06. feb. 2023 - 8:24

Beredskabsstyrelsen afventer ordrer fra EU efter jordskælv

Beredskabsstyrelsen



Beredskabsstyrelsen afventer ordrer fra EU efter jordskælv.

Beredskabsstyrelsen overvåger i øjeblikket situationen i Tyrkiet, hvor et kraftigt jordskælv har ramt natten til mandag.

Det oplyser Jens Oddershede, chef for styrelsens internationale beredskab.

– Lige nu overvåger vi situationen tæt, og vi får løbende informationer via vores europæiske samarbejde.

– Vi skal finde ud af, om der er et behov for international assistance, og om vi fra dansk side vil kunne gøre en forskel, siger han.

Mandag morgen klokken otte er det endnu for tidligt at sige, hvordan og om Beredskabsstyrelsen kan komme i spil.

Jens Oddershede fortæller, at styrelsen har flere redskaber i værktøjskassen, som kan blive aktuelle i sådan en situation.

– Vi kan blandt andet hjælpe med vandrens og it-støtte, fortæller han.

– Det kan også være, at andre lande eller Tyrkiet selv kan dække de behov lige nu, så vi afventer i øjeblikket situationen.

Mange er døde efter det kraftige jordskælv, som er beregnet til at have en størrelse på omkring 7,8.

Skælvet ramte det sydlige Tyrkiet og kunne mærkes i Cypern, Libanon og Syrien natten til mandag.

Både Tyrkiet og Syrien melder om flere hundrede døde og langt flere kvæstede, og tallene fortsætter med at stige.

I første omgang handler det om at få skabt et overblik, inden internationale beredskaber sender deres mandskab til Tyrkiet for at hjælpe, forklarer Jens Oddershede.

– I en krise handler det om, at man ikke bevidstløst sender al mandskab og materiel til et katastrofeområde, så man står oven i hinanden.

– Behovene skal først og fremmest være kendt fra tyrkisk side, og jeg kan da også se forskellige steder, at landet er begyndt at række ud efter international hjælp, lyder det.

Den humanitære organisation Røde Kors er allerede til stede for at bistå det indledende redningsarbejde. Det skriver Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, på Twitter.

– Vores kolleger i Syrien og Tyrkiet melder om hundrede af døde efter nattens jordskælv. Røde Kors er i fuld gang med at bistå redningsarbejdet, skriver han.