17. dec. 2022 - 14:26

Bliv klar til nytårsaften: læs her de vigtigste regler og råd om brugen af fyrværkeri

Regler og råd om brug af fyrværkeri



Er du klar over regler for køb og brug af fyrværkeri? D. 15 december gik fyrværkerisalget i gang landet over frem til 31 december. Men selvom salget er startet er det stadig forbudt at skyde fyrværkeri af.

Du må først skyde dit krudt af i perioden 27. december til og med 1. januar. Siden 2014 har det kun været tilladt at affyre fyrværkeri i dagene omkring nytår, men stadig flere danskere mener, der bør indføres strammere regler, så det kun er lovligt nytårsaften.

Ulovligt og lovligt fyrværkeri

I gennem de sidste par år er meget ulovligt fyrværkeri kommet ind over landets grænser og bliver solgt på det sorte marked. Det er kun fyrværkeri der er CE-mærket, som kan sælges lovligt i Danmark. CE-mærket viser, at producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt. Hvis forbrugere i øvrigt køber eller anvender fyrværkeri i strid med loven, må de forvente en bøde på mindst 2000 kr. Hvis der er tale om en privatperson og meget beskedne mængder, siger forskrifterne dog, at der “normalt må overvejes en bøde- størrelse på 500-1000 kr.


Ulovligt brug af fyrværkeri kan være en dyr fornøjelse

Skyder du fyrværkeri af uden for den tilladte periode 27. Dec til 1. Jan er udgangspunktet for en privatpersons brug af almindeligt nytårsfyrværkeri uden for den tilladte periode er en bødepåstand på ikke under 2.000 kr. Men er der tale om en meget beskeden mængde fyrværkeri, vil bøden normalt ligge i størrelsesordenen på 500 kr. til 1.000 kr.
I flere årtier har det været ulovligt at sælge fyrværkeri til unge under 18 år.
Personer mellem 15 og 18 år må dog købe helårsfyrværkeri som knaldhætter, knaldbånd, knaldperler, knallerter, bordbomber, trækbordbomber, stjernekastere og isfontæner.

Dit forsikringsselskab dækker visse fyrværkeriskader

Kommer du til skade med lovligt fyrværkeri er der dog visse regler for erstatning. Der er flere situationer, hvor forsikringerne ikke dækker i forbindelse med fyrværkeri. Det er især i forbindelse med tankeløs opførsel, ulovligt fyrværkeri og for meget alkohol. Du får ingen erstatning, hvis du er kommet til skade, fordi du fx har holdt en tændt raket i hånden eller har fyret ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri af.


Du skal kontakte dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl.


Så om du er køber eller ikke køber af fyrværkeri så vær altid forsigtig og hold god afstand. Husk altid de 5 fyrværkeri råd.

  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Godt nytår og pas på hinanden.