Seneste nyheder

22. maj 2024

Minister opfordrer TV 2 til at give dispensation til EM-arrangementer

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) opfordrer TV 2 til at se mildere på at give dispensationer til at kunne afvikle storskærmsarrangementer under sommerens EM-slutrunde.

Det siger han til Ritzau.

– Mit ministerium har her til morgen (onsdag, red.) talt med TV 2, og jeg har en klar forståelse af, at det arbejder TV 2 på, siger han.

Mediet har tidligere sagt til Ekstra Bladet, at det ikke bliver muligt at samles hundredvis af mennesker til storskærmsarrangementer uden for barer og caféer.

Det har mødt massiv kritik fra en række politikere på Christiansborg, som mener, at TV 2 er i gang med at lave et selvmål med et forbud.

TV 2 har i mellemtiden benyttet sig af argumentet om, at mediet forsøger at drive en forretning.

– Vi ønsker ikke at forære, hvad vi har købt ind i dyre domme, væk, har sportsdirektør Frederik Lauesen fra TV 2 sagt til avisen.

– Når vi har købt en andel i EM i fodbold, så er det, fordi vi mener, at vi kan lave en god forretning på det, siger TV 2’s Frederik Lauesen til avisen.

Argumentet møder forståelse hos kulturministeren, der kalder det en væsentlig del af historien.

– TV 2 konkurrerer på et marked med faldende annonceindtægter og stor konkurrence. Derfor har jeg som kulturminister også forståelse for, at TV 2 naturligvis skal have det hele til at hænge sammen.

– Jeg håber så, at TV 2 kan få det hele til at hænge sammen, samtidig med at man skaber en mulighed for at dispensere, så langt de fleste danskere har mulighed for at nyde em som de plejer at gøre, lyder det fra Jakob Engel-Schmidt.

73-årig brite døde under voldsom turbulens i fly på vej til Singapore

I luftrummet over Myanmar blev et Singapore Airlines-fly tirsdag ramt af voldsom turbulens. En person mistede livet, og 20 personer er onsdag stadig indlagt på intensivafdeling.

Flypassageren, som døde i tirsdagens turbulensulykke om bord på flyet fra Singapore Airlines, var den 73-årige brite Geoff Kitchen.

Det oplyser Thornbury Musical Theatre Group på sin hjemmeside. Geoff Kitchen var gennem 35 år engageret i musicalgruppen.

Ifølge BBC fik den 73-årige brite et hjerteanfald på flyet, der blev ramt af voldsom turbulens på ruten fra London til Singapore.

Geoff Kitchen rejste sammen med sin hustru, oplyser en af parrets venner over for BBC.

Onsdag er meldingen fra hospitalet i Bangkok, ifølge Reuters, at i alt 20 personer stadig er indlagt på intensivafdeling.

Flyet – et Boeing 777-300ER-fly med flynummeret SQ321 – skulle mandag flyve fra den britiske hovedstad, London, til Singapore.

Da der var omkring tre timer tilbage af turen, blev flyet ramt af voldsom turbulens.

Turbulensen medførte, at flyet på kort tid faldt fra en flyvehøjde på omkring 11,2 kilometer til 9,4. Det svarer til et fald på 1,8 kilometer.

Efterfølgende blev flyet omdirigeret og landede i Bangkok omkring klokken 10.45 dansk tid tirsdag ifølge BBC.

Den malaysiske studerende Dzafran Azmir fortalte til nyhedsbureauet Reuters om kaotiske tilstande på flyet.

– Pludselig var der et meget dramatisk fald, og alle, som sad uden sikkerhedssele på, blev med det samme kastet op i loftet. Nogle slog hovederne mod bagageboksene over dem og slog buler i dem. De ramte også de steder, hvor der er lys og masker, og brød lige igennem dem.

– Folk faldt ned til jorden. Min telefon fløj ud af min hånd og røg nogle sæderækker til siden. Folks sko fløj omkring, fortalte passageren.

Der var i alt 211 passagerer og 18 besætningsmedlemmer om bord på flyet.

Singapore Airlines har efterfølgende fløjet de passagerer, der var i stand til at flyve videre, fra Bangkok til Singapore.

Artiklen fortsætter efter annoncen

20 personer er på intensivafdeling efter dødelig flyturbulens

20 personer, som var om bord på et fly fra Singapore Airlines, da det blev ramt af voldsom turbulens, er i øjeblikket under behandling på intensivafdeling.

Det oplyser Samitivej Hospital i Bangkok i en meddelelse onsdag.

Ifølge hospitalet er i alt 58 personer forsat under behandling på flere forskellige afdelinger. 27 personer er blevet udskrevet.

En 73-årig brite døde, da flyet blev ramt af turbulens på sin rute fra London til Singapore tirsdag. Manden døde formentlig af et hjertetilfælde.

Flyet blev efterfølgende omdirigeret og landede i Bangkok tirsdag omkring klokken 10.45 dansk tid.

De 20 personer på intensivafdelinger kommer fra Australien, Storbritannien, Hongkong, Malaysia, New Zealand, Singapore og Filippinerne, skriver nyhedsbureauet AFP.

Der var 211 passagerer og 18 besætningsmedlemmer om bord på flyet fra London. Mere end 140 af dem ankom tidligt onsdag morgen med et fly til Singapore efter nødlandingen i Bangkok.

De tilskadekomne og deres familier befinder sig fortsat i Bangkok.

Under den voldsomme turbulens blev både passagerer og besætningsmedlemmer kastet rundt i flyet, og nogle kom til skade, da de blev kastet mod loftet.

Den daglige leder i lufthavnen Suvarnabhumi i Bangkok, Kittipong Kittikachorn, sagde tirsdag, at syv personer var i kritisk tilstand.

– Singapore Airlines kondolerer dybfølt over for den afdødes familie og kære, lød det i en udtalelse fra luftfartsselskabet på Facebook efter hændelsen.

Reuters

Mand læste artikler om forsvundet pige han selv havde bortført

Manden, der er tiltalt for at have bortført en 13-årig pige og udsat hende for overgreb, fulgte med i mediernes dækning af forsvindingssagen.

Det fremgår af søgehistorikken på mandens telefon fra den pågældende weekend i april sidste år, hvor pigen forsvandt.

Det vakte national opmærksomhed, da det blev meldt ud, at pigen var forsvundet lørdag den 15. april 2023, netop da hun havde færdiggjort sin avisrute i Kirkerup nær Slagelse.

Politiet bad offentligheden om videomateriale, og mange holdt vejret og fulgte ængsteligt med i, om pigen blev fundet i live.

En af dem, som fulgte med i mediedækningen, var en i dag 33-årig mand, som godt vidste, hvor pigen var. Han havde selv bortført hende. Det har han selv erkendt i Retten i Næstved, hvor sagen mod manden verserer.

Han gik selv ind på artikler hos Ekstra Bladet og B.T. om politiets eftersøgning i et skovområde samt et opråb fra den forsvundne piges mor. Blandt andet “Desperat mor til 13-årig: Hun SKAL hjem”, “Politiet: Har arbejdet intenst natten igennem” og “Kidnapningssagen: Politi spærrer af ved skovsti”.

Også en liveblog om eftersøgningen klikkede han ind på.

Undersøgelser af telefonen har ligeledes vist, at han ad to omgange gik ind i en facebookgruppe kaldet “Forsvundne personer”. Første gang lørdag eftermiddag, hvor han tog hen forbi sin arbejdsplads i Sorø, og anden gang søndag eftermiddag inden hans anholdelse.

Manden har erkendt at have frihedsberøvet pigen langvarigt og udsat hende for seksuelle overgreb. Han nægter, at der var tale om voldtægt, og han nægter sig skyldig i drabsforsøg på pigen.

Han er derudover tiltalt for et voldeligt overfald på en 15-årig pige og for at have dræbt 17-årige Emilie Meng. Det nægter han sig skyldig i.

Der afsiges dom i sagen 28. juni.

Millioner i kæmpe hvidvasksag blev fløjet til Dubai

Mange millioner kroner er blevet fløjet via Københavns Lufthavn og til en række lande i Mellemøsten og Afrika herunder Dubai.

Det hævder politiet i en sag, hvor der er mistanke om hvidvask af mindst 900 millioner kroner.

I et grundlovsforhør onsdag i Københavns Byret fremstilles fire direktører i forskellige vekselbureauer.

Mændene er sigtet for forsøg på hvidvask af særlig grov beskaffenhed.

Desuden nævner anklagerne endnu en mistænkt, der fremstilles in absentia, altså uden at han selv var til stede.

Vedkommende menes at befinde sig i udlandet.

En del af sigtelsen lyder ifølge anklageren på, at en af direktørerne har brugt værdihåndteringstransportfirmaet Loomis til at transportere i alt cirka 71 millioner kroner ud af Danmark til Dubai.

En anden er sigtet for at have fået penge transporteret til Tyrkiet, Mellemøsten og/eller Afrika gennem det firma, hvor han er direktør.

De fire, der er til stede i retsmødet, var blandt de 12, der tirsdag blev anholdt og sigtet.

Politiets aktion blev indledt tirsdag formiddag.

I alt blev der slået til mod 19 adresser i København, Hvidovre, Skovlunde og Aarhus.

Også en adresse i Sverige har været omfattet.

Der blev ved aktionen beslaglagt et større millionbeløb. Men politiet ønsker ikke at oplyse det præcise beløb. Den ene af de sigtede var desuden i besiddelse af fem guldbarrer til en samlet værdi af cirka 292.000 kroner.

Der var ikke andre tilhørere end folk fra pressen tilstede i byretten.

De sigtede blev ført ind af politibetjente og satte sig ved siden af deres advokater.

Tre iklædt afslappede skjorter. Den sidste en sort vindjakke lynet helt op i halsen.

Flere påførte sig læsebriller, da sigtelserne blev læst højt. Mændene er i aldersgruppen mellem cirka 40-60 år.

Der var to tolke tilstede, som skulle hjælpe med at oversætte.

Fra anklagerne blev der anmodet om dørlukning.

Det begrundes med den igangværende efterforskning, hvor der blandt andet stadig er mistænkte på fri fod.

Inden pressen blev sendt ud af retslokalet, nåede tre af de sigtede at nægte sig skyldige.

Hollandsk regering med Wilders skaber dyb splid blandt liberale i EU

Der er optræk til konflikt i den liberale gruppe i EU-Parlamentet Renew, hvor de danske politikere fra Venstre, De Radikale og Moderaterne sidder.

Gruppens franske spitzenkandidat, Valérie Hayer, der sidder for præsident Macrons parti, langer kraftigt ud efter de hollandske gruppekolleger fra VVD.

I Holland har det liberale VVD indgået regering med kontroversielle Geert Wilders, og det kalder spitzenkandidat Valérie Hayer for “totalt uacceptabelt”.

– Jeg misbilliger totalt denne politiske beslutning på det nationale plan. Jeg synes, de har bevæget sig væk fra vores værdier, siger hun på fransk TV ifølge mediet Euronews.

Valérie Hayer lægger op til, at det hollandske parti skal meldes ud af Renew-gruppen.

Som leder af den store liberale gruppe i parlamentet er det en tungtvejende melding, Valérie Hayer kommer med.

Hun understreger dog også, at en eventuel eksklusion af partiet er en kollektiv beslutning i gruppen.

– Jeg har som gruppeformand et kollektivt ansvar, og beslutningen må tages sammen, siger hun og henviser til et møde den 10. juni – dagen efter parlamentsvalget.

Og netop fordi det er en kollektiv beslutning, kan franskmændene glemme alt om deres forsøg på at smide hollænderne ud af gruppen.

Det siger Morten Løkkegaard, spidskandidat for Venstre.

– Det er noget pjat. At blande sig konstant i andre landes regeringsdannelser er en uskik.

Hollandske VVD er Venstres søsterparti, og Morten Løkkegaard har kun lovord til overs for hollænderne, der har haft Mark Rutte som formand og statsminister i årevis.

Morten Løkkegaard fremhæver, at de franske politikere i gruppen også var ude efter svenske Liberalerna, da de gik i regering med højrefløjspartiet Sverigedemokraterna.

Den franske spidskandidat advarer mod, at samarbejde med stærkt højreorienterede partier vil give populisme medvind over hele Europa, og at hun derfor står vagt om de liberale værdier.

Valérie Hayer kan siges at håndhæve det gamle udsagn om, at man skal dømmes på sine venner.

Til det svarer Morten Løkkegaard, at han bestemt gerne vil være ven med VVD – uagtet deres nationale skærmydsler med at danne regering.

– De er yderst fornuftige og ansvarlige. Jeg vil gerne bedømmes på at være i stue med dem.

Mand angrer drab og idømmes fængsel i 12 år

En mand er onsdag blevet idømt fængsel i 12 år for at have dræbt en kvinde i Holstebro i oktober sidste år.

Dommen er afsagt i et retsmøde, hvor den 42-årige Michael Meldgaard har erkendt sig skyldig. Det skriver Dagbladet Holstebro.

– Jeg angrer dybt, siger manden blandt andet under retsmødet.

– Jeg forstår ikke selv, at det er sket, lyder det ifølge Dagbladet Holstebro.

Straffen for manddrab er som udgangspunkt fængsel i 12 år.

Forbrydelsen skete om morgenen 25. oktober. Drabsmanden lagde hænderne om kvindens hals og klemte til, står det i den såkaldte retsmødebegæring fra Midt- og Vestjyllands Politi. Offeret var 51 år.

De to havde haft et forhold, men kvinden havde gjort det forbi. Dette havde gjort ham vred.

I retten konstaterer anklageren ifølge Dagbladet Holstebro, at der ikke er formildende omstændigheder i sagen.

Brand hos Novo Nordisk er ude af kontrol

Brandvæsen og politi er onsdag formiddag rykket ud til melding om en brand i Novo Nordisks bygning på Smørmosevej i Bagsværd.

– Det er ikke godt. Branden er massiv og er ved at sprede sig til andre bygninger, fortæller vagthavende operationschef Martin Kjærsgaard fra Hovedstadens Beredskab.

Novo Nordisk har i en mail til Ritzau skrevet:

“Der opstod i dag (onsdag, red.) brand uden for en bygning hos Novo Nordisk i Bagsværd. Branden har bredt sig til en kontorbygning. Brandvæsnet er til stede og i gang med slukningsarbejdet, som forventes at vare de næste par timer. Røgen er ikke giftig, og der er ingen tilskadekomne”.

Tidligere onsdag formiddag oplyser vagtchefen ved Københavns Vestegns Politi til Ritzau, at branden udvikler en hel del røg.

Den driver op over den nærliggende strækning af Hillerødmotorvejen. Trafikanter rådes til at køre forsigtigt.

Også i sidste uge blev røg og Novo koblet sammen. 16. maj opstod der brand hos selskabet i Kalundborg.

Røgsøjlen kunne ses 30 kilometer væk fra branden, som ifølge de første oplysninger opstod i en ventilationsskakt.

Amerikansk sanger aflyser koncert på Roskilde Festival

Den amerikanske sanger Kali Uchis aflyser sin planlagte koncert på årets Roskilde Festival.

Aflysningen skyldes problemer med planlægningen.

Det oplyser festivalen på sin hjemmeside.

Roskilde Festival forklarer, at den nu arbejder på at finde den kunstner, der skal overtage Kali Uchis’ ledige plads hurtigst muligt.

Tilbage i efteråret sidste år blev Kali Uchis præsenteret som et af de store navne på årets musikplakat.

Hun står bag store hits som “Moonlight” og “Telepatía”, hvor sidstnævnte har mere end en milliard afspilninger på musiktjenesten Spotify.

Koncerten var planlagt til at finde sted 5. juli klokken 18 på festivalens største scene, Orange Scene.

Sommerens besøg skulle have været 30-årige Kali Uchis’ anden optræden på Danmarks største musikfestival. Sangeren besøgte også Roskilde Festival tilbage i 2018, hvor hun optrådte på den noget mindre scene Apollo.

Trods aflysningen kan festivalgæsterne glæde sig til andre store hovednavne såsom 21 Savage, Skrillex, Doja Cat, Foo Fighters og SZA.

Musikdagene på årets Roskilde Festival finder sted fra onsdag 3. juli til lørdag 6. juli.

Betjente forventede ikke at finde bortført pige i live

Der gik ikke mange sekunder, fra politibetjentene bankede på hoveddøren til det mørke hus i Svenstrup ved Korsør og gav besked om at åbne døren, før de tiltvang sig adgang til boligen.

– Vi smadrer glasset.

Dernæst ser de den nu tiltalte 33-årige mand inde i huset.

Det har en af de betjente, som sidste år fandt en bortført pige og anholdt husets beboer, forklaret i Retten i Næstved.

Forklaringen blev givet tirsdag, men da der var nedlagt referatforbud for hans og en anden politimands forklaring, var det forbudt at videredele deres forklaringer.

Det forbud er onsdag ophævet, efter at sagens tre juridiske dommere har gennemgået, hvad betjentene forklarede.

– Så det er tilladt at referere, hvad der er sket, siger retsformand Bo Ramussen om kendelsen.

Dermed kastes der lys over, hvad der skete søndag den 16. april sidste år lidt før klokken 15, da den bortførte 13-årige pige blev fundet, og den i dag 33-årige mand blev anholdt.

Om eftermiddagen den 16. april sidste år blev flere betjente sendt til adressen i Svenstrup, med besked om at beboeren skulle anholdes.

Det fremgik ikke af deres besked hvorfor, men de vidste, at det drejede sig om sagen med den bortførte pige, som havde fået national opmærksomhed i næsten et døgn.

Fire politifolk ankommer, banker på døren til det mørke hus og siger, at det er politiet, og at døren skal åbnes.

– Døren bliver ikke åbnet. Vi smadrer glasset, sagde den ene politimand tirsdag.

Der er gået få sekunder, fra de bankede på døren, og til at en mand iført T-shirt og underbukser bliver lagt ned på maven på køkkengulvet og ilagt håndjern. Han er anholdt.

Politiet har på dette tidspunkt ikke nogen formodning om, at de vil finde den forsvundne 13-årige pige i live.

– Det var det eneste, vi ikke var forberedt på. Vi tænker ikke den tanke, at hun er der i live, sagde den anden betjent, som hurtigt ankom til adressen for at fotodokumentere, hvad der skete.

Derfor kom det som noget af en overraskelse, forklarede den ene betjent, at hun var i husets ene værelse, hvor hun var bundet, så hun ikke kunne komme fri.

Politifolk hjalp hende fri, og hun sagde spontant som noget af det første, at manden havde voldtaget hende.

Den 33-årige mand er tiltalt for at have påkørt hende med vilje, at have bortført hende langvarigt og flere gange udsat hende for grove seksuelle overgreb og vold samt at ville dræbe pigen.

Han erkender bortførelsen, vold og overgreb, men han nægter, at der var tale om voldtægt, og han nægter, at han kørte ind i hende med vilje og drabsforsøg.

Manden er foruden forbrydelserne mod den 13-årige tiltalt for at have overfaldet en 15-årige pige i Sorø i 2022 samt at have bortført, voldtaget og dræbt 17-årige Emilie Meng i 2016.

Alt dette nægter han sig skyldig i. Der ventes dom i sagen 28. juni.

Ruslands forsvarsministerium foreslår justering af grænser i Østersøen

Ruslands forsvarsministerium foreslår en justering af det russiske territorialfarvand i Østersøen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af et udkast til et dekret fra det russiske forsvarsministerium.

Udkastet foreslår ifølge Reuters at justere grænserne omkring russiske øer i den østlige del af Den Finske Bugt samt ud for Kaliningrad. Det er dateret 21. maj, og hvis det bliver godkendt vil det træde i kraft i januar 2025.

Det russiske forsvarsministerium begrunder ændringen med, at en tidligere sovjetisk opmåling af grænser fra 1985 brugte søkort fra midten af 1900-tallet og derfor ikke helt svarer til mere nutidige koordinater.

Det russiske nyhedsbureau Interfax citerer onsdag en unavngiven kilde for at sige, at Rusland ikke har planer om at ændre ved sine maritime grænse i Østersøen. Nyhedsbureauet beskriver kilden som værende “militær-diplomat”.

Det samme skriver de russiske nyhedsbureauer Tass og Ria.

Det var ikke umiddelbart klart, nøjagtigt hvordan grænserne foreslås ændret i udkastet, skriver Reuters. Det er heller ikke klart om Rusland har konsulteret sig med andre lande omkring Østersøen.

Finlands præsident, Alexander Stubb, oplyser til Reuters, at landet ikke er blevet kontaktet af Rusland i forhold til det maritime område i Den Finske Bugt.

– Finske myndigheder efterforsker oplysninger i russiske medier om definitionen af maritime zoner i Den Finske Bugt, lyder det fra præsidenten.

– Finland handler som altid: roligt og baseret på fakta, siger han til Reuters.

Litauens udenrigsminister kalder det russiske udkast for en eskalering mod Nato og EU.

– Endnu en russisk hybridoperation er i gang. Denne gang i et forsøg på at sprede frygt, usikkerhed og tvivl om deres intentioner i Østersøen, skiver Gabrielius Landsbergis, udenrigsminister i Litauen, på det sociale medie X.

Gabrielius Landsbergis kalder det en “åbenlys eskalation” mod Nato og EU og skriver, at det må mødes med et “passende bestemt svar”.

Finland og Litauen er begge medlemmer af forsvarsalliancen Nato.

Den russiske enklave Kaliningrad grænser op til både Litauen og Polen.

Sverige afsætter milliarder til militær støtte til Ukraine

Den svenske regering har besluttet at afsætte 75 milliarder svenske kroner – omtrent 48 milliarder kroner – til militær støtte til Ukraine i perioden 2024 til 2026.

Det oplyser regeringen i en pressemeddelelse onsdag.

Af de mange milliarder er syv milliarder svenske kroner, der svarer til cirka 4,5 milliarder kroner, allerede udmeldt.

– Intet er mere definerende for vores fremtid end at Ukraine sammen med Europa vinder krigen mod Putins dræbermaskine, siger Liberalernas leder Johan Pehrson ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Med den nye aftale kommer den sammenlagte militære og civile støtte fra Sverige til Ukraine op over 100 milliarder svenske kroner – hvilket svarer til cirka 64 milliarder kroner.

Ifølge regeringens pressemeddelelse skal støtten ske i form af donationer af forsvarsmateriel, økonomisk støtte til indkøb af forsvarsmateriel og økonomiske bidrag.

Ifølge TT støtter flere af oppositionspartierne rammeaftalen. Dog vil man gerne se mere opbakning, påpeger den socialdemokratiske oppositionsleder, Magdalena Andersson.

– Vi synes, det er ekstremt vigtigt at støtte op om Ukraine på længere sigt. Regeringen bør straks sende Gripen-kampfly til Ukraine. De har det utroligt hårdt på slagmarken og efterspørger Gripen-kampfly, siger hun ifølge TT.

Derudover ønsker Muharrem Demirok, der er leder af Centerpartiet, at Sverige skal bidrag med en procent af landets bruttonationalprodukt (BNP) til Ukraine, skriver TT.

Sidste år fortalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på et pressemøde, at Ukraine havde indledt snakke med Sverige om at modtage de svenskproducerede Gripen-kampfly.

Dog meddelte den svenske forsvarsminister, Pål Jonson, efterfølgende, at Sverige først skal optages i forsvarsalliancen Nato, før Ukraine kan få kampflyene.

Sverige blev medlem af Nato 7. marts 2024.

Spanien og Irland vil anerkende Palæstina som selvstændig stat

Spanien og Irland følger i Norges fodspor og vil anerkende Palæstina som selvstændig stat.

Det siger de to landes premierministre onsdag ifølge Reuters.

Den irske premierminister, Simon Harris, siger desuden, at han forventer, at flere lande vil tage lignende skridt i de kommende uger.

Tidligere onsdag meddelte den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, at Norge vil anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Det vil træde i kraft 28. maj.

Også Spaniens anerkendelse træder i kraft denne dag, lyder det fra den spanske premierminister, Pedro Sanchéz.

Pedro Sanchéz siger desuden, at han mener, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, bringer en tostatsløsning “i fare” med hans politik om “smerte og ødelæggelse” i Gazastriben, skriver nyhedsbureauet AFP.

Som reaktion på landenes anerkendelse af en palæstinensisk stat har Israels udenrigsminister, Israel Katz, meddelt, at Israel hjemkalder ambassadører i Dublin og Oslo.

I forvejen anerkender ni EU-lande en palæstinensisk stat, herunder Sverige, Polen og Ungarn.

Danmark anerkender ikke Palæstina som selvstændig stat.

Foruden Irland, Spanien og Norge har også Slovenien og Malta i løbet af de seneste uger indikeret, at de vil anerkende Palæstina som selvstændig stat. Det skriver Reuters.

Tidligere i maj stemte Danmark for en FN-resolution, der opfordrede til et palæstinensisk medlemskab af FN.

Ifølge Mette Frederiksen (S) stemte Danmark for at give palæstinenserne en stemme i det internationale samarbejde.

Hun sagde ved samme lejlighed, at en anerkendelse af en palæstinensisk stat fra dansk side kun kan ske som en del af en tostatsløsning. Hun sagde samtidig, at en tostatsløsning lå langt væk.

Ifølge NTB anerkender 143 ud af FN’s 193 medlemslande Palæstina som en selvstændig stat. Her er Norge, Spanien og Irland ikke indregnet.

USA og flere vesteuropæiske lande har tidligere sagt, at de er villige til at anerkende en palæstinensisk stat en dag, men ikke før parterne er nået til enighed om en række spørgsmål herunder de endelige grænser og Jerusalems status.

Jonas Gahr Støre siger onsdag, at Norges anerkendelse af en palæstinensisk stat er en måde, hvorpå landet støtter “de moderate kræfter, som har mistet terræn i denne langvarige og brutale konflikt”.

– Dette kan i sidste ende gøre det muligt at genoptage processen hen imod at opnå en tostatsløsning og give den fornyet momentum, siger han ifølge AFP.

Randers Kommune politianmelder Nordic Waste igen

Randers Kommune har politianmeldt virksomheden Nordic Waste for at overtræde flere paragraffer i miljøbeskyttelsesloven.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Jesper Kaas Schmidt, der er kommunaldirektør, kan ikke komme politianmeldelsens indhold nærmere.

– Jeg har desværre ikke mulighed for at svare på konkrete spørgsmål om, hvad anmeldelserne specifikt drejer sig om. Det må vi ikke, siger han i meddelelsen.

– Men jeg kan sige, at finder vi yderligere forhold, som kræver en politianmeldelse, så gør vi det, siger han.

Det er ikke første gang, at kommunen politianmelder virksomheden, der har en hovedrolle i en sag om et miljøfarligt jordskred ved Randers.

I marts blev den anmeldt for både at overtræde naturbeskyttelsesloven og miljøbeskyttelsesloven.

Sagen har stået på, siden jordskreddet blev offentligt kendt i december sidste år. Undervejs har myndighederne kæmpet for at inddæmme skaderne og risikoen for miljøforurening.

I december overlod Nordic Waste oprydningen til Randers Kommune, der har estimeret, at prisen for oprydningsarbejdet kan ende med at løbe op i 663 millioner kroner.

Ansvaret og betalingen for jordskreddet er stadig et stridspunkt.

Boris Frederiksen, der er partner hos Kammeradvokaten og kurator i konkursboet efter Nordic Waste, forsøger lige nu at finde ud af, om der kan rettes krav mod den tidligere ledelse og ejerkreds.

Det betyder, at tusindvis af dokumenter skal gennemgås.

Kuratoren er blandt andet i gang med at undersøge, om der er grundlag for at gå efter de millioner, som stifterne har trukket ud til sig selv som udbytte.

Ejerkredsen har udbetalt i alt 96,3 millioner kroner i udbytte fra henholdsvis Nordic Waste og søsterselskabet DSH Recycling i perioden 2018 til 2023, viser tidligere regnskaber ifølge Radio4.

Politiet forbyder Bandidos og deres rygmærker midlertidigt

Politiet har besluttet at nedlægge et midlertidigt forbud mod rockerklubben Bandidos MC i Danmark.

Det oplyser klubbens forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, onsdag formiddag til Ritzau.

Forbuddet gælder fra onsdag, oplyser politidirektør Lasse Boje fra National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) på et pressemøde.

Betjente vil køre ud til samtlige kendte tilholdssteder onsdag. Samtidig har myndighederne med blandt andre Gældsstyrelsen indledt en særlig indsats mod medlemmer af Bandidos, oplyser han.

– Vi jagter pengene, siger Lasse Boje på pressemødet.

Politiets afgørelse om et forbud betyder, at sagen skal indbringes for retten. Det bliver Retten i Helsingør, som skal afgøre, om det vil være i strid med Grundloven at opløse foreningen.

Umiddelbart betyder forbuddet, at det vil være ulovligt at færdes i det offentlige med rygmærker og andre kendetegn.

4. april annoncerede justitsministeren, at en forbudssag blev indledt, og derefter fik Bandidos en frist til at gøre indsigelser. Dette svar sendte advokat Michael Juul Eriksen til politiet 6. maj.

Forud for beslutningen om at indlede sagen har efterforskere og anklagere samlet materiale om Bandidos og om den kriminalitet, som klubbens medlemmer har begået. Blandt andet er en række domme blevet nærstuderet.

I april kom politidirektør Lasse Boje med en konklusion:

– Det er den mest konflikt- og voldsparate af grupperne, udtalte han.

Onsdag oplyser han, at Bandidos ifølge politiets undersøgelse har været involveret i ti voldelige konflikter med andre grupperinger.

Politiets konklusion er, at Bandidos er en forening i Grundlovens forstand, at den har et ulovligt øjemed, og at kriminaliteten og adfærden har en så alvorlig karakter, at det er nødvendigt med et foreløbigt forbud.

I forbindelse med forbudssagen har klubbens medlemmer allerede taget deres forholdsregler, har Ekstra Bladet tidligere berettet. Flere klubhuse er blevet tømt, og meget markante skilte er pillet ned.

Tidligere rejste politiet og anklagemyndigheden en sag om opløsning af banden Loyal To Familia. Dette blev godkendt af Højesteret.

Norge vil anerkende Palæstina som selvstændig stat

Norge vil anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Det siger Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, på et pressemøde i Oslo onsdag morgen.

Anerkendelsen vil træde i kraft 28. maj, siger statsministeren.

– Med det vil Norge anse Palæstina som en uafhængig, selvstændig stat med alle rettigheder og pligter, det medfører, siger Jonas Gahr Støre.

Han siger desuden, at Norge ser en tostatsløsning som den eneste løsning, der kan skabe fred i Mellemøsten.

Grænsen mellem staten Palæstina og staten Israel bør ifølge Norge baseres på grænserne fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som delt hovedstad. Det skriver det norske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet NTB.

Ifølge kilder med kendskab til sagerne vil både den irske regering og den spanske regering komme med lignende udmeldinger senere onsdag. Det skriver Reuters.

Kort efter meldingen fra den norske statsminister lyder det fra Israels udenrigsminister, at landet hjemkalder sine ambassadører i Dublin og Oslo.

– I dag sender jeg et skarpt budskab til Irland og Norge: Israel vil ikke lade det passere i stilhed. Jeg har netop beordret de israelske ambassadører i Dublin og Oslo til Israel for yderligere konsultationer i Jerusalem, siger udenrigsminister Israel Katz i en meddelelse ifølge AFP.

Norges udenrigsminister har tidligere udtalt, at Norge var på vej med en anerkendelse. Men at det skulle ske med andre lande.

I forvejen anerkender ni EU-lande en palæstinensisk stat, herunder Sverige, Polen og Ungarn.

Danmark er ikke i blandt de ni EU-lande. Men tidligere i maj stemte Danmark for en FN-resolution, der opfordrede til et palæstinensisk medlemskab af FN.

Ifølge Mette Frederiksen (S) stemte Danmark for at give palæstinenserne en stemme i det internationale samarbejde.

Hun sagde ved samme lejlighed, at en anerkendelse af en palæstinensisk stat fra dansk side kun kan ske som en del af en tostatsløsning. Hun sagde samtidig, at en tostatsløsning lå langt væk.

Norge stemte også for FN-resolutionen.

Ifølge NTB anerkender 143 ud af FN’s 193 medlemslande Palæstina som en selvstændig stat. Her er Norge ikke indregnet.

Medier: Norge vil onsdag anerkende palæstinensisk stat

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, vil onsdag morgen på et annonceret pressemøde anerkende en selvstændig palæstinensisk stat.

Det erfarer de norske medier NRK og Aftenposten.

Pressemødet afholdes klokken 8.30, hvor også den norske udenrigsminister, Espen Barth Eide, vil deltage.

Over for det norske nyhedsbureau NTB vil det norske statsministerium ikke kommentere på, hvad emnet for pressemødet er.

Også Irland ventes onsdag at anerkende en palæstinensisk stat. Det sagde en anonym kilde med kendskab til sagen ifølge nyhedsbureauet Reuters natten til onsdag.

Ifølge Reuters har EU-medlemslandene Irland, Spanien, Slovenien og Malta i løbet af de seneste uger indikeret, at de også vil meddele en sådan anerkendelse.

Norges udenrigsminister har tidligere udtalt, at Norge var på vej med en anerkendelse. Men at det skulle ske med andre lande.

I forvejen anerkender ni EU-lande en palæstinensisk stat, herunder Sverige, Polen og Ungarn.

Danmark er ikke i blandt de ni EU-lande.

Men tidligere i maj stemte Danmark for en FN-resolution, der opfordrede til et palæstinensisk medlemskab af FN.

Ifølge Mette Frederiksen (S) stemte Danmark for at give palæstinenserne en stemme i det internationale samarbejde.

Hun sagde ved samme lejlighed, at en anerkendelse af en palæstinensisk stat fra dansk side kun kan ske som en del af en tostatsløsning. Hun sagde samtidig, at en tostatsløsning lå langt væk.

Norge stemte også for FN-resolutionen.

Det palæstinensiske selvstyre har også haft eget konsulat i Norge siden 2011.

Ifølge NRK vil Norge være FN-land nummer 144, der anerkender en palæstinensisk stat. FN har 193 medlemslande.

Axelsen slår japaner og spadserer videre i Malaysia

Viktor Axelsen gik komfortabelt videre fra første runde i Super 500-turneringen Malaysia Masters efter en sejr på 21-14, 21-11 over Koki Watanabe fra Japan.

Det var den danske verdensetters første kamp siden sit nederlag i Thomas Cup, hvor Danmarks badmintonlandshold røg ud i kvartfinalen til Taiwan.

Efter en jævnbyrdig indledning på kampen og stillingen 5-5 tog Axelsen teten og opbyggede en føring på 15-6.

Det blev også 19-9 til Axelsen, inden at japaneren formåede at pynte på første sæts cifre med en håndfuld reduceringer.

Stort set samme forløb gentog sig i andet sæt, hvor japaneren, der er nummer 20 i verden, var i stand til at følge med indtil 4-4.

Herfra oparbejdede Axelsen en solid føring på 14-6, og der nåede aldrig at komme spænding om sejren.

Dermed er Axelsen tilbage på vindersporet, efter at han overraskende tabte en nøglekamp mod Chou Tien Chen fra Taiwan ved Thomas Cup 3. maj.

Chou Tien Chen var også i aktion onsdag i Malaysia, og igen gjorde taiwaneren det onde ved en dansker.

Denne gang gik det ud over Rasmus Gemke, der tabte 14-21, 17-21 til Chou Tien Chen.

Dansk Erhvervs forsikringer dækker regningen for Børsen-brand

Dansk Erhverv står ikke til at tabe penge efter branden på Børsen-bygning 16. april.

Erhvervsorganisationens forsikringer dækker hele regningen, skriver Finans.

– Overordnet forventer vi ikke, at branden vil have konsekvenser for vores økonomi, siger underdirektør Lars Daugaard Jepsen, ansvarlig for økonomien og for bygninger i Dansk Erhverv, til mediet.

– Det skyldes først og fremmest, at vi, som vi og vores forsikringsselskaber har formuleret, har en fornuftig forsikringsdækning.

Det betyder også, at Dansk Erhverv ikke forventer at skulle hæve kontingentet for dets medlemmer, lyder det.

Dansk Erhverv har forsikringsdækninger hos tre forsikringsselskaber.

If Forsikring dækker selve Børsen-bygningen, hvor Protector Forsikring dækker for løsøre og driftstab, og hos Codan har Dansk Erhverv entrepriseforsikring – der dog undtager brand for så vidt angår bygningen.

Ifølge Finans viser dansk Erhvervs regnskab fra udgangen af 2023, at den 400 år gamle Børsen-bygning var opført til en værdi af godt 400 millioner kroner.

Den værdi kan fastholdes i regnskabet, da If Forsikring dækker hele værdien af bygningen, lyder det fra Lars Daugaard Jepsen.

Protector Forsikring skal ud over driftstab også dække de skader, der skete på kunstværker, møbler og andet inventar under branden.

Dansk Erhverv havde ved udgangen af 2023 en egenkapital på godt 500 millioner kroner, skriver Finans.

Ud over de økonomiske spørgsmål mangler Dansk Erhverv fortsat også at finde svar på, hvor organisationens medarbejdere skal arbejde under genopbygningen af Børsen.

Mange af de i alt 370 ansatte sidder nøjagtigt som før branden i den såkaldte Tietgen-bygning, som er nabo til Børsen.

Men der mangler en løsning for de 150 ansatte, der havde arbejdsplads i Børsen, og som i dag arbejder hjemme eller roterer mellem de ledige pladser i Tietgen-bygningen.

Karsten Ree overlader ansvaret for sin milliardkoncern til sønnerne

Erhvervsmanden Karsten Ree træder tilbage som bestyrelsesformand for sin milliardkoncern og overlader ansvaret til sine tre sønner.

Det skriver Finans.

– Jeg synes, tiden er rigtig til at tilpasse vores strukturer. Vores evne til at kommunikere vores strategi og styrker som familiekontor kræver en anden og mere gennemsigtig struktur, siger han til mediet.

– Samtidig er det et godt og rigtigt tidspunkt for mig til at træde et skridt tilbage og følge lidt mere med fra sidelinjen.

Det bliver den ene af de tre sønner – Christian Ree – der tiltræder som formand for foretagendet.

Fremover skal Karsten Ree blot orienteres, når der foretages investeringer. Derudover vil han ikke have en formel rolle i koncernen.

En del af koncernens makeover betyder, at en række underselskaber får nye navne, og at der etableres et familiekontor til koncernens aktiviteter. Den samlede forretning har en egenkapital på et milliardbeløb, skriver Finans uden at konkretisere det.

Familiekontoret får navnet “Ree Office” og kommer til at være inddelt i to enheder fremover. Den ene enhed navngives “Torque”, og den skal fungere som koncernens investeringsarm.

Den anden skal hedde “Reeason”, hvor familien kommer til at varetage aktiviteterne, der primært handler om naturbevarelse og beskyttelse af truede dyrearter. Herunder skal Ree Park Safari også ligge.

Christian Ree erkender over for Finans, at der ligger en vis ærefrygt i at skulle overtage ansvaret for hele koncernen efter sin far.

Men han understreger også, at han har haft god til at vænne sig til tanken, og egentlig har det formelle ansvar længe ligget hos ham, lyder det videre.