17. sep. 2023 - 18:51

Sverige kalder til krisemøde efter syv skuddrab på ti dage




Et særligt råd skal mødes i Sverige for blandt andet at diskutere banders rekruttering af børn og unge

Den svenske regering har indkaldt til et ekstraordinært møde for at diskutere den seneste tids mange skuddrab i Sverige.

Det skriver SVT, der er den svenske pendant til DR.

Ifølge en opgørelse fra SVT er syv personer blevet skuddræbt de seneste ti dage i hovedstaden Stockholm og i byen Uppsala.

Mødet, som regeringen har indkaldt til, skal finde sted i Rådet mod organiseret kriminalitet i begyndelsen af næste uge.

Rådet blev oprettet i december sidste år og ledes af Sveriges justitsminister.

– Vi skal have mobiliseret den kriminalitetsbekæmpende indsats sammen med den kriminalitetsforebyggende indsats, lyder det ifølge SVT fra justitsminister Gunnar Strömmer fra Moderaterna.

Rådet skal blandt andet diskutere, hvilke tiltag der kan bekæmpe banders rekruttering af børn og unge, skriver SVT.

Blandt de faste medlemmer i Rådet mod organiseret kriminalitet er rigspolitichefen i Sverige. Flere parter er inviteret med til næste uges møde – herunder repræsentanter fra uddannelsessystemet og Socialstyrelsen.

Sverige satte sidste år en trist rekord.

I løbet af 2022 blev 63 personer skuddræbt sammenlignet med 45 året før.

Blandt de andre dræbte siden 7. september finder man en ung mand, som onsdag blev skudt på åben gade i Vasastaden i det centrale Stockholm.

Drabet kobles af avisen Aftonbladet til en bandekonflikt i Uppsala-området.

Yderligere blev en kvinde i 60’erne skudt og dræbt i Uppsala. Hun var mor til en rival af den såkaldte “kurdiske rev” (Den Kurdiske Ræv, red.). Det skriver den svenske avis Expressen.

Han er ifølge flere svenske aviser lederen af et kriminelt netværk, der går under navnet “Foxtrotnettverket”.

Svigermoren til bandelederen, der efter sigende holder til i udlandet, blev der efterfølgende også skudt imod. Hun overlevede dog.