13. mar. 2023 - 15:42

Korrupt norsk betjent løslades fra 21-årig fængselsdom




En tidligere norsk politileder, der er dømt for narkosmugling og korruption, er mandag erklæret uegnet til at afsone fængselsstraf og midlertidigt løsladt.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Der er tale om 65-årige Eirik Jensen, der modtog en 21-årig fængselsdom i 2020. Den tidligere højtstående betjent blev dømt for omfattende korruption og for at hjælpe med at importere flere ton hash til Norge.

Hans afsoning er mandag blevet afbrudt foreløbigt i seks måneder.

Kriminalforsorgen i Norge kan beslutte, at en afsoning skal afbrydes for at tilgodese den dømtes helbred. Det skriver den norske avis VG.

Hans samlever, Ragna Lise Virke, skal nu hjælpe ham med at få det bedre.

– Jeg er rigtig glad for, at kriminalforsorgen har truffet en fornuftig afgørelse. Det vigtigste er nu at få Eirik på benene igen både fysisk og psykisk.

– Det handler først og fremmest om at få ham til at falde til ro og ind i nogle mere normale rutiner. Han skal i gang med at træne lidt, gå nogle ture i skoven og sådan nogle ting, siger Ragna Lise Virke til NTB.

Hun skal mandag eftermiddag hente Eirik Jensen fra fængslet.

Jensen er blandt andet dømt for at have hjulpet narkobagmanden Gjermund Cappelen med i årevis at smugle store mængder hash ind i Norge.

Sagen mod ham har været en opsigtsvækkende og længerevarende affære.

Han blev oprindeligt idømt 21 års fængsel i 2017.

Sagen blev dog anket, og i 2019 nåede en jury frem til, at han ikke kunne kendes skyldig i at have medvirket i narkosmugling.

Et jurymedlem fortalte dengang til NRK, at seks jurymedlemmer havde stemt for at finde Jensen skyldig. Det var én færre end de påkrævede syv.

Glæden var da også kortvarig for Eirik Jensen. Kun en times tid efter juryafgørelsen blev den tilsidesat af de juridiske dommere. De fastslog, at Jensen “utvivlsomt er skyldig efter tiltalen om hashsmugling”.

Sagen var den sidste retssag med en jury i Norge, efter at Stortinget allerede inden sagen havde besluttet at nedlægge den 130 år gamle tradition.