16. aug. 2024 - 15:17

Tre mænd får sag om trusler på dukke for Højesteret

Arkivfoto


Var der tale om trusler, da en dukke med statsminister Mette Frederiksens (S) ansigt blev hængt op i en lygtepæl under en demonstration sammen med et skilt med teksten “Hun må og skal aflives!”?

Det spørgsmål har tre mænd fået lov at få for Højesteret.

Sagen er også kendt som dukkesagen. Dukken blev hængt op i januar 2021 under en demonstration mod coronarestriktionerne.

Et billede af statsministerens ansigt var klistret på dukkens hoved, og om halsen på dukken var der et skilt, hvorpå der stod: “Vores fælles indsats er helt afgørende. Vi må og skal bekæmpe virussen. Vi får brug for samfundssind. Hun må og skal aflives!”

For det blev tre mænd tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 119, som blandt andet omfatter trusler mod folk i offentlig tjeneste.

Der var rejst tiltale efter en bestemmelse om, at det ved fastsættelse af straffen skal indgå som en skærpende omstændighed, at gerningen havde baggrund i den forurettedes lovlige ytringer i den offentlige debat.

I byretten blev de tre mænd frifundet, mens de i Østre Landsret blev idømt 40 dages betinget fængsel.

De tre mænd har igennem sagen sagt, at der var tale om en lovlig ytring og ikke en trussel. Ordenen på skiltet var ifølge dem en omskrivning af statsministerens egne ord på det pressemøde, hvor hun meddelte, at alle mink skulle aflives.

Til at starte med blev mændene fængslet og sigtet efter en meget alvorlig paragraf om højforræderi.

Tiltalen og dommen i Østre Landsret endte dog med alene at blive tiltalt for trusler mod statsministeren.

Som udgangspunkt har man mulighed for at få sin sag prøvet i to retsinstanser, men hvis der er noget principielt i sagen, kan man få lov til at få sagen for Højesteret.

Det har Procesbevillingsnævnet i denne sag givet grønt lys til. Det fremgår af nævnets hjemmeside.