28. okt. 2023 - 15:39

Genvalgt efter kaos: Pernille Vermund lover at sidde uden slutdato
Foto: Marie Hald/ft.dk

Da Pernille Vermund først gik ind i landspolitik, lovede hun, at hun kun ville sidde to perioder i Folketinget for ikke at gro fast.

Hun troede, at partiet kunne klare sig uden hende. Men efter det seneste års kaos i Nye Borgerlige lover hun lørdag på partiets årsmøde, at hun vil være formand uden slutdato.

– Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogen kunne skabe så meget rod på så kort tid. Det beklager jeg. Det kommer jeg ikke til at tillade en gang til.

– Når jeg i dag stiller mig til rådighed som formand for Nye Borgerlige igen, så er det uden slutdato, siger hun og modtager stående klapsalver.

Hun henviser til det kaos, der fandt sted, da hun trådte tilbage som formand og overlod posten til Lars Boje Mathiesen i februar.

Han nåede at sidde i en måned, inden han blev smidt ud af partiet for angiveligt at have stillet ublu krav til sin formandsløn.

Siden har partiet stået uden formand, selvom Vermund har passet posten udadtil, men nu er Vermund officielt valgt igen uden modkandidater.

– Tak for tålmodigheden og undskyld rodet. Det skal jeg nok sørge for at få fikset, siger hun, da hun er blevet valgt.

Ved valget i 2022 fik partiet seks mandater i Folketinget. Men partiet er i øjeblikket kun repræsenteret af Pernille Vermund og Kim Edberg Andersen, der har hele 35 ordførerskaber.

Vermund stiftede partiet med Peter Seier Christensen, der er sygemeldt med stress og siden har fået konstateret kræft.

Boje er blevet løsgænger, mens Mette Thiesen og Mikkel Bjørn har meldt sig ind i Dansk Folkeparti, som også har taget imod en del byrådsmedlemmer fra Nye Borgerlige.

På årsmødet mærkes det, at mere end hver tredje af Nye Borgerliges byrådsmedlemmer har forladt partiet siden kommunalvalget i 2021.

Dengang havde partiet 64 byrådsmedlemmer. I dag viser dets egen hjemmeside, at der er 40 tilbage.