12. aug. 2024 - 14:27

Statens vagthund ser kritisk på tre ministeriers andel i statsregnskab




Statsrevisorerne er uden væsentlige fejl, men statens vagthund ser kritisk på tre ministeriers del af statsregnskabet for 2023.

Det viser en revision mandag.

– Statsrevisorerne finder det dog utilfredsstillende, at Rigsrevisionen har måttet tage forbehold for Erhvervsministeriets, Social-, Bolig- og Ældreministeriets og Justitsministeriets dele af statsregnskabet, lyder det i en udtalelse fra Statsrevisorerne.

Det er Rigsrevisionen, der har revideret statsregnskabet, mens statens vagthund kommer med en udtalelse.

De tre forbehold vedrører Erhvervsministeriet, Social-, Bolig- og Ældreministeriet samt Justitsministeriet.

Erhvervsministeriet har afsat 1,1 milliard kroner mere til at afvikle olie- og gas i Nordsøen, end der ventes at være brug for.

Social-, Bolig- og Ældreministeriets tilgodehavende på boligområdet er for lavt med 138 millioner kroner. Statens overskud er dermed 550 millioner kroner højere end oplyst.

Og Justitsministeriets indtægter fra bøder til værdi af 587 millioner kroner indgår i det forkerte regnskabsår.

De øvrige ministeriers dele af statsregnskabet er uden væsentlige fejl og afvigelser.

Selvom der ikke er andre forbehold, så fremhæver Rigsrevisionen forhold i to andre ministerier.

Skatteministeriets opgørelse af borgere og virksomheders gæld til staten er forbundet med væsentlig usikkerhed, blandt andet fordi nogle skyldnere ikke har betalingsevne.

Der er usikkerhed forbundet med en hensættelse i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som vedrører kompensation til minkavlere.

Derudover nævnes en række fejl i blandt andet Forsvarsministeriet, som har en svag regnskabsforvaltning, og at fire ministerier har mangler i deres styring af it-sikkerhed i forretningskritiske systemer.