Udenlandsk arbejdskraft bidrog i 2023 til 11,6 procent af Danmarks bruttonationalprodukt (bnp).
Samlet har udenlandske lønmodtagere bidraget med 322 milliarder kroner til Danmarks bnp sidste år, viser en analyse fra Dansk Erhverv på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
– Det viser, at udenlandsk arbejdskraft er uundværlig for dansk økonomi, lyder det fra Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.
De 322 milliarder kroner er det højeste bidrag til bnp fra udenlandsk arbejdskraft nogensinde ifølge erhvervsorganisationens analyse.
Samtidig viser analysen, at 15 procent af alle fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere i Danmark i 2023 var fra udlandet. Det svarer til 318.000 lønmodtagere.
For Dansk Erhverv er udenlandsk arbejdskrafts betydning for den danske økonomi vigtig at få frem, da man ifølge Brian Mikkelsen stadig “har en tendens til at blande diskussionen om udenlandsk arbejdskraft med udlændingepolitikken”.
– Udenlandsk arbejdskraft er uanset hvad en kæmpe, kæmpe gevinst for vores samfund.
– Mange virksomheder ville ikke fungere uden udenlandsk arbejdskraft, vi ville mangle finanserne, og vi ville blive et fattigere land, siger han.
Og der er brug for endnu flere hænder fra udlandet på grund af “demografisk modvind”, mener Brian Mikkelsen.
– Helt konkret foreslår vi, at man laver partnerskabsaftaler med lande, som kan bidrage til det danske samfund. Det kan være ingeniører fra Indien, det kan være it-folk fra Canada, det kan være servicefolk fra Filippinerne.
– Det vil være win-win-win for det danske samfund. For de kommer ind i en virksomhed og udfylder en funktion, de betaler skat, og virksomhederne kan blive ved med at udvikle sig, siger Brian Mikkelsen.
Danmarks anden store erhvervsorganisation Dansk Industri kom onsdag frem til, at næsten 9 ud af 10 nye medarbejdere hen over det seneste år er udenlandske medarbejdere.
Beskæftigelsen er i perioden vokset med 22.759 medarbejdere og nettotilgangen af udenlandsk arbejdskraft er på 19.811 personer. Det svarer til 87 procent.
Ifølge Dansk Industri handler det først og fremmest om, at der ikke er flere ledige danske hænder.