03. jun. 2023 - 12:41

Morten Helveg stopper i Europa-parlamentet: Jeg savner min familie!
Foto: Henrik Sørensen/ft.dk

Morten Helveg Petersen, der sidder i Europa-Parlamentet for De Radikale, stiller ikke op ved næste EU-valg i 2024. Og han takker også helt af i politik, tilføjer han.

Det siger han til Politiken.

Dermed skal De Radikale finde sig en ny spidskandidat til næste års valg.

Morten Helveg Petersen har siddet i Europa-Parlamentet siden 2014. Ved det seneste valg i 2019 fik han 97.667 personlige stemmer.

– Jeg har haft ti fantastiske år hernede, men der er meget rejseri, og der er morgener, hvor det tager mig ti sekunder at finde ud af, hvor på kloden jeg egentlig er.

– Jeg savner min kone, mine børn, familien og vennerne, og jeg er 56, så skal jeg noget andet, er det nu. Jeg bliver selvfølgelig siddende perioden ud, siger Morten Helveg Petersen til Politiken.

Morten Helveg Petersen sidder på det ene radikale mandat i Europa-Parlamentet. De Radikale fik 2 ud af i alt 14 danske mandater efter 2019-valget, men siden er Karen Melchior blevet løsgænger.

Hun forlod sidste år De Radikale efter års uenigheder og beskyldninger fra medarbejdere, der kaldte hende “ubehagelig” og “perfid” som leder. Inden da havde De Radikale opfordret Melchior til at nedlægge sit mandat.

Fra 1998 til 2009 var Morten Helveg Petersen medlem af Folketinget. Han ved ikke, hvad han skal lave i tiden efter Europa-Parlamentet.

– Jeg ved det ikke, men jeg håber at kunne fortsætte med det grønne. Og energien, siger Morten Helveg Petersen, der siger følgende om sit endelige farvel til politik:

– Det er helt slut. Det står jo ikke i Grundloven, at der altid skal være en Helveg i dansk politik.

Morten Helveg Petersen er en del af et familiedynasti i dansk politik. Det tæller blandt andre farmand Niels Helveg Petersen, som radikal leder og udenrigsminister, og broderen Rasmus Helveg Petersen, som har siddet i Folketinget og været minister.

Næste valg til EU-Parlamentet finder sted 6.-9. juni 2024. Den præcise dato for valget i Danmark kendes ikke endnu.