15. jan. 2023 - 22:42

Vred over Store Bededags-forslag: Kendt Venstre-kvinde melder sig ud efter 48 år
Foto: Anders Hviid/ft.dk

Den tidligere integrations- og kirkeminister og mangeårige medlem af Folketinget, Birthe Rønn Hornbech, har valgt at melde sig ud af Venstre i protest mod, at den nye SVM-regering vil afskaffe Store Bededag.

“Jeg synes, at det der er sket i de sidste uger, hvor man går ind og vil bestemme over arbejdsmarkedets parter ved at afskaffe Store Bededag, det er så u-liberalt,” siger Birthe Rønn Hornbech til Ritzaus Bureau.

Hun er også utilfreds med, at afskaffelsen skal ske meget hurtigt. De øvrige partier har fået en kort frist, hvor de skal sige, om de vil være med eller ej.

Regeringen har et flertal på et mandat i forhold til de ni øvrige partier i Folketinget, så den kan gennemtrumfe lovgivningen, hvis den vil.

“Det bliver selvfølgelig endnu værre af de forklaringer, de kommer med! For de vil for det første ikke stå ved det, og de forstår ikke noget, og så vil de ovenikøbet diktere det igennem det, jeg har kæmpet mod, lovsjusk,” siger Birthe Rønn Hornbech.

Regeringen vil bruge de penge, som kommer ind på forslaget, til at øge forsvarsbudgettet. Det er et krav fra regeringen, at et parti skal stemme for lovforslaget, hvis partiet vil have indflydelse på, hvordan pengene skal bruges på forsvaret.

Store Bededag er en ren dansk opfindelse, så regeringen kan gennemføre afskaffelsen, hvis den vil.

Birthe Rønn Hornbech har været medlem af Venstre i 48 år. Hun er tidligere integrations- og kirkeminister. Hun er tidligere vicepolitimester, og hun kom i Folketinget første gang ved valget i januar 1984, og hun forlod Folketinget ved valget i juni 2015.

I de mere end 30 år på Christiansborg markerede hun sig især på det retspolitiske område.