11. feb. 2023 - 11:20

Det offentlige får prisrabat på privathospitaler i akutplan
I en ny delaftale reduceres priserne på behandling på privathospitaler for at nedbringe ventelister i sundhedsvæsenet.

I 2023 reduceres priserne med 12 procent. Herefter er rabatten på 10 procent frem til 1. juni 2025 for det offentlige sundhedsvæsen, når patienter sendes på privathospital for behandling.

Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et pressemøde lørdag.

– Det er en helt afgørende prioritet for os som regering at få nedbragt de alt for lange ventetider, vi i øjeblikket har i vores sygehusvæsen. Vi ser, at ventetiderne på blandt andet operationer er rigtig lange og har været stigende de senere år.

LIGE NU LÆSER ANDRE: 37-årig anholdt: Ville flyve hash ind til patient

– Der er eksempler på patienter, der må vente i mange måneder og for nogens vedkommende endda år for at komme i behandling, siger Sophie Løhde.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Danske Regioner og Sundhed Danmark, der er brancheorganisation for privathospitaler.

Den er en delaftale af en akutplan på samlet to milliarder kroner, som regeringen har på vej for at nedbringe ventelister.

Rabatten for det offentlige kan ifølge regeringen give en besparelse på et trecifret millionbeløb.

Ifølge Michael Gram Kirkegaard, næstformand i Sundhed Danmark, har det ikke været en “nem aftale” at indgå for privathospitalerne.

– Det er den rigtige vej at gå, fordi vi kommer til at være en accepteret og integreret del af det samlede sundhedsvæsen fremover, siger han.

I 2022 blev omkring 240.000 borgere behandlet i det private ifølge Danske Regioner.

– Vi er glade for, at der er en rabatordning, så vi får priserne og taksterne ned på privathospitalerne.

– Dermed kan vi også få råd til at sende flere patienter ud til det private, samtidig med at vi får opbygget kapaciteten og aktiviteten i det offentlige til at tage fra, så vi kan få ventelisterne væk i løbet af de næste par år, siger Anders Kühnau (S), formand For Danske Regioner.

Ud over rabatten indeholder aftalen også en såkaldt fast track-proces, der skal igangsættes.

Her skal det inden sommerferien afklares, hvor “det private sundhedsvæsen kan varetage flere specialiserede behandlinger på områder med særligt høje ventetider og presset kapacitet”.

Både regionerne og de private aktører kan byde ind på behandlingerne. Der er ansøgningsfrist 1. marts.

Hvor hurtigt delaftalen kan nedbringe ventelisterne, kan aftaleparterne ikke præcist sige.