30. aug. 2024 - 15:55

Gravid kvinde mister baby: Nu advarer myndigheder alle gravide




Statens Serum Institut (SSI) sender en advarsel til gravide om forsigtighed ved zikavirus.

Advarslen kommer som følge af et alvorligt tilfælde med sygdommen hos en gravid kvinde i Danmark.

Kvinden formodes at være blevet smittet tidligt i sin graviditet under en rejse i Thailand. Infektionen har medført, at kvindens foster er dødt.

Det skriver SSI i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Illustrationsfoto

Der findes hverken vaccine eller behandling mod zikavirus. SSI opfordrer derfor til at være ekstra forsigtig og til at undgå risiko for smitte.

Man skal især være opmærksom, hvis man som par eller gravid har planer om at rejse til lande med zikavirus eller lande, hvor der mangler pålidelige og opdaterede informationer om virusset.

Zikavirus overføres typisk via myggestik, men kan også overføres seksuelt gennem sæd flere måneder efter endt infektion.

Infektionen er normalt forbigående og giver sjældent symptomer, men hos gravide kan smitte få alvorlige følger for fostret.

Det kan blandt andet give skader på fostrets centralnervesystem eller medføre fosterdød.

SSI og Sundhedsstyrelsen anbefaler par og gravide, der har opholdt sig i områder med zikavirus, at informere læge og jordemoder ved symptomer.

De opfordrer desuden kvinder, der planlægger at blive gravide, at vente indtil to måneder efter hjemkomst, hvis man har rejst i lande med zikavirus.

Zikavirus forekommer i Afrika, Asien og i Syd- og Mellemamerika.

Der var et stort globalt udbrud i årene 2015 til 2017, hvor infektionen bredte sig i Caribien, omkring Stillehavet og i Florida og Texas i USA.