For meget skærmbrug for små børn kan have negative konsekvenser for barnets udvikling af synet, sproget og fysiologien.
For at sætte ekstra fokus på at mindske skærmtiden har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en række nye anbefalinger for brug af skærm.
Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
En del af anbefalingerne retter sig mod forældre med hjemmeboende børn. Forældre bør nemlig begrænse brugen skærm, når de er sammen med deres barn, fastslår styrelsen.
Blandt rådene er, at børn under to år ikke bør bruge skærm uden aktivt samvær med en voksen.
Derudover anbefaler styrelsen helt generelt, at man begrænser brugen af skærm, når man er sammen med sit barn. Det skal hjælpe børnene med at blive set, hørt og føle sig mere forstået.
– Som forælder kan det være svært at tage stilling til, hvor meget tid ens barn må bruge til hverdag foran skærmen. Derfor synes jeg, at det er fint, at Sundhedsstyrelsen nu kommer med en række konkrete råd, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i meddelelsen.
– Jeg håber, at rådene kan klæde flere forældre på til at tale med deres børn om, hvor meget tid de rent faktisk bruger foran skærmen, lyder det.
Overordnet set anbefaler Sundhedsstyrelsen, at små børn under to år slet ikke ser skærm uden samvær med en voksen.
Børn mellem to og fire år bør højst se en times skærm om dagen, mens børn og unge op til 17 år maksimalt bør bruge to timer foran en skærm. Voksne over 18 år bør højst bruge tre timer på skærmen.
Ifølge en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet har de fireårige børn, der bruger en skærm, i snit en time og ti minutters skærmtid i hverdagen.