13. dec. 2022 - 10:51

Regering indfører lov: Slut med at købe cigaretter – nogensinde!




Hvis du er født efter 2010, er det forbudt at købe cigaretter i New Zealand. Det gælder nu – og det gælder resten af livet!

Det skriver Associated Press.

Med tiden vil loven medføre, at det bliver totalt forbudt at købe tobak i landet.

Det vil samtidig medføre, at det om for eksempel 50 år bliver ulovligt for folk at købe cigaretter, medmindre de kan bevise, at de er fyldt 63 år.

LÆS OGSÅ: Mand amok til beboermøde: Tre kvinder dræbt

Målet er dog også, at New Zealand skal blive røgfrit længe inden da.

“Der er ingen god grund til at tillade at sælge et produkt, der slår halvdelen af dets brugere ihjel,” siger vice-sundhedsminister Ayesha Warrell.

Ud over at forbedre folkesundheden satser regeringen også på, at det bliver en god forretning for landet, når det ikke længere skal bruge mange, mange milliarder på at behandle folk for de sygdomme, som tobaksrygning er skyld i.

I foråret talte den danske regering om at lave et lignende forbud her i landet, som foruden tobak også skulle omfatte for eksempel snus.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Med Danske Naturister til nøgenbowling

Der er dog visse juridiske problemstillinger i sådan et forbud. Rygerne vil måske kunne vinde en retssag med påstand om, at forbuddet strider mod reglerne om forskelsbehandling.

En ting er, at det for eksempel er forbudt for unge mennesker at købe spiritus og tobak og at spille hos Danske Spil. Men når de opnår en vis alder, kan de godt købe produkterne og spille hos Danske Spil. Derfor er det en forskelsbehandling, som det juridiske system tillader.

Derimod kan det være et problem, at mennesker aldrig nogensinde kan kvalificere sig til at købe et produkt, der ikke er forbudt for andre mennesker. Det bryder med princippet om ligeret for loven.

Der er til gengæld almindelig enighed om blandt politikerne, at man ikke fra den ene dag til den næste kan forbyde tobak for alle. Årsagen er, at det vil kriminalisere en stor befolkningsgruppe fra at købe et produkt, der er både fysisk og psykisk vanedannende.

LÆS OGSÅ: Spillede forkert Lotto-kupon: Vandt kæmpe-gevinst

I New Zealand har regeringen også andre planer for at mindske tobaks-forbruget. Den vil for eksempel også begrænse muligheden for at sælge tobak til udvalgte forretninger.