08. apr. 2023 - 15:27

Tre anholdt i Danmark: 9.000 danske computere er blevet hacket




Modelfoto

Politiet har anholdt tre personer i Danmark i en omfattende sag, hvor et hav af computere er blevet hacket – heriblandt 9.000 danske.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

De tre anholdte er sigtet for at have købt ulovlig adgang til hackede borgeres digitale identitet, der har været til salg på Genesis Market, hvor op imod to millioner ofre verden over har fået lækket deres oplysninger.

Genesis Market er en ulovlig online markedsplads, der har udbudt salg af såkaldte bots, der er et spejlbillede af en konkret hacket computers adgangsoplysninger. Her får køber adgang til brugernavne, gemte passwords og cookies på den hackede computer.

LÆS OGSÅ: 20 biler beslaglagt til kæmpe biltræf

Genesis Market er nu lukket efter politiaktionen, hvor 117 personer i 19 lande er blevet anholdt. I Danmark har NSK gennemført aktionen med samarbejde fra flere politikredse i den østlige del af landet.

Som en del af operationen og det videre forebyggende arbejde har hollandsk politi udarbejdet en webportal, hvor man som borger kan kontrollere, om man er blandt de forurettede, der har fået sine personlige data eksponeret på Genesis Market. Det gør man ved at indtaste sin mailadresse i webportalen.

”Har man fået sine personlige brugeroplysninger eksponeret på Genesis Market, så er det vores klare opfordring, at man opdaterer sin computer og scanner for virus med et antivirusprogram og ændrer samtlige brugernavne og kodeord til alle enheder og profiler”, siger politiinspektør Lars Mortensen. fra NSK.

LÆS OGSÅ: Scooter udbrændt i Nakskov

Du kan undersøge, om dine konti har været en del af det lækkede data på Genesis Market ved at indtaste din mailadresse i webportalen her: https://www.politie.nl/checkyourhack 

Hvis du har fået stjålet dine adgangsoplysninger, så opfordrer politiet til, at du følger nedenstående gode råd: 

1) Fjern eventuel virus fra dine enheder med et opdateret antivirusprogram og sørg for, at operativsystem og programmer er opdaterede til nyeste version.

2) Opdatér først herefter samtlige adgangskoder til dine konti. 

3) Opret en kreditadvarsel på borger.dk.

4) Hvis du ser tegn på misbrug af din bankkonto, skal du spærre dit kontokort. Hvis der ikke ses misbrug, anbefales det, at du bestiller et nyt kort og i mellemtiden holder øje med, at der ikke sker misbrug af dit kort.

5) Kontakt politiet, hvis du oplever, at dine konti har været brugt til ulovlige formål.

Du kan kontakte Digitaliseringsstyrelsens Cyberhotline for digital sikkerhed på tlf. nr. 33 37 00 37, hvis du har brug for yderligere råd og vejledning om it-sikkerhed, forebyggelse af cyberangreb eller identitetstyveri.