Sverige og Danmark er tætte som få, derfor er kongeparrets første statsbesøg til det svenske en god start på et nyt kapitel.
Det siger kong Frederik på et kort pressemøde på det kongelige slot i Sverige kort tid efter sin ankomst.
– Her er vi udenlands, men færdes hjemmevant. Vi mærker betydningen af bånd, der holder over tid og tronskifte.
Kongen nævner de tætte bånd mellem de to lande – heriblandt som partnere i Nordisk Råd, EU og nu også Nato.
– Det er glædeligt, ikke mindst set i lyset af den ulykkelige og brutale krig i Ukraine, siger kongen.
– Et stærkt Norden udgør ikke alene en del af vores identitet, men er en vigtig brik i Europas fremtidige sikkerhed, tilføjer han.
Det er ikke vanligt at høre den danske regent omtale en geopolitisk verdenssituation så tydeligt, som kong Frederik har gjort ved mandagens pressemøde.
Statsbesøget i Sverige mandag og tirsdag vil på mange måder markere, at Danmark og Sverige står sammen om fremtidens udfordringer – blandt andet i forsvarsalliancen Nato.
Inden kong Frederik tog læsebrillerne på og tog ordet ved det korte pressemøde, bød den svenske kong Carl Gustaf det danske kongepar velkommen med et par ord.
Han adresserede også den “ulykkelige krig i Ukraine”, og at nabolandene ikke blot er venner og naboer, men også allierede.
I marts endte mere end 200 års svensk neutralitet, da den svenske statsminister, Ulf Kristersson, officielt meddelte, at Sverige træder ind i Nato.
Ikke siden Kalmarunionen, der blev opløst i 1523, har de nordiske landes forsvar været samlet. Men det er de nu igen. Denne gang i Nato.
Det er kutyme ved statsbesøg i Sverige, at der bliver afholdt et kort pressemøde som set mandag.
Normalvis aflægger det danske regentpar blot et statsbesøg per land i regentperioden, da det oftest er et stort anliggende, hvor den helt store både bogstavlige og billedlige røde løber rulles ud.
Men på grund af det nære skandinaviske bånd kan officielle statsbesøg godt opstå flere gange i for eksempel Norge og Sverige gennem en enkelt regentperiode.