11. sep. 2024 - 21:43

I fire ud af ti kontroller brød landmænd reglerne for sprøjtemidler




Sidste år blev der fundet brud på reglerne angående pesticider i fire ud af ti kontrolbesøg hos danske landbrug.

Det viser tal fra Miljøministeriet ifølge Politiken.

Pesticider kaldes også sprøjtemidler. De bruges eksempelvis til at bekæmpe ukrudt, beskytte afgrøder mod skadedyr eller til at påvirke en plantes vækst.

Det får alle alarmklokkerne til at ringe hos Danmarks Naturfredningsforening. Det siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, til Ritzau.

– Jeg er rystet. Det er selvfølgelig dybt uacceptabelt og meget bekymrende. Man skal huske på, at de her pesticider er forbudte af en årsag, blandt andet at de kan ende i vores drikkevand, siger hun.

Hun påpeger dog, at det ikke fremgår, om pesticiderne bliver sprøjtet ud på markerne, men det skaber en usikkerhed for drikkevandet.

– Den usikkerhed bliver nødt til at komme vores drikkevand til gode, og der er nødt til at være et politisk indgreb.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) mener også, at resultatet ikke er tilfredsstillende, siger han i et skriftligt svar til Politiken.

– Der er behov for, at området har vores fokus i den kommende tid.

Det er kun tilladt at købe sprøjtemidler, der er godkendt til brug i Danmark, og som har en dansk etiket. Hvis etiketten ikke er på dansk, er midlet ulovligt importeret. I så fald er det både ulovligt at sælge, købe, bruge og være i besiddelse af.

Politiken skriver, at besiddelse af udenlandske sprøjtemidler er nede på to procent. Det er ikke yderligere beskrevet, hvad de andre regelbrud, der er fundet, er.

Kontrollerne bliver lavet ud fra en risikovurdering. Der bliver dermed kun foretaget et besøg, hvis der er mistanke om, at reglerne ikke bliver overholdt.

Maria Reumert Gjerding erkender, at det kan være svært for landmænd at navigere i reglerne.

– Men når man har med pesticider at gøre, så bliver man nødt til at gøre sig ekstra umage og sikre, at man ikke på sit lager har pesticider, som er ulovlige.

– Det skaber en grundlæggende bekymring for, om stofferne også bliver brugt ude på marken, og jeg synes, det understreger, at vi har brug for en stærkere drikkevandsbeskyttelse, siger hun.

Helt konkret foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at der bliver indført et forbud mod brug af pesticider på den jord, der er over grundvandsmagasiner.

– Det vil også sikre, at pesticider, som vi endnu ikke har opdaget kan udgøre en risiko, ikke kommer i drikkevandet, siger hun.