24. aug. 2024 - 10:29

Regeringen afsætter millionbeløb til små skoler i yderkommuner




Regeringen afsætter 40 millioner kroner til en ny pulje, der skal hjælpe mindre skoler i de danske landkommuner.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Puljen, som er afsat til mindre folkeskoler, frie grundskoler og frie fagskoler, er en del af regeringens landdistriktsudspil, som blevet præsenteret torsdag.

Pengene bliver udmøntet direkte til mindre folkeskoler med under 150 elever og frie grund- og fagskoler med under 150 årselever.

Midlerne kan blandt andet blive brugt til aktiviteter på skolen, indkøb af læremidler og materialer eller til energibesparende foranstaltninger på skolen.

Skolerne kan forvente at få penge fra puljen, der er afsat til 2024 og 2025, mellem hænderne snarest muligt i efteråret 2024, lyder det fra ministeriet.

Midlerne fordeles efter elevtal, og for folkeskolerne tildeles midlerne til kommunerne.

Regeringen har i sit landdistriktsudspil yderligere fokus på skoler i yderkommunerne.

Uddannelses- og børneminister Mattias Tesfaye (S) og minister for by-, land og kirkeområdet Morten Dahlin (V) præsenterede lørdag en ny taxameterordning, der ifølge dem skal modvirke uddannelsesørkener i landdistriktsområder.

Med ordningen vil regeringen tage penge fra store uddannelsesinstitutioner og give til de mindre.

De to ministres bekymring bunder i den demografiske udvikling. Faldende ungdomsårgange vil betyde færre unge på uddannelserne i særligt de ydre dele af landet, hvilket kan føre til skolelukninger.

Mattias Tesfaye påpeger, at der i dag er STX-uddannelser i 85 byer, men at det i 2035 kan risikere at falde til 75 byer på grund af færre unge.

Det vil regeringen “ikke acceptere”, lyder det.

Som løsning skal der indføres et nyt og forhøjet udkantstilskud på 3,8 millioner kroner per institution.

Dertil skal taxameterpengene til uddannelserne omfordeles, så institutioner med over 700 elever vil modtage et lavere tilskud, mens mindre institutioner får et større.