08. feb. 2023 - 15:51

Svensk politi vil ikke tillade koranafbrænding foran ambassade

Koranafbrænding
Foto: Presse-fotos.dk


Koranafbrændinger har skabt spændinger mellem Tyrkiet og Sverige. Nu afviser svensk politi ny afbrænding. 

Svensk politi har afvist at give tilladelse til en ny koranafbrænding foran den tyrkiske ambassade i Sveriges hovedstad, Stockholm.

Det skriver det statslige svenske medie SVT.

Politiet har været i kontakt med Säkerhetspolisen (Säpo) – den svenske pendant til PET i Danmark – og vurderet, at den almene orden og sikkerhed ikke kan garanteres, hvis demonstrationen blev gennemført, skriver SVT.

– Vi har naturligvis haft en dialog med Säpo, inden vi traf denne beslutning, siger Ola Österling, pressesekretær ved Stockholms politi.

Politiet oplyser, at det ikke er den dansksvenske aktivist Rasmus Paludan, der har søgt om tilladelse til afbrændingen. Det er i stedet en “privatperson, som repræsenterer en kulturforening”, skriver SVT.

For cirka to en halv uge siden – lørdag den 21. januar – brændte Rasmus Paludan en koran foran den tyrkiske ambassade.

Han havde forinden fået tilladelse af myndighederne. Det vakte harme hos tyrkerne og forværrede det anspændte forhold mellem Tyrkiet og Sverige.

Paludans handlinger har ikke kun skabt nye gnidninger mellem de to lande.

Det har også haft storpolitiske konsekvenser. Tyrkiet har siden afbrændingen således stået endnu mere fast på, at landet ikke bakker op om et svensk medlemskab af den vestlige forsvarsalliance Nato.

Tyrkiet skal give grønt lys, hvis Sverige vil være en del af alliancen.

Foruden en koranafbrænding i Stockholm har Rasmus Paludan også rykket sine demonstrationer til København. Her brændte han den 27. januar koraner tre forskellige steder – blandt andet foran den tyrkiske ambassade.

Den afbrænding, som svensk politi nu har afvist, skulle have været gennemført torsdag klokken 12. Det skriver SVT.

Säpo meddelte onsdag, at man har set et øget antal trusler mod Sverige siden Paludans koranafbrænding foran Tyrkiets ambassade i Stockholm.