09. sep. 2024 - 7:55

SF vil forsøge at fremtvinge forhandlinger om fremtidens pension




Der bør findes en afklaring om borgernes pensionsalder langt hurtigere, end Socialdemokratiet har foreslået ifølge SF. Partiet vil forsøge at tvinge regeringen til at indkalde til forhandlinger hurtigere. Det skriver Jyllands-Posten.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har endnu ikke sagt, hvad hun vil ændre i fremtidens pensionssystem, eller hvornår forhandlingerne skal finde sted. Andet end at det skal ske inden 2030, men den deadline skal fremrykkes ifølge SF.

– Lige nu er der skabt alt for meget utryghed for alt for mange danskere. Pensionsalderen er noget af det, danskerne bekymrer sig allermest om. Vi skylder dem afklaring hurtigst muligt, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Når Folketinget åbner til oktober, vil SF stille et beslutningsforslag og forsøge at tvinge regeringen til at indkalde til forhandlinger om en ny pensionsaftale inden for et år.

SF vil sætte en deadline ved næste afstemning om pensionsalderen, som ventes at finde sted i andet halvår af 2025. Her skal Folketinget efter planen stemme for at hæve pensionsalderen til 70 år fra 2040.

Det er sidste gang, Socialdemokratiet vil stemme for at hæve pensionsalderen ud fra den nuværende stigning. Derefter skal den stadig stige, men på en mere “lempelig og retfærdig måde”, har Frederiksen sagt.

Da regeringen består af tre partier, får oppositionen svært ved at få stemt beslutningsforslaget igennem. Der er brug for, at et regeringsparti stemmer for.

Pia Olsen Dyhr henviser til, at Moderaterne ønsker at få kigget på det hurtigst muligt og bør kunne stemme for.

Flere iagttagere har påpeget, at Frederiksen vil gøre det til et valgtema, hvilket Venstre og Moderaterne ikke er interesseret i.

Politisk ordfører Monika Rubin (M) kalder det “politisk drilleri” og afviser, at Moderaterne kan stemme for.

-Der er en proces i gang i regeringen, som vi er nødt til at være loyal overfor. Når det er sagt, så kunne jeg da godt forestille mig, at hvis vi ikke havde været i regeringen, at så kunne vi stemme for, siger hun til avisen.

Pia Olsen Dyhr fremhæver, at Pensionskommissionen har set på området i 2022, og at det er velbelyst. Så hun ser ingen grund til at, talgrundlaget skal opdateres, som er det eneste, de tre regeringspartier er enige om.