10. feb. 2023 - 12:18

Anbefaling til CO2-afgift på landbrug bliver forsinket op til et år




Senest til efteråret vil ekspertgruppen for en grøn skattereform være klar med sin endelige rapport, der blandt andet skal komme med anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget.

Det meddeler Skatteministeriet fredag på sin hjemmeside.

Dermed kan ekspertgruppens endelige rapport blive forsinket et år i forhold til det, der blev meldt ud for et år siden, da ekspertgruppen kom med sin første delrapport.

– Vi skal i mål med vores meget ambitiøse klimamål og dermed indfri 70 procents reduktion i 2030.

– Derfor ser jeg meget frem til at læse ekspertgruppens afrapportering, så vi kan tage de sidste skridt mod en mere ensartet CO2-afgift, siger skatteminister Jeppe Bruus (S) i en pressemeddelelse.

I henhold til klimaloven skal Danmark i 2030 have reduceret udledningen af drivhusgasser med 70 procent set i forhold til niveauet i 1990.

Oprindeligt skulle ekspertgruppens arbejde have været færdiggjort sidste efterår. Men folketingsvalget og dannelsen af SVM-regeringen forsinkede det.

I oktober lød meldingen fra ekspertgruppens formand, professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet, at anbefalingerne i stedet ville komme i år.

I det oprindelige kommissorium for ekspertgruppen lød det, at “den endelige afrapportering blandt andet skal vurdere fordele og ulemper ved henholdsvis en regulerings-, tilskuds- og afgiftsmodel på landbrugets ikke-energirelaterede udledninger samt belyse modeller for en mere ensartet CO2-regulering for alle resterende udledninger omfattet i Danmarks klimaopgørelse”.

I tillægskommissoriet, som er offentliggjort fredag, er den eneste ændring, at regeringen anmoder ekspertgruppen om at “analysere fordele og ulemper ved at lægge en CO2-afgift på slutforbruget”.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:

– Klimaafgiften skal være med til at sikre, at vi når det bindende CO2-reduktionsmål for landbruget på 55-65 procent i 2030.

– Det er samtidig afgørende, at afgiften udformes på en måde, så erhvervet understøttes, og vi fastholder de mange vigtige job på danske hænder.

– Dansk landbrug skal udvikles og ikke afvikles, siger Jacob Jensen til hjemmesiden.

Jeppe Bruus tror på, at det vil lykkes at komme i hus med målsætningerne.

– Det er en bunden opgave at nå vores klimamål på 70 procent. Og dér kom vi et meget stort skridt på vejen, da vi lavede en CO2-afgift på industrien.

– Det, ekspertgruppen skal komme med anbefalinger til, handler så også om, hvordan når vi i mål i forhold til landbruget.

– Det er jeg helt tryg ved, at vi stadig har tid til, også selv om der nu er en mindre forsinkelse på arbejdet, siger skatteministeren.