07. jul. 2024 - 21:16

Udrykning med nyt grønt blink: Ved du, hvad det betyder?
Vi kender de blå blink. Men kender vi også de grønne blink? Det kan vi i hvert fald komme til nu.

Onp.dk dækker mange historier om de såkaldte ‘blå blink’.

En tilføjelse i farvesortimentet over udrykningsblink kan nu være på vej.

Transportministeren vil nemlig give frivillige livreddere lov til at rykke ud med nyt grønt blink i egen bil – som fx hjerteløbere.

Det er i hvert fald forslaget fra Thomas Danielsen (V).

Både FDM og fagfolk kalder forslaget velment, men dårligt, og frygter, at det vil skabe farlige situationer i trafikken.

Det skriver FDM.

Funktionen er klar, det grønne blink skal have samme funktion som de blå.

Man skal trække ind til siden, og give plads til ‘udtrykkende’ medtrafikanter skriver FDM.

Det såkaldte ’opmærksomhedsblink’ giver ingen fordele i trafikken, og bilisten bag rattet skal stadig overholde færdselsloven, men er alene tænkt til at få medtrafikanter til at vise hensyn.

‘Jeg ændrer bekendtgørelsen for blink og udrykning, så der blandt andet bliver indført et nyt grønt opmærksomhedsblink til frivilligere reddere som hjerteløbere. Tanken er, at det skal gøre medtrafikanter opmærksomme på, at der her kommer en frivillig redder og forhåbentlig få dem til at vise hensyn, samtidig med at det kan skabe ro om førerens fremkøring og hele den akutte situation. Det synes jeg, er værd at forsøge,’ siger transportminister Thomas Danielsen til FDM.

Selvom forslaget endnu er meget ukonkret, møder det kritik fra flere sider herunder fra FDM.

‘Der skal ikke være tvivl om, at hjerteløbere og andre frivillige udfører en vigtig og prisværdig opgave, ligesom det ofte er vigtigt, at hjælpen kommer hurtigt frem. Når det er sagt, mener vi i FDM, at indførslen af et grønt blink medfører en række problemer, der ikke står mål med de fordele, der måtte være, siger adm. direktør i FDM Stina Glavind.