04. jul. 2023 - 11:42

Bét for Mette Frederiksen: Stoltenberg fortsætter som generalsekretær i NATO
Arkivfoto

Norske Jens Stoltenberg meddeler tirsdag, at der i Nato er enighed om, at han fortsætter som generalsekretær i forsvarsalliancen frem til 1. oktober 2024.

Det skriver han på det sociale medie Twitter.

– (Jeg er, red.) beæret over de NATO-allieredes beslutning om at forlænge min periode som generalsekretær indtil 1. oktober 2024, skriver han.

– Det transatlantiske bånd mellem Europa og Nordamerika har sikret frihed og sikkerhed i næsten 75 år, og i en mere farlig verden er vores alliance endnu vigtigere end nogensinde.

Med forlængelsen bliver Jens Stoltenberg et år mere, da han efter planen skulle stoppe med udgangen af september i år.

I en meddelelse fra Nato fremgår det, at forlængelsen af Stoltenberg skal bekræftes på NATO-topmødet i Litauen i weekenden.

Jens Stoltenberg, som er tidligere statsminister i Norge, har været generalsekretær i den vestlige alliance siden 2014. Han er allerede blevet forlænget flere gange.

Flere har været kandidater til at blive den nye generalsekretær og overtage posten. Nogle mere formelt, andre mere uformelt.

Blandt andet har der været spekulationer om, hvorvidt statsminister Mette Frederiksen (S) var kandidat til posten. Det har hun selv afvist gentagne gange.

Rygterne blev forstærket af, at hun i begyndelsen af juni var på besøg hos USA’s præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus i Washington D.C.

En anden er den britiske forsvarsminister, Bent Wallace, der i begyndelsen af juni lignende et seriøst bud på en ny generalsekretær.

Natos generalsekretær vælges ved enstemmighed blandt NATO-landene.

Forhandlingerne foregår ofte på højeste niveau blandt statslederne. Og kandidaterne er ofte selv stats- eller regeringschefer. Det er derfor sjældent, at kandidater åbent siger, at de er kandidater.

Reuters