18. apr. 2023 - 15:02

Forskere slår alarm: Finder over 400 kemikalier på dansk vandværk!

www.presse-fotos.dk


En gruppe forskere har gennemført et nyt studie på et sjællandsk vandværk, hvor det er lykkedes dem af finde intet mindre end 400 kemikalier i vandet.

Ud af de 400 kemikalier var 9 decideret sundhedsskadelige.

Det skriver B.T. på baggrund af en pressemeddelelse fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Derfor opfordrer forskerne til, at vi i Danmark må begynde at rense drikkevandet. Én af forskerne mener dog, at rensning ikke er nok til at fjerne de farlige sundhedsskadelige kemikalier.

“Det er altså nogle stoffer, der er enormt sejlivede og meget svære at fjerne fra vores drikkevand, hvis de først ender der, uanset hvordan og hvor meget man renser,” siger Jan H. Christensen, der er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Fem af de sundhedsskadelige kemikalier er aldrig før blevet fundet i det danske grundvand.

Professoren Jan H. Christensen påpeger dog, at det endnu ikke er fastslået, at der skulle være sundhedsfare ved at drikke vandet. Forskerne kender nemlig ikke koncentrationen af de skadelige stoffer, som de nu vil kigge nærmere de kommende måneder.

Danmark renser ikke drikkevandet, som de gør i mange andre lande. Her i Danmark bliver vandet derimod iltet og filtreret før det kommer ud i vandhanerne.

Disse ni sundhedsskadelige stoffer blev fundet i grundvandet:

  1. Melamin: Bruges i fremstilling af hård plast og i rengøringsmidler. Kan bl.a. lave skader på nyrer og blære og er hormonforstyrrende.
  2. 4-chlor-benzensulfonsyre: Mistænkt for at være et transformationsprodukt fra pesticider. Kan også stamme fra kemikalier brugt i industrien.
  3. Trifluoromethansulfonsyre (TFMS): Kaldes også triflinsyre og er en af de stærkest kendte syrer. Bliver bl.a. brugt i brandslukningsskum. Har ifølge nyt studie forårsaget fysiologiske forandringer og forstyrrelser i tarmbakterierne hos pattedyr.
  4. Tris(1,3-dichloroisopropyl)phosphate (TDCPP): Bruges som flammehæmmere, pesticider, blødgørere og nervegasser. Har mange påviste skadelige sundhedseffekter og er kendt som værende hormonforstyrrende.
  5. Benzothiazol-2-sulfonat: Bliver brugt i gummiproduktion – bl.a. til bildæk og kunstgræsbaner. Man kender ikke sundhedsrisiciene endnu, men stoffet viser høj giftighed i celler.
  6. Pyrimidinol: Formentlig et nedbrydningsprodukt fra et pesticid. Ingen data om giftighed.
  7. 4-nitrophenol: Bruges bl.a. som insektmiddel og kan forårsage alvorlige sundhedsskader.
  8. 2,4,6-Trichlorophenol (TCP): Kloreret stof, der bruges som erstatning for pesticider og i industriprodukter. Kan være kræftfremkaldende.
  9. 2,5-dichlorobenzensulfonsyre: Mistænkt for at være et nedbrydningsprodukt fra pesticider. Kan også stamme fra kemikalier brugt i industrien.

LÆS OGSÅ: Barcelona viser interesse for dansk landsholdsangriber