Han siger onsdag, at han i løbet af de sidste 14 år har modtaget flere opfordringer fra tibetanske eksilgrupper og buddhister fra Himalaya-regionen, Mongoliet og dele af Rusland og Kina, og at de “oprigtigt anmoder om, at institutionen Dalai Lama fortsætter”.

– Særligt har jeg modtaget beskeder gennem forskellige kanaler fra tibetanere i Tibet med samme bøn, siger han.

I 1950 blev Dalai Lama som 15-årig indsat som statsleder, da den kinesiske hær invaderede Tibet.

I 1959 gjorde befolkningen i Tibet oprør mod den kinesiske besættelsesmagt for at beskytte deres religiøse overhoved. Oprøret blev dog slået ned af den kinesiske hær.

Samme år flygtede Dalai Lama over Himalaya til Indien. Her etablerede han en regering i eksil, som kæmpede for at vinde Tibet tilbage. Sidenhen har det ændret sig til et krav om øget selvstændighed.

Hans fremskredne alder har skubbet til en bekymring om, hvad der skal ske med hans lederskab – og ikke mindst til spørgsmålet om, hvorvidt han vil få en efterfølger.

Mens Kina mener, at Dalai Lama er en oprører og separatist, beskriver Dalai Lama sig selv som en “simpel buddhistisk munk”.

Mange tibetanere i eksil frygter, at Kina vil forsøge at udpege en efterfølger for at styrke landets kontrol over den autonome region, som Kina i 1950 invaderede.

Fra Dalai Lama selv lyder det onsdag dog, at ansvaret for at udpege den 15. Dalai Lama alene vil ligge hos organisationen Gaden Phodrang, som ligger i Indien.

– Jeg gentager hermed, at sammenslutningen Gaden Phodrang har den fulde myndighed til at anerkende den fremtidige reinkarnation: ingen andre har en sådan myndighed til at blande sig i denne sag, siger han.