09. okt. 2023 - 11:49

Venstre-profil efter angrebet på Israel: Stop danske kroner til Palæstina!
Foto: Marie Hald/ft.dk

Regeringspartiet Venstre vil stoppe for al dansk udviklingsstøtte til Det Palæstinensiske Selvstyre, efter at den militante palæstinensiske bevægelse Hamas lørdag morgen angreb Israel.

Det oplyser udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) til Ritzau.

– Problemet er jo, at store dele af palæstinenserne støtter op omkring terrorangrebet. vi har alle sammen set de forfærdelige billeder af fest, mens der kører lig gennem Gaza-by.

– Vi har oplevet, at præsident Abbas fra selvstyremyndighederne har været ude at billige handlingerne.

– Ord og handlinger har konsekvens, og derfor mener vi ikke, at vi skal sende skattekroner i millionklassen ned til en reel terrorrede, siger Michael Aastrup Jensen.

LÆS OGSÅ: Kortege-kørsel: Palæstinensere jubler i København

Han vil nu tage kontakt til kolleger fra Moderaterne og Socialdemokratiet og håber på enighed i regeringen.

Desuden vil Michael Aastrup Jensen have et overblik over præcis, hvad den danske støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre består af.

Søndag aften meddelte Liberal Alliance som det første parti, at det vil have udviklingsstøtten til Det Palæstinensiske Selvstyre stoppet.

Det samme mener Dansk Folkeparti, lyder det fra udenrigsordfører og EU-parlamentariker Anders Vistisen.

– Det kan på ingen måde retfærdiggøres, at danskerne betaler for palæstinensiske raketter og geværer gennem ulandsbistand, som bruges til at henrette uskyldige. Tiden er kommet til at sløjfe ulandsbistanden til Palæstina, skriver Anders Vistisen på det sociale medie X.

LÆS OGSÅ: Efter angreb på Israel: Palæstinensere i Danmark demonstrerer for Palæstina

I den strategiske ramme, der dækker fra 2021 til 2025, for udviklingsbistanden fra Danmark til de palæstinensiske selvstyreområder, er der afsat 450 millioner kroner i alt.

Derudover fremgår det af regeringens udviklingspolitiske prioriteter på finanslovsforslaget for 2024, at der fra 2023 til 2027 skal afsættes 300 millioner kroner i udviklingsbistand.

Om dele af pengene fra finanslovsforslaget indgår i den strategiske ramme, er uklart.

Ritzau forsøger at få et tal for den samlede udviklingsbistand til de palæstinensiske selvstyreområder hos Udenrigsministeriet.