02. dec. 2022 - 11:24

Sådan undgår du indbrud i julen
Juletiden er hjerternes fest, men desværre også indbrudstyvenes fest. Derfor har politiet traditionen tro formuleret nogle gode råd til at holde indbrudstyvene væk, så du kan nyde julen i fred. De er kommet med følgende råd:

En ekstra lås på døren eller en haspe på vinduet kan gøre en stor forskel. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem antallet af indbrud, og hvor svært det er for tyven at komme ind. Jo sværere det er at være indbrudstyv, jo færre indbrud bliver der kort sagt begået. Derfor er det så vigtigt, at man ved, hvad man skal gøre for at gøre livet surt for indbrudstyven. Du kan fx gøre følgende:

 • Bliv nabohjælper. Jo flere i lokalområdet, der holder øje med hvad der sker, og som hilser på de folk, der færdes på vejen, jo mindre sjovt synes tyven, det er.
 • Tændt lys og musik og tv får det til at virke, som om du er hjemme. Brug tænd-sluk ure eller timer-funktion, hvis du har mulighed for det, så det virker naturligt. Du kan også købe et såkaldt fake-tv, som udsender lys på samme måde som et tv. Tyven kan godt finde på at ringe på døren for at tjekke, om du er hjemme, og derfor kan det være en god idé at slå ringeklokken fra. Det kan gøre tyven usikker. 
  Gode døre, vinduer og låse. Jo sværere for tyven, jo bedre. Jo mere han skal arbejde for at komme ind, jo længere tid tager det og jo mere vil det larme.
 • Sæt en bevægelsessensor på din udendørs belysning. Kombinér en bevægelsessensor med udendørs belysning – både foran og bagved huset – så lyset automatisk tændes, hvis en ubuden gæst lister sig ind på grunden.
 • Gem dine værdier. Gå en runde om din bolig, inden du tager på juleferie, og kig ind af dine vinduer, så du kan se, hvad tyven ser. Fjern alle de værdigenstande, som er synlige udefra. Højeste prioritet er smykker, ure og kontanter, så sørg for, at den slags er gemt godt af vejen. Mange vælger at gemme deres værdier i soveværelset, og det ved tyven som regel godt. Gem derfor dine værdier nogle mindre åbenlyse steder. Du kan også tage dine mest værdifulde ting med dig, hvis de ikke fylder så meget.
 • Beskær høj beplantning og hække, så tyven ikke kan arbejde uset.
 • Lås haveredskaber og værktøj inde. Haveredskaber, værktøj og stige kan bruges af tyven til at bryde ind i din bolig. Lås dem derfor ind i et haveskur eller lignende.
 • Ring 114 hvis du ser noget. Ring til politiet, hvis du ser eller hører noget mistænkeligt. Dine observationer kan hjælpe vores efterforskning.
 • Undgå at købe ting, hvis du har mistanke om at de er stjålne. Hvis ingen køber hælervarer, så forsvinder markedet for indbrudstyvene.
 • Vis ikke feriebilleder på sociale medier. Lad ikke tyven følge med i din gøren og laden på sociale medier som Facebook, Instagram eller Twitter. Så lad være med at lægge billeder op, hvis du er på juleferie, men vent til du er hjemme igen.

  Følg ONP på Facebook for dine daglige nyheder: ONP